FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Interesują mnie dane o stanowiskach Orobanche (zaraza)
Autor Wiadomość
Renka 

Wysłany: 2006-06-12, 20:15   

Zastanawiam się jeszcze nad pierwszym zdjęciem. Jednak troche przypomina mi O.lutea, no jednak z fotkami tak jest (chyba że masz lepsze zbiżenie), najlepiej zobaczyć na żywo lub z materiału zielnikowego, zwłaszcza te problemowe. Oznaczenia pozostałych zdjęć są 100 % pewne. Wybieram się do Was po 18 lub już bankowo po 25, mam nadzieję że będziecie w tym czasie dostępni?Kiedy Wam bardziej pasuje?
Pewnie macie również u siebie wilgotne łąki z Cirsium oleraceum, a na nim pasożytuje rzadka O. pallidiflora, myślę że warto by było jej poszukać, zwłaszcza w obrębie torfowisk węglanowych.
O. caryophyllacea i O. lutea pojawiają się najwcześniej, wkrótce można się spodziewać O. elatior, O. alba i O. picridis... i podejrzewam wiele innych rzadszych.
Proponowałabym również w najbliższych miesiącach zwrócić uwagę na uprawy konopii (zwłaszcza) i tytoniu, może znajdzie się niebieskawa O. ramosa (potrafi kwitnąć do września).
Ciągle męczy mnie również ten Ophrys insectifera, który nie corocznie się pojawia (u nas już 2 tyg. temu kwitł), a u Was był podawany. Szukałeś go może w tym roku?
A jak u Was z Pinguicula (wogóle), po atlasie widzę że subsp. bicolor rzadziej się trafia?. U nas teraz kwitnie i jest to właśnie subsp. bicolor. Co ciekawsze na torfowiskach węglanowych u nas masowo pojawia sie Scorzonera humilis, tworząc płaty w zdjęciu na 2 (ogólnie dziwna ?) i to z dala od jakichkolwiek lasów, a jak z tym u Was?.

Humulus 
moderator
Sucholub

Wysłany: 2006-06-13, 04:59   

Jeśli chodzi o dostępność to ja jestem przez cały czerwiec do dyspozycji. A teraz po kolei: w tym roku odwiedziłem rez. "Brzeźno" w sprawie Ophrysa ale pojawił się problem - pomiędzy poszczególnymi grądzikami poziom wody był tak wysoki, że nie mogłem się dostać na jego stanowisko...Pinguicula vulgaris ssp. vulgaris w ogóle nie występuje na Lubelszczyźnie - wszystkie atlasowe dane dotyczą ssp. bicolor - przynajmniej tak wychodzi z naszych obserwacji - najwięcej stanowisk tłustosza namierzył Wiacek - ja mogę pochwalić się tylko jednym stanowiskiem. Z najnowszych rzeczy mogę pochwalić się odkryciem nowego stanowiska żmijowca czerwonego (Echium rubrum).

Wiacek 
moderator

Wysłany: 2006-06-13, 15:45   

Jęsli chodzi o Pinguicula vulgaris ssp. bicolor to mamy na Zamojszczyźnie kilka dość zasobnych stanowisk i rzeczywiście na terenach, które weryfikowałem na Zamojszczyznie w obrębie Padołu Zamojskiego i Kotliny Pobuża, występuje jedynie ssp. bicolor. Nie stwierdziełem ssp. vulgaris. Dane dotyczace występowania podgatunku typowego z tego terenu są błędne. Z doliny Tanwi podawana jest ssp. vulgaris przez M. Kucharczyka.
Cirsium oleraceum występuje raczej pospolicie na łąkach w niektórych miejscach masowo. trzeba bedzie zwrócić uwagę na zaraz, bo zazwyczaj są to tereny porośnięte dość wysoka roślinnością.

Kolejne moje obserwacje zarazy pochodzą z rezerwatu "Broczówka" koło Skierbieszowa na Działach Grabowieckich. I tu jest chyba kolejne stanowisko (już 4) tej żółtej zarazy z żółtymi znamionami. Ale oceń to sama. A 1 i 2 to zapewne O. lutea.

Broczówka_1.jpg
Plik ściągnięto 15 raz(y) 44.83 KB

Broczówka_2.jpg
Plik ściągnięto 15 raz(y) 37.45 KB

Broczówka_3.jpg
Plik ściągnięto 16 raz(y) 36.97 KB

Rojst 
Oenanthe

Wysłany: 2006-06-13, 18:09   

Moge potwierdzić informacje o stanowiskach dwóch zaraz:
maciek napisał/a:
Orobanche pallidiflora (chyba dobrze kojarze nazwe łacińską) dość licznie występowała w ubiegłym roku w Puszczy Rominckiej

zdecydowanie potwierdzam zeszłoroczny "wysyp" tej zarazy w wilgotnych lasach liściastych i na ich skrajach w Rominckiej

Co roku obserwuje także stanowisko Orobanche lucorum pasożytującej w liczbie kilkudziesięciu-ponad 100 pędów na berberysie w Ogrodzie Botanicznym UW w W-wie.
Oto fotki z tego wlasnie stanowiska:
http://www.parasiticplant...ob_lucorum1.jpg
http://www.parasiticplant..._lucorum_fl.jpg

O stanowiskach O. flava pisał nie będę - to w górach pospolitak.
pozdrowienia,

kania ruda 
specjalistka;)

Wysłany: 2006-06-14, 07:25   

Mam pytanko! czyutam sobie tu o tych zarazach, ogladam fotki i nie moge zrozumiec jednego. czemu te piekne kwiaty nazywaja sie zaraza??? czy ktos moze mi to wytlumaczyc? czy one na czyms pasozytuja?

Humulus 
moderator
Sucholub

Wysłany: 2006-06-15, 17:33   

Moje dzisiejsze Orobanche z okolic Jarczowa (powiat Tomaszów Lub.). Na moje oko to O. lutea ale niech się wypowie ekspertka:

Orobanche03.jpg
Plik ściągnięto 23 raz(y) 129.44 KB

Orobanche02.jpg
Plik ściągnięto 28 raz(y) 134.84 KB

Renka 

Wysłany: 2006-06-15, 20:55   

Wiącek jest to, jak napisałeś Orobanche lutea. Widzę, że już je powoli rozpoznajesz :oki: Jadę jutro na nowe stanowisko, drugie, O.bartlingi (pasożytuje na Libanotis) w Polsce, koło Będkowic, okolice Ojcowskiego Parku. Wyślę ci mailem fotkę (jak znajdę to stanowisko). Pograsuję również w okolicach Miechowa, zobaczymy co się znajdzie. A z tą Pinguicula to ciekawa sprawa, jakby to zbadać to okazałoby się, ze ta subsp.bicolor jest o wiele częstsza (a jest w czerwonej księdze), no i całe rozmieszczenie w Polsce bierze w łeb.
Jeżeli chodzi o O.pallidiflora, to trzeba zaglądac pod liście Cirsium oleraceum, a może się znajdzie...

Renka 

Wysłany: 2006-06-15, 21:02   

Humulusiku jest to jak już wiesz Orobanche lutea, która w tym roku jest wyjątkowo często, oczywiście w pewnych rejonach.

Renka 

Wysłany: 2006-06-15, 21:10   

Droga Kaniu, faktycznie nazwa dla tych pięknych roślin jest dosyć niechlubna. Związane jest to z tym, ze w innych krajach, a zwłaszcza w Ameryce, niszczą ogromne plantacje roślin uprawnych. Tam wręcz się prześcigają w produkcji skutecznych herbicydów do ich zwalczania. U nas są to rośliny rzadkie i zagrożone. Większość pasożytuje na roślinach dzikich, nie powodując większej szkody. Nieliczne pasożytują na roślinach uprawnych, lecz sporadycznie, np. O.ramosa na konopiach i tytoniu i O. minor na koniczynie.

Renka 

Wysłany: 2006-06-15, 21:19   

Drogi Oenanthe, jeżeli chodzi o stanowisko O.lucorum w Warszawie, to wybieram się tam w najbliższym czasie. Skontaktowałam się z autorem notatki na jej temat. O.pallidiflora niestety jeszcze nie dane mi było zobaczyć, stanowiska są dosyć odległe od mojego miejsca zamieszkania, a poza tym mam ostatnio nawał pracy. Ale oczywiście nie omieszkam wybrać się na to stanowisko. Pozdrawiam!

Wiacek 
moderator

Wysłany: 2006-06-17, 15:36   

Kolejne stanowisko zarazy O. caryophyllacea - Złojec w dolinie Łabuńki.
Zamieszczam zdjęcia 3 okazów na których widoczna jest zmienność kolorystyki znamion. Zmienność ta chyba może wynikać ze stadium dojrzałości okazu.

Złojec_3.jpg
Plik ściągnięto 24 raz(y) 42.84 KB

Złojec_2.jpg
Plik ściągnięto 24 raz(y) 31.08 KB

Złojec_1.jpg
Plik ściągnięto 23 raz(y) 28.33 KB

Renka 

Wysłany: 2006-06-19, 21:39   

Tak jest to O.caryophyllacea :oki: Jej zmienność niekoniecznie wynika z fazy dojrzałości (choć również i tak się często dzieje), ponieważ obserwuję kilka stanowisk, na których przez cały okres wegetacji znamię słupka potrafi być kanarkowo żółte (oczywiście typowe jest purpurowe) a korona przy tym również żółta lub nawet biała. Reszta cech się zgadza, próbowałam ją również ją odkopywać, jednak żywiciel jest ten sam. Galium mollugo. O. caryophyllacea jest jedną z najbardziej zmiennych zaraz, pod względem barwy jak i owłosienia. Jednak z jej odróżnieniem nie ma więkrzych problemów. Duze "garbate kwiaty" no i rzadki kwiatostan. Z moich obserwacji jest najwcześniej pojawiającą się zarazą, tuż za nią wychodzi O. lutea, a na niektórych stanowiskach kwitną niemal równocześnie, ale to już wiesz :grin:
Byłam wczoraj na znanych mi stanowiskach O.picridis, O.elatior i O.alba, ale jeszcze nawet z ziemi nie wyszły. Trzeba ich się spodziewać w połowie lipca lub pózniej.

jahod 
nosicielka Malinki

Wysłany: 2006-06-27, 21:29   

Wreszcie mam i ja :D

1. Murawka xero w okolicach Pilicy na Jurze

2. Murawka xero w Podzamczu - zarazy rosły tam stadami :)

Renka 

Wysłany: 2006-06-28, 06:55   

Na pierwszym zdjęciu jest bankowo O.lutea, natomiast na drugim najprawdopodobniej hipochromatyczna O.elatior. Możesz mi podać dokładniejsze namiary na te "stada" zarazowe w Podzamczu? :smile:

Renka 

Wysłany: 2006-06-28, 07:08   

Jeżeli chodzi o tą żółtawą O.elatior (pasożytuje na Centaurea rhenana, scabiosa), to bardzo podobna jest do niej O.bartlingi (są 2 stanowiska w Polsce w OPN i w Dolinie Kobylańskiej) pasożytująca na Libanotis montana. Takze wypadało by sie jej przyjrzeć z bliska. Pamiętasz może czy rosło tam sporo olesnika?

Odpowiedz do tematu