Juz mam tą książkę o storczykach, ale morfologia i biologia roślin jest zabójcza. Duzo sie dowiedziałem. Rysunki naprawdę dokładne i wielki dla pana Skakuja, bo sam nie umiem rysować a co dopiero takie rysunki
Daję to tutaj, bo myślę, że dobrze będzie jak to się znajdzie w temacie przyklejonym. Znalazłem Krytyczną listę roślin naczyniowych Polski Myślę, że Dagi pewnie to zna (a przynajmniej powinien ). Moim skromnym zdaniem w pewnych przypadkach można to stosować w celu rozstrzygania sporów we flori.
Moim skromnym zdaniem w pewnych przypadkach można to stosować w celu rozstrzygania sporów we flori.
toż to powszechnie znana i używana właściwie obligatoryjnie przez wszystkich polskich botaników lista przyjętych w Polsce (np. w polskich czasopismach naukowych) nazw Ale ja bym się nie czepiał za bardzo - w gruncie rzeczy to wszystko jedno, czy ktoś napisze w odpowiedzi do zagadki Listera ovata czy Neottia ovata - ważne, aby poprawnie rozpoznać roślinę
(choć oczywiście, formalnie rzecz biorąć, nazwa Listera ovata jest u nas przyjęta)
Akurat tutaj nie chodzi mi o nazwy, ale status rośliny. Tak jak np. było ze świdośliwą Kejbii-ego. A z tym, że nieważne jaka nazwa, ważne żeby dobrze roślinę rozpoznać, zgadzam się w 100%.
to jest flora Polski, czyli lista roślin naczyniowych Polski, do tego oficjalnie uznana przez polskich botaników i powszechnie używana. Lista nie ma obrazków (co innego atlas )
Ta internetowa "checklist" - to chyba z poprzedniego wydania.
Oenanthe jeśli masz jakiś wpływ na wydanie nowej "Flory Polski" to bardzo by się przydał jakiś przycisk [opcja] dzieląca ekran na 4 okna obok siebie [kwiat, liść, pokrój i owoc (czy co tam było)]. Ja to zawsze robiłem ręcznie, ale lepiej byłoby to mieć oprogramowane. Program też niestety (z 2 wydania) często się zawieszał.
Ta internetowa "checklist" - to chyba z poprzedniego wydania.
nie zwróciłem uwagi używam zawsze wersji papierowej.
słuszna sugestia, Namor ; przekażę, choć nie wiem, czy nie jest już za późno aby to uwzględnić w tej edycji a także, czy użyty "silnik" jest w stanie to zrobić.
Zgodnie z zapowiedzią (a nawet wcześniej, niż się spodziewałem ), mam przyjemność ogłosić, że nowy komputerowy klucz do identyfikacji 1700 gatunków roślin - Flora Ojczysta - ujrzał już światło dzienne
Autorami tego opracowania są m.in. prof. Barbara Sudnik-Wójcikowska oraz znany wszystkim "forumowym" botanikom tzw. "Lucek" - Lucjan Rutkowski (przyznam, że dopiero tu na forum usłyszałem tę ksywkę )
Zgodnie z zapowiedzią (a nawet wcześniej, niż się spodziewałem ), mam przyjemność ogłosić, że nowy komputerowy klucz do identyfikacji 1700 gatunków roślin - Flora Ojczysta - ujrzał już światło dzienne
Super informacja
dobrze, że podajesz dzisiaj, bo jutro to bym nie uwierzył
Dość intrygująca jest analiza zeskanowanego liścia ..
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum