Ostatnio otrzymałem odpowiedĽ z PWN w sprawie klucza Rutkowskiego
"Witam!
Sprawa wznowienia "Klucza do oznaczania rolin" Rutkowskiego jest bardziej skomplikowana. Mamy nadal w planach wydanie tej ksi?żki, ale na pewno nie w tym roku. Nie chciałabym wprowadzać Pana w bł?d podawaniem kolejnego terminu, który może zostać niedotrzymany. Zapraszam do zagl?dania na nasze strony internetowe, gdzie na bież?co pojawiaj? się informacje o naszych nowociach. Na pocz?tku roku będzie znany już plan wydawniczy na cały rok 2005 i może wtedy będę mogła podać więcej szczegółowych i pozytywnych informacji.
Pozdrawiam
Aldona Golicka
Dział Marketingu
Wydawnictwo Naukowe PWN"
Mylę, że gdyby trochę więcej osób zechciało przesłać zapytanie o klucz do PWN, to może i wznowionoby w 2005. Osoby zainteresowane wznowieniem klucza proszę o wysłanie e-maila na adres ksiegarnia@pwn.pl.
Witam
To może jeszcze raz. może znajd? się tu botanicy którzy się w tym orientuj?.... Który z niemieckojęzycznych atlasy jest lepszy: Rothmaler http://www.lkp.org.pl/ksi..._atlasband.html
Chodzi mi o porównanie, który z nich, przy praktycznie zadnej znajomoci j. niemieckiego bedzie lepsz? pomoc? w terenie do oznaczania gatunków. Potrzeba mi czego do wspomożenia klucza Rutkowskiego. Nie widziałem na oczy żadnego z tych dwóch atlasy ale słyszałem pochlebne opinie.
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=37017965 To chyba Rutkowski którego poszukujecie choć wystawiaj?cy nie podaje autora a na zdjęciu jest raczej słabo czytelny. Jeli tak to życzę powodzenia w licytacji - ja nie licytuję bo jestem z gór. A co do Rothmalera to ja jestem bardzo zadowolona, a tego drugiego atlasu niestety nie widziałam i trudno mi porównywać.
Ano jak obstawaiłem do 55 zł. Wyżej nie było warto bo juz wczeniej sobie skserowałem. No ale co oryginał to oryginał. Poza tym już zamówiłem doskonały atlas Rothmalera.
Zależy do czego jest Ci potrzebny klucz.
W teren lepszy jest Rothmaler ze względu na gabaryty. Rothmaler bardziej przypomina tradycyjny klucz, tyle że zamiast słów s? rysunki przedstawiajace kluczowe cechy.
Haeupler-a widziałem, gabarytami przypomina Czerwona Ksiegę, oparty jest na zdjęciach, jest to dobry klucz dla wzrokowców. Ponoć zdjęcia s? na tyle rewelacyjnie wykonane, że dobrze obrazuj? cechy kluczowe. Ja używałem go do przyswojenia sobie pokroju i ogólnego wygl?dy rolin. Rysunki dobrze tego nie oddaj?.
Gdybym miał wybierać to zdecydowałbym sie na oba. Dla pocz?tkujacych chyba lepszy byłby Haeupler. Osobicie mam Rothmallera, bo Haupler trochę kosztuje.
Taa, jednak wydaje mi się, że jednak Rothmaler powinien wystarczyć. Generalnie do oznaczenia używam albo Szafera, albo teraz Rutkowskiego a atlas ma słuzyć tylko jako potwierdzenie trafnoci oznaczenia.
Jest już informacja o nowej edycji klucza Rutkowskiego przez PWN. Już się ukazała, ale nie ma jeszcze w soprzedaży.
Można zobaczyć na stronie: http://ksiegarnia.pwn.pl/4304_pozycja.html
_________________ Sekcja Odonatologiczna PTE
Zamojskie Towarzystwo Przyrodnicze - zamtop@wp.pl
Czy obecnie oferowany z 2005 r "Klucz do oznaczania rolin naczyniowych Polski niżowej" jest rozbudowany (zaktualizowany) w stosunku do poprzedniego (-nich) wydań, czy jest to tylko czyste wznowienie ?
Jak jego użytecznoć (zasobnoć gatunkow?) można odnieć do "Rolin polskich" Szafera i spółki z 1986 r ? (oczywicie pomijaj?c roliny górskie w "Rolinach...")
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum