FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Interesują mnie dane o stanowiskach Orobanche (zaraza)
Autor Wiadomość
pulsatilla1214 

Wysłany: 2007-07-08, 17:48   

Ptyś, zamilcz i nie narażaj się :> :res: ;-) Pluton egzekucyjny juz czeka w pogotowiu, Ty wprowadzaczu jeden, Ty :mrgreen: :res:

P.S.

...a jaki to gatunek żywicielski infekujesz ;-) :?:

Ptyś 

Wysłany: 2007-07-08, 17:57   

Przytulię rozmaitych gatunków :idea: :twisted: gdyby jednak okazało sie że to zółta jest to tam tęż podbiał rośnie :>

Renka 

Wysłany: 2007-07-13, 17:14   

Ptysiu gdzie Ty widziałeś zarazy w Gackach? Podaj dokładniejszy namiar, bo ja ich tam nie znalazłam. Chyba, że niedawno posiałeś, sorki ale musiałam dogryzć :-D Czy to było w rez. Krzyżanowice? O.caryophyllacea pasożytuje na Galium, a O.lutea (zaraza czerwonawa) na lucernie sierpowatej najczęściej. Natomiast zarazy żółtej, czyli O.flava, to raczej na Ponidziu nie znajdziesz, to gatunek występujący w górach na południu kraju i pasożytuje na Petasites kablikianus.

Ptyś 

Wysłany: 2007-07-13, 22:22   

W "Grabowcu " widzialem :idea: po poludniowej stronie{mała kseroterma} to tylko 1 mala byla i mam ją nawet sfoconą :idea: od wschodniej stronie {wieksza kseroterma -więcej bylo choć też niewiele :idea: a tak swoja drogą to na Polanie Polichno gdzieś tak 2 tyg po kwitnieniu zaraz sfocilem z biegu bo mi sie spieszyło bardzoladna i bardzo żółciutką zaraze w pelni kwitnienia - to bylo na 2 polanie{taka duża przez ktora jest taki rów z suchymi galeziami jalowców zdjecia też mogę pokazać ale niewyraźne sa choć kolor widać :twisted: poza tym zaskoczyło mnie to ze wszystkie już przekwitły a ta kwitnie dopiero

Renka 

Wysłany: 2007-07-14, 10:35   

W Grabowcu też widziałam, to O.caryophyllacea. Jeśli możesz to wyślij mi na maila fotkę tej zarazy z Polany i napisz datę, kiedy była focona. Zarazy często mają zmienne pory lub drugie fazy kwitnienia.

Ptyś 

Wysłany: 2007-07-21, 15:42   

Dzisiaj sfociłem w Skorocicach kwitnącą zarazę :idea: :shock: kwiaty żółtawe natomiast łodyga czerwonawa- czy to może być macierzankowa :idea: :?: Bo rosla tam też kanianka macierzankowa a zielska zbyt wiele nie bylo bo to takie inuletum ensifoliae bylo a nawet jeszcze bardziej suche :idea:

Renka 

Wysłany: 2007-07-21, 17:04   

Ptysiu ciężko tak z opisu powiedzieć. Proszę podaj mi dokładniejsze namiary na stanowisko i prześlij fotki na maila: renka76@wp.pl

Ptyś 

Wysłany: 2007-07-22, 21:57   

to jest ta ze Skorocic ;-)

Humulus 
moderator
Sucholub

Wysłany: 2007-07-23, 07:08   

Ptyś napisał/a:
[url=http://images29.foto...eam.jpg]Obrazek[/URL]

to jest ta ze Skorocic ;-)

Bardzo zgrabna zaraza wielka Orobanche elatior.

Renka 

Wysłany: 2007-07-23, 09:35   

Humulus ma rację, to O.elatior :oki: Ptysiu daj jakieś dokładniejsze namiary na to stanowisko. W której części rezerwatu rośnie? A moze poza nim?

Ptyś 

Wysłany: 2007-07-24, 20:54   

tylko 1 tam była :idea: :| to jest w rezerwacie {chyba} idzie się ,idzie mija ten stawik{idzie sie po tej wysokiej stronie :idea: potem jest taka łączka na której jest taka a`la studnia przełazimy przez tą łączkę ścieżką :> i tam zaraz jest taka kseroterma z ostnicą włosowatą i to zaraz na początku tej kserotermy jak tylko włazi sie ścieżką :idea: :tup:

Wiacek 
moderator

Wysłany: 2007-09-02, 10:49   

Dawno mnie tu nie było. Znalazłem wśród wcześniejszych zdjęć jeszcze taką nieoznaczoną zarazę.

DSCN4353.jpg
Ogólny pokrój
Plik ściągnięto 15 raz(y) 56.88 KB

DSCN4353_1.jpg
Zbliżenie
Plik ściągnięto 16 raz(y) 42.04 KB

Humulus 
moderator
Sucholub

Wysłany: 2007-09-03, 05:12   

Skąd ona jest? Na moje oko to O. picridis.

Wiacek 
moderator

Wysłany: 2007-09-03, 17:53   

Ten osobnik pochodzi z Machnowskiej Góry. Mam inne zdjeci picridis z machnowskiej i trochę nie pasował mi pokrój rośliny (wyciągnięta i małe kwiaty), ale to może kwestia stanowiska.

Renka 

Wysłany: 2007-09-17, 15:08   

Witaj Wiacek! Kope lat. Tak jak napisał Humulus to jest O.picridis. Tamtejsze stanowisko z Piotrkiem w tym roku też widzieliśmy. Na jesieni planuję napisanie artykułu na jej temat pod naszymi trzema nazwiskami, a stanowisk trochę się nazbierało, co mnie bardzo cieszy.
Pozdrawiam!

Odpowiedz do tematu