Możesz mi podać dokładniejsze namiary na te "stada" zarazowe w Podzamczu?
To tu! Znaczy się tam gdzie pokazuje strzałka
Zdjęcie przedstawia widok z wierzy na zamku Ogrodzieniec, a stada zaraz rosną za tymi skałkami na ostatnim planie
Zdjęcie stąd: http://www.ws.aplus.pl/foto/jura/jura.html
Kolejne stanowisko zarazy - Bliżów na Roztoczu Środkowym.
Zapewne jest to O. caryophyllacea w obu przypadkach. Okazy były młode musiałem odchylić warżkę, żeby można było zobaczyć znamiona. Na tym stanowisku zarazy dopiero rozpoczęły wyłażenie. Z trudnością udało mi się znaleźć te 2 już kwitnące okazy.
Bliżów_1.jpg
Plik ściągnięto 21 raz(y) 29.65 KB
Bliżów_2.jpg
Plik ściągnięto 20 raz(y) 29.3 KB
_________________ Sekcja Odonatologiczna PTE
Zamojskie Towarzystwo Przyrodnicze - zamtop@wp.pl
Wiącek gratuluje Znalazłeś z całą pewnością Orobanche picridis, gatunek zamieszczony w czerwonej księdze roślin!Jest to pierwsze stanowisko na Wyżynie Lubelskiej i wogóle za Wisłą!!! Podejrzewam, ze stanowisk O.picridis znajdzie się tam więcej. Ona własnie zaczyna wychodzić. Pasożytuje niemal wyłącznie na Picris hieracioides. Jakby jeszcze poszukać kolejnych jej stanowisk to wyszedłby fajny artykuł, choć i tak juz warte jest to publikacji.
Powoli obowiązki uczelniane mi się kończą, więc mogłabym przyjechać po 9 lipca. Czy będziesz miał w tym czasie czas na zarazowanie?
_________________ Interesują mnie stanowiska Orobanche (zaraza)
Też myślałem, że to O. elatior. Jeśli chodzi o lipiec to w zasadzie jestem do dyspozycji ale akurat w tym miesiącu spodziewam się kilku "niespodziewanych spraw" i dlatego nie mogę niczego obiecać - na pewno jednak wygospodaruję przynajmniej 1 dzień wolnego na zarazowanie - tym bardziej, że odkryłem ostatnio sporo nowych kseroterm (na jednej nowe stanowisko Senecio macrophyllusa).
_________________ Zamojskie Towarzystwo Przyrodnicze
Kolejna seria zdjęć. To są okazy ze stanowiska z którego pochodziła zaraza ze skanu. Jeszcze dobrze nie rozkwitły, ale dwa lata temu widziałaem je kwitnące 16 lipca. Zdjęcia Kraczew_1 do Kraczew_4 pochodza z jednego stanowiska, a Kraczew_5 z drugiego.
Jęśli chodzi o wypad na zarazy to najlepiej na weekend (może być np. 15-16 lipca). Ewentualnie z jeden dzień przed lub po weekendzie mogę wygospodarować.
Kraczew_5.jpg
Plik ściągnięto 18 raz(y) 42.48 KB
Kraczew_3.jpg
Plik ściągnięto 18 raz(y) 36.68 KB
Kraczew_2.jpg
Plik ściągnięto 17 raz(y) 45.2 KB
Kraczew_4.jpg
Plik ściągnięto 17 raz(y) 46.2 KB
Kraczew_1.jpg
Plik ściągnięto 16 raz(y) 39.09 KB
Tę zarazę sfociłem wczoraj pod Tomaszowem Lub. Przepraszam za niską jakość fotki ale mój głupi cyfrak nie radzi sobie ze zbliżeniami... Jeśli chodzi o wycieczki zarazowe to ja akurat w weekendy nie dysponuję zbyt dużą ilością wolnego czasu - możnaby więc umówić się tak - przyjedziesz we czwartek/piątek - jedziemy na zarazowate w okolice Tomaszowa Lub. a w sobotę/niedzielę z Wiackiem startujecie w okolice Zamościa.
P1010031x.jpg
Plik ściągnięto 20 raz(y) 108.53 KB
_________________ Zamojskie Towarzystwo Przyrodnicze
Wiącek na pierwszym zdjęciu jest O.elatior a na reszcie wygląda mi na O.alba. O. alba jest pózną zarazą, ja mam jej jedno stanowisko, na którym wyszła dopiero w pączku jedna. Bardzo chętnie je zobaczę na żywo. Tak jak radzi Humulus - 13-14 pojadę z nim w okolice Tomaszowa, a z Tobą 15, 16 lipca. No to od Was znam już 5 gatunków zaraz
Humulus na fotce jest O.lutea. Twoja propozycja zarazowania u Was w pełni mi odpowiada. Jeszcze się spiszemy, blizej wyjazdu, odnośnie godziny i miejsca.
Ciężko mi stwierdzić po tych zdjęciach. Wygląda mi na O.alsatica, ale pewnosci nie mam. Z boku chyba widziałam Peucedanum cervaria, bo oleśnika to nie wiem czy tam widziałeś? Podejrzanie wygląda i jedno jest pewne, jak mozna, to chętnie bym tam podjechała jak do Was przyjadę.
Emalię otrzymałem i wiczorkiem podam emalią szczegóły.
Teraz jeszcze 2 zdjęcia z Żukowa (Działy Grabowieckie). Żuków_1 to zapewne O. elatior, a Żuków _2 był mocno zdeformowany i nie wiem czy da się coś powiedzieć.
Żuków_1.jpg
Plik ściągnięto 17 raz(y) 25.17 KB
Żuków_2.jpg
Plik ściągnięto 17 raz(y) 29.68 KB
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum