FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak odróżnić winobluszcz pięciolistkowy od zaroślowego?
Autor Wiadomość
dzikus 
Wydział: SiMR

Wysłany: 2006-06-20, 06:40   Jak odróżnić winobluszcz pięciolistkowy od zaroślowego?

Jak odróżnić winobluszcz pięciolistkowy (parthenocissus quinquefolia) od zaroślowego (p. inserta)? Na młodym osobniku (ok. 0,5m długości pędów). Wiem, że zaroślowy nie ma przylg. Moją roślinę posadziłem przy murze, skierowałem na mur, niby wąsy dotykają muru ale żadnych przylg tam nie widzę. Roślinę kupiłem jako pięciolistkowy (łacińskich nazw nie było) i obawiam się, że to w. zaroślowy i nie będzie trzymał się murowanej ściany.
Jest jakiś sposób na odróżnienie tych podobnych roślin przy kupnie sadzonek?
Coś słyszałem o czerwonawym kolorze pąków i młodych pędów quinquefolia? Czy to prawda?
Czy na wąsach powinny być jakieś kuleczki (zgrubienia)?

wiesiolek 

Wysłany: 2006-07-04, 20:32   

Nie jestem ekspertem od tego rodzaju, ale wydaje mi się, że skoro nie znalazłeś przylg, to możesz uznać, że jest to Parthenocissus inserta. Inną cechą odróżniającą jest taka, że i P. inserta liście są pod spodem błyszczące (u P.Q. matowe), a tak w ogóle to również mieszańce są uprawiane :) Pozdrawiwam.

dzikus 
Wydział: SiMR

Wysłany: 2006-07-07, 12:08   

Dzięki za odzew.
Liście pod spodem są raczej matowe.
Roślina jest mała. Podejżewam, że przylgi wykształcają się dopiero przy zetknięciu z powierzchnią muru (w powietrzu szukają podpory i nie mają zgrubienia).

Odpowiedz do tematu