FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
jak rozróznic drzewa ? lipa ...
Autor Wiadomość
ryszard 

Wysłany: 2004-12-19, 14:52   jak rozróznic drzewa ? lipa ...

mam klopoty aby odroznic lipe drobnolistna od lipy szerokolistnej a takze z wiazem polnym a pospolitym . moze dacie mi jakies wskazowki abym mogl okreslic gatuneki ?

Michał J. R. 

Wysłany: 2004-12-19, 16:36   

Banałem bedzie info że po liciach, lici tera na drzewie nie uwiadczysz.
W stanie bezlistnym tez sobie poradzisz. Warto tez pobuszowac pod drzewem w poszukiwaniu ww. lisci i nasion.
Podstawowe rożnice to nasiona i to u obydwu podanych przykładów.
Lipa drobnolista ma orzeszki zdecydowanie drobniejsze i bez bruzdek l. zerokolistna ma wyraĽne pięciokrotne bruzdokowanie. Problemy moga byc przy krzyżówkach róznych gat. lip.
Podaj w jakim stanie chcesz rozpoznać te drzewa lub sięgnij do ksi?żki W. Senety "Dendrologia".

Marko 

Wysłany: 2004-12-19, 16:38   

W okresie kwitnienia i owocowania lipy można rożróżnić po kwiatostanach. Kwiatostan lipy drobnolistnej składa się z 5-11 kwiatów, natomiast lipy szerokolistnej z 2-5 kwiatów. Różni? się także owoce, orzeszki lipy drobnolistnej s? prawie nagie, natomiast szerokolistnej filcowato owłosione. Więcej na ten temat na pewno mog? napisać maciek i Michał J. R. Jeli chodzi o wi?zy, sprecyzuj dokładniej o jakie gatunki Ci chodzi, ponieważ wi?z polny i pospolity to ten sam gatunek. Chodzi pewnie o różnice pomiędzy pospolitym a szypułkowym.

[ Dodano: 2004-12-19, 16:41 ]
Widzę, że Michał w międzyczasie mnie wyprzedził :wink: .

ryszard 

Wysłany: 2004-12-19, 17:22   

dzieki za odpowiedzi postaram sie poszukac nasion pod drzewami i moze sobie poradze a co do wiazow to nie wiedzialem ze polny i pospolity to ten sam gatunek , myslalem ze to 2 gatunki . wielkie dzieki oki:

Marko 

Wysłany: 2004-12-19, 18:14   

Jeszcze o wi?zach. W Polsce występuj? 3 gatunki:
- wi?z górski (brzost) Ulmus montana, U. scabra, U. glabra,
- wi?z szypułkowy (limak) Ulmus laevis, U. effusa, U. pedunculata,
- wi?z pospolity (polny) Ulmus carpinfolia, U. campestris, U. foliacea, U. minor.
Posiadaj? tyle synonimów łacińskich, że nawet nie wiem który jest najbardziej oficjalny.
Z rozróżnianiem sam mam kłopoty. Szypułkowego od pozostałych dwóch najłatwiej rozpoznać po kwiatach i owocach. U tego gatunku s? one umiejscowione na długich szypułkach, przez co s? luĽne i zwisaj?ce. Najlepiej oznaczać wi?zy w terenie przy pomocy jakiego dobrego klucza-przewodnika z zaznaczonymi najważniejszymi cechami rozpoznawczymi.

maciek 

Wysłany: 2004-12-19, 21:02   

Jeli chodzi o wi?zy to, najłatwiejszy do odróżnienia jest wi?z szypułkowy (limak) U. laevis. U nasady pnia tworzy charakterystyczne zgrubienia, deskowate nabiegi korzeniowe tzw przypory. Licie s? bardzo asymetryczne, z wierzchu raczej miękkie.

Wi?z górski (brzost) U. glabra ma licie b. duże, najczeciej z dwoma "uszkami". Poza tym sa z wierzchu bardzo szorstkie.

Wi?z polny U. minor ma licie najbardziej symetryczne i najmniejsze. bardzo często symetria nie jest w ogóle widoczna. Poza tym często na pędach ma grube korkowate narola.

Generalnie jednak najpewniejsze jest oznaczanie po owocach.

Odpowiedz do tematu