FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Klucz do oznaczania roślin
Autor Wiadomość
Wiacek 
moderator

Wysłany: 2005-02-08, 17:02   

Nowy klucz jak podano na stronie PWN:
"....Prezentuje też informacje o nowo znalezionych w Polsce gatunkach, które dopisano na końcu ksi?żki. ..."
W stosunku do 1986 zmieniło się trochę w nomenklaturze botanicznej, i tutaj należy się spodziewać aktualizacji.
Jeli chodzi o klucz to jest trochę inaczej ułożony, nieco inne cechy uznawane s? za przewodnie - porównywałem np. goryczkowate. Podział na rodzaje Szafer w pierwszej kolejnoci oparł na pylnikach, natomiast Rutkowski na kształcie korony.
Mylę że klucz ten jest to dobrym uzupełnieniem i aktualizacj? do Szafera.

Bodzio 

Wysłany: 2005-02-09, 11:48   

Dzięki Wiacek :)

O takie info mi chodziło !

nurek 
moderator
Tomasz Kosut

Wysłany: 2005-08-05, 00:02   

Jakby kto chciał ciut taniej to na Allegro jest nówka aktualnie po 38,99 zł
Rutkowski

maciek 

Wysłany: 2005-11-01, 21:14   

Może kto mi pomoże - poszukuję dobrego klucza (najchętniej po cechach makroskopowych, ale niekoniecznie) do oznaczania mszaków. Ewentualnie atlas. Kto zna co takiego albo wie gdzie można dostac? A może jaka stronka internetowa z dobrymi zdjęciami?

Wiacek 
moderator

Wysłany: 2005-11-02, 16:48   

Jest obecnie do nabycia na stronach wydawnictwa "Multico": http://www.multicobooks.com.pl/index.php?id=30
atlas z serii "Flora Polski", "Porosty, mszaki, paprotniki" Hanny Wójciak.

maciek 

Wysłany: 2005-11-02, 22:31   

tak, mam to, ale szczerze mówi?c na niewiele się to zdaje - pozwala (i to w?tpliwie) zaliczyć dany mszak powiedzmy do rodziny. Zreszt? zdjęcia, nawet nailepsze w przypadku oznaczania mszaków nie skutkuj?. chodziło mi raczej o jaki bardziej profesjonalny klucz..

Wiacek 
moderator

Wysłany: 2005-11-04, 19:31   

Maciek pozostaje Ci chyba tylko kontakt z uczelniami. Najlepiej z IB Szafera w Krakowie. Maj? tam zakład Briologii wydaj?cy:
"Musci Poloniae Exsiccati"(R. Ochyra, H. Bednarek-Ochyra) - wydawane w centuriach po 100 numerów; w latach 1978-1993 roku wydano 12 centurii (Nr 1-1200) zawieraj?ce gatunki i odmiany mchów z różnych regionów Polski.
lub starsza pozycja:
B. Szafran. "Flora Polski. Roliny zarodnikowe Polski i ziem ociennych. Tom I Mchy (musci). PWN 1957, Tom II Mchy (musci) PWN 1961.

Jeżeli będziesz miał problemy to mogę popytać znajomych botaników z UMCS w Lublinie.

[ Dodano: 2005-11-07, 14:06 ]
Znalazłem jaki klucz broszurowy Szafran Bronisław Klucz do oznaczania najpospolitszych mszaków i paprotników. Warszawa 1948, PZWS. 20cm, s. 45, ryc. 17. Opr. wyd. brosz.
Nr kat. 3571 Cena: 18.00 zł :
http://antykwariat.ms-soft.pl/plain.html

Atterdag 
Śmiałek Darniowy

Wysłany: 2005-12-04, 13:09   

Najlepszym kluczem do oznaczania maszków są z reguły pracownicy naukowi uczelni wyższych. Spróbuj skontaktować się może z Dr. U.Boińską z UMK Toruń....

nurek 
moderator
Tomasz Kosut

Wysłany: 2005-12-06, 14:09   

Ma ktoś może namiary na obie części "Roślin polskich" Szafera, najlepiej wydanie z '88 (te jest chyba najnowsze... nie wiem)?
Mnie się nie udało nigdzie znaleźć :| Jest 1-sza część aktualnie na Allegro, no ale bez drugiej chyba za bardzo nie skorzystam ;) (choć pewnie pojawiają się czasem obie...)
Dzięki za wszelkie wskazówki.

Atterdag 
Śmiałek Darniowy

Wysłany: 2005-12-11, 15:03   

Zajrzałem nawet do biblioteki... a tam im 1 część znikła ponoć kilka lat temu....
...Tam, gdzie przedtem w niedostępnych bagnach, kisiały zaraźliwe zgnilizny i jady straszliwe, gdzie w gęstych łozach lęgły się drapieżne wilki (...) tam dziś widać naypyszniejsze łąki i bogate osady przytykaiące do samych brzegów Noteci…

LSz FP

maciek 

Wysłany: 2005-12-11, 19:33   

Ja mam dwa egzemplarze... Jeden dwutomowy a ten drugi to prawie zabytek - jednotomowy z 53 roku. Ale nie lepiej zopatrzyć się w nowszy Rutkowskiego? (oj, gdyby moi profesorowie to usłyszeli... :shock: )

nurek 
moderator
Tomasz Kosut

Wysłany: 2005-12-11, 19:49   

W Bibliotece Śląskiej przykładowo jest Szafer (i to kilka różnych wydań), ale wszystko dostępne na miejscu..... :|
A Rutkowskiego posiadam, chwalę sobie, lecz nie ma tam roślinek typowo górskich, do tego co 2 książki to nie jedna :wink:
Jakby ktoś się kiedyś napatoczył w antykwariacie lub gdzie indziej to będę wdzięczny za namiary.

Atterdag 
Śmiałek Darniowy

Wysłany: 2005-12-12, 09:31   

W Bydgoszczy w antykwariacie jest tylko Mowszowicz w różnych odmianach...
...Tam, gdzie przedtem w niedostępnych bagnach, kisiały zaraźliwe zgnilizny i jady straszliwe, gdzie w gęstych łozach lęgły się drapieżne wilki (...) tam dziś widać naypyszniejsze łąki i bogate osady przytykaiące do samych brzegów Noteci…

LSz FP

Pawelele 

Wysłany: 2005-12-20, 16:50   

Możecie mi polecić jakiś fajny, raczej tani klucz do oznaczania naszych drzew i krzewów?

Atterdag 
Śmiałek Darniowy

Wysłany: 2005-12-21, 17:04   

No fakt... niedługo w księgarniach (czyt. najprawdopodobniej w nadchodzącym roku) ma pojawić się "Klucz do oznaczania krajowych drzew i krzewów" Rutkowskiego :D A jeżeli nie możesz się doczekać to można zawsze poszukać podręcznika do Dendrologii Senety i Dolatowskiego - nie powinien być zbyt drogi, a ryciny są niezłe, podobnie jak opisy....

LSz FP

Odpowiedz do tematu