Wysłany: 2006-06-20, 06:40 Jak odróżnić winobluszcz pięciolistkowy od zaroślowego?
Jak odróżnić winobluszcz pięciolistkowy (parthenocissus quinquefolia) od zaroślowego (p. inserta)? Na młodym osobniku (ok. 0,5m długości pędów). Wiem, że zaroślowy nie ma przylg. Moją roślinę posadziłem przy murze, skierowałem na mur, niby wąsy dotykają muru ale żadnych przylg tam nie widzę. Roślinę kupiłem jako pięciolistkowy (łacińskich nazw nie było) i obawiam się, że to w. zaroślowy i nie będzie trzymał się murowanej ściany.
Jest jakiś sposób na odróżnienie tych podobnych roślin przy kupnie sadzonek?
Coś słyszałem o czerwonawym kolorze pąków i młodych pędów quinquefolia? Czy to prawda?
Czy na wąsach powinny być jakieś kuleczki (zgrubienia)?
Nie jestem ekspertem od tego rodzaju, ale wydaje mi się, że skoro nie znalazłeś przylg, to możesz uznać, że jest to Parthenocissus inserta. Inną cechą odróżniającą jest taka, że i P. inserta liście są pod spodem błyszczące (u P.Q. matowe), a tak w ogóle to również mieszańce są uprawiane Pozdrawiwam.
Dzięki za odzew.
Liście pod spodem są raczej matowe.
Roślina jest mała. Podejżewam, że przylgi wykształcają się dopiero przy zetknięciu z powierzchnią muru (w powietrzu szukają podpory i nie mają zgrubienia).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum