FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak to się zaczeło??
Autor Wiadomość
Łukasz L. 

Wysłany: 2007-12-15, 18:15   Jak to się zaczeło??

Podzielcie się jak się zaczęła wasza przygoda florą, amatorsko albo jak ktos jest to zawodowo.
Jako autor zaczne pierwszy ;)

Mój dziadek był leśniczym i sie interesował drzewami, ale to też rośliny. Mój tato jest leśnikiem i z roślinami jest dobrze obyty, ale to wynika z pracy.
Ja zaczęłem się interesować w kwietniu kiedy poznałem ornitologa mgr Marka Stajszczyka, on ogląda ptaki wodno-błotne a ja zerkam na skład florystyczny. Do czasu poznania dr Dajdoka i dr Świerkosza, szukałem roślin prawnie chronionych, jednak gł. dr Krzysztof Świerkosz kazał mi nie oglądać i wynajdywać mało spotykane rośliny, tylko obserwować ekologię jak i również to dr. Zygmunt Dajdok mówił aby uczyć się dużej liczby roślin im wiecęj tym lepiej.

A jak było z wami?? :-D

maciek 

Wysłany: 2007-12-15, 19:31   

Łukasz L. napisał/a:
Mój dziadek był leśniczym i sie interesował drzewami, ale to też rośliny. Mój tato jest leśnikiem i z roślinami jest dobrze obyty, ale to wynika z pracy.

nie pisz tak bo na tym forum takie słowa to propaganda ;) :>
Ale poważnie - ja też zacząłem przez leśnictwo - ale nie aż tak, co prawda osoba która mnie w to wciągnęła skończyła leśnictwo ale nie pracuje w ogóle w zawodzie. Co nie przeszkadzało jej przekazać mi choć części wiedzy botanicznej...
Ale wszystko tak naprawdę zaczęło się na studiach - na które poszedłem z pełną wiarą w to że będę..ornitologiem. :>
Jednak po pierwszym roku, a konkretnie po pierwszych spotkaniach z ludźmi z Katedry Botaniki Leśnej i Ochrony Przyrody :res: nastąpiła radykalna zmiana kierunku..i tak zostało do dziś..

Łukasz L. 

Wysłany: 2007-12-15, 19:34   

Więc ciekawi ciebie ornitologia czy botanika. Chyba jestem w takiej samej sytucaji jak ty, bo ciekawi mnie botanika, jednak chcem isć na leśnictwo.

green power 
autor 100000 posta

Wysłany: 2007-12-15, 19:40   

Łukasz L. napisał/a:
ciekawi mnie botanika, jednak chcem isć na leśnictwo
no to sie w ogóle nie wyklucza - w końcu leśnictwo to głównie właśnie botanika!

"Poza gospodarczym wyrachowaniem leśnik musi mieć także i szerszy, przyrodniczy punkt widzenia; powinien mieć również na względzie wartość materialnie niewymierną, jaką jest piękno i urok lasu..." W. Koehler, 1961.

Kejbii 
moderator

Wysłany: 2007-12-15, 19:52   

A ja zacząłem hobbistycznie od ptaków, ptasiarstwo, te rzeczy, ale w pewnym momencie zaczęło mnie męczyć, że nie wiem, co rośnie (to zdaje się miało miejsce na wycieczkach przyrodniczych, gdzie przewodnik - osoba często naukowej proweniencji - wspominała coś o rosnących na traie roślinach, a ja "ani be ani me ani kukuryku" :lol: )

A rośliny: nie uciekają i jest ich 10 x więcej niż ptaszków, więc się "nie nudzą" - im głębiej się w nie wchodzi tym dostrzega się ich więcej (choć to i w ptasiarstwie jest w pewnym stopniu); zrobienie im dobrej fotki to nie kwestia kasy na teleobiektywy albo poświęcenia czasu n zasiadki - a dość prostej w sumie techniki ..

A po poznaniu wielu roślin chronionych (wiele to okazałe gatunki) obecnie koncentruję się na "chwastach" :lol:

Łukasz L. 

Wysłany: 2007-12-15, 20:04   

Kejbii napisał/a:
A rośliny: nie uciekają

Ale "wędrują" ;-)

Kejbii napisał/a:
obecnie koncentruję się na "chwastach" :lol:

ostatnio byłem na prelekcjach PTPP proNatura o Ginących chwastach Dolnego Śląska
prof. Jadwigi Kwiatkowskiej, naprawdę ciekawe rzeczy poznałem,

Mnie ciekawią rośliny wodno-bagienne i inwazyjne.

Pełek 
Jakub Pełka

Wysłany: 2007-12-15, 20:29   

Łukasz L. napisał/a:
drugi Dagi rośnie ;) :P

Przewodnik Beskidzki

green power 
autor 100000 posta

Wysłany: 2007-12-15, 20:30   

Łukasz L. napisał/a:
jeśli interesują Cię gatunki inwazyjne, obce to zajrzyj tu - możesz znaleźć sporo ciekawych informacji

"Poza gospodarczym wyrachowaniem leśnik musi mieć także i szerszy, przyrodniczy punkt widzenia; powinien mieć również na względzie wartość materialnie niewymierną, jaką jest piękno i urok lasu..." W. Koehler, 1961.

Ptyś 

Wysłany: 2007-12-15, 20:34   

Ech Kejbion niby nie uciekają :> ael pamietasz przecież jak ześmy oba zwei szukali np Węzymordu albo sierpika i co :idea: :>

IrekM 

Wysłany: 2007-12-15, 21:03   

Ja z kolei od czasów podstawówki interesuję się wszystkim po trochę, z ukierunkowaniem na ptaki. Jednak po krótkiej (niestety) przygodzie z WL w Krakowie, okazało się że o roślinkach wiem trochę więcej i pomimo, że cały czas staram się obserwować ptaki, to jednak nos ciągnie ku ziemi.

MOJA OKOLICA

Łukasz L. 

Wysłany: 2007-12-15, 21:33   

green power napisał/a:
Łukasz L. napisał/a:
jeśli interesują Cię gatunki inwazyjne, obce to zajrzyj tu - możesz znaleźć sporo ciekawych informacji

Pełek napisał/a:
Ciekawa jest lista roślin inwazyjnych. Dzieki!! chciałbym pracować tam :)

Cytat:

A to się jeszcze okarze;]

Rośliny wodno-błotne mnie bardzo interesują z tego powodu iż mieszkam w opolskim i Odra przepływa przez me miasto Brzeg. Rozlewiska nadodrzańskie, stawy wśród leśne, stawy hodowlane wbrew pozorom są obfite w bioróżnorodność. Jednak także przemierzam nieraz olsy gdzie znajduje sie ciekawe sprawy.

green power 
autor 100000 posta

Wysłany: 2007-12-15, 21:37   

Łukasz L. napisał/a:
chciałbym pracować tam
nie Ty jeden :cool:

Namor 

Wysłany: 2007-12-15, 21:58   

Łukasz L. napisał/a:
chciałbym pracować tam

Możesz to zrealizować, ale nad ortografią musisz jeszcze popracować ;)

Łukasz L. napisał/a:
chcem

Łukasz L. napisał/a:
okarze

Łukasz L. 

Wysłany: 2007-12-15, 21:58   

Wystarczy mi Instytut Biologii Roślin Uniwersytet Wrocławski :)

green power 
autor 100000 posta

Wysłany: 2007-12-15, 22:09   

Łukasz L. napisał/a:
Wystarczy mi Instytut Biologii Roślin Uniwersytet Wrocławski
niskie masz wymagania :-P
a nad ortografią też polecam popracować - nie przystoją przyszłemu naukowcowi takie błędy :smile: ; powodzenia!

Odpowiedz do tematu