FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Interesują mnie dane o stanowiskach Orobanche (zaraza)
Autor Wiadomość
Justyna K 

Wysłany: 2008-08-06, 19:58   

Rojst napisał/a:
taki karpacki pospolitak - Orobanche flava
pulsatilla1214 napisał/a:
...a pasożytuje właśnie na lepiężniku, stąd te liście obok

Dzięki :D To się wyjaśniło, dlaczego znajdowałam go zawsze wśród tych wielkich "podbiałowych" liści :) A pospolite rzeczywiście toto jest - wszędzie go pełno: i w Gorcach, i na szlakach zakopiańskich... Mam jeszcze jedną zarazę (bo to chyba też zaraza). Ta z kolei jest z boru z Pienin. Jakość słaba, ale światło było kiepskie - las nie przepuszczał światła :/

zaraza leśna.JPG
Plik ściągnięto 11 raz(y) 33.04 KB

zaraza leś.JPG
Plik ściągnięto 10 raz(y) 50.01 KB

Rojst 
Oenanthe

Wysłany: 2008-08-06, 20:02   

tym razem to nie zaraza ani nawet nie pasożyt, ale korzeniówka pospolita Monotropa hypopitys, roślina saprofityczna, jeśli pasożytująca to ew. na grzybach - ale tu, jak to często w świecie istot żywych bywa :| granica "współpracy" i "wyzysku" jest płynna ;)

Justyna K 

Wysłany: 2008-08-06, 20:13   

Rojst napisał/a:
korzeniówka pospolita Monotropa hypopitys

Dzięki :)
Rojst napisał/a:
jak to często w świecie istot żywych bywa :| granica "współpracy" i "wyzysku" jest płynna

Ta buźka :arrow: :| sugeruje, że myślisz o stosunkach panujących również u Homo sapiens ? :-D

Mówcie sobie, co chcecie, a ja jestem przeciw znacznikom nosowym!!!

Rojst 
Oenanthe

Wysłany: 2008-08-06, 20:18   

Justyna K napisał/a:
Ta buźka :arrow: :| sugeruje, że myślisz o stosunkach panujących również u Homo sapiens ? :-D

nie, no cośty, nigdy bym tak nawet nie pomyślał... :cool:

Renka 

Wysłany: 2008-08-07, 08:42   

Tak, to O.flava. U nas pasożytuje najczęściej na lepiężniku wyłysiałym Petasites kablikianus, sporadycznie (nie potwierdzałam jeszcze) na P.hybridus. Literatura podaje także inne gatunki lepiężników, podbiał Tussilago, a takze miłosne Adesnostyles. W górach jest częsta nad potokami i charakterstyczna nawet dla zespołu Petasitetum kablikiani, w Polsce znana głównie z Karpat i Sudetów. Najwyżej na północ podana była z doliny Sanu, bodajże właśnie na P.hybridus. W Europie takze związana jest z terenami górskimi, głównie z powodu zasięgu zywiciela. Znana jest z gór Europy Środkowej, z Alp francuskich, SE Niemiec, Szwajcarii, Rumunii, Austrii, Słowacji, Jugosławii, Włoch i N Włoch oraz S Polski. W Europie podawana jest często na Petasites paradoxus. Zawsze na nizu zaglądam pod lepiężniki, np. Petasites hybridus z nadzieją, ale niestety :sad:

Renka 

Wysłany: 2008-08-07, 08:45   

Oczywiście to ostatnie to korzeniówka.

Ptyś 

Wysłany: 2008-09-02, 10:58   

no to teraz ja :idea: niestety roslina zostala zniszczona a zdjęcie dotarlo do mnie od znajomego :idea: :?
pono jest tego dużo :idea:

pulsatilla1214 

Wysłany: 2008-09-02, 11:24   

wygląda na wymarłą O. arenaria, nie ;) ?

Wiacek 
moderator

Wysłany: 2008-09-02, 12:34   

pulsatilla1214 napisał/a:
wygląda na wymarłą O. arenaria

lub na O. ramosa.

Renka 

Wysłany: 2008-09-02, 13:52   

Ptysiek o kurka wodna :res: Wygląda to na O.ramosa na 90%. Czy to było z Polska? Ja za tym gatunkiem oczy wypatruję. Ostatnio szukałam jej na polach tytoniu na Ponidziu i koło Kazimierza Dolnego.
Napisz na priva coś więcej, gdzie to było, na jakim siedlisku, może wiadomy jest żywiciel?????

Renka 

Wysłany: 2008-09-02, 13:54   

Pulsatilla O.arenaria nie wymarła w Polsce ;)

Ptyś 

Wysłany: 2008-09-02, 17:01   

Tak to jest pole tytoniu w okolicy Kazimierzy Wielkiej z tego co wiem to roślina pojawia sie tam zawsze jak jest tam tytoń.i jest sporo roślin :idea: :>

Renka 

Wysłany: 2008-09-02, 17:34   

Koło Kazimierza Wielkiego czy Kazimierzy Wielkiej? Czy ta fotka jest tegoroczna? A masz może dokładniejszy namiar? Bardzo chętnie bym się tam wybrała :grin:

Ptyś 

Wysłany: 2008-09-02, 21:04   

tak fotka jest tegoroczna- wlaśnie kwitną pono :idea: dokladny namiar to mogę zdobyć bez problemu :idea: ;)

Renka 

Wysłany: 2008-09-03, 08:08   

Ptysiu jest to dla mnie naprawdę ważne. Jeśli możesz to bardzo proszę zdobądz dokładny namiar. W grupie O.ramosa wyróżnia się juz w Europie odrębne gatunki. Byc moze któryś jest u nas. Bez zobaczenia okazów i ich pomierzenia nic nie wskuram. Chciałabym jeszcze zdążyc jak kwitnie. Please :grin:

Odpowiedz do tematu