...a pasożytuje właśnie na lepiężniku, stąd te liście obok
Dzięki To się wyjaśniło, dlaczego znajdowałam go zawsze wśród tych wielkich "podbiałowych" liści A pospolite rzeczywiście toto jest - wszędzie go pełno: i w Gorcach, i na szlakach zakopiańskich... Mam jeszcze jedną zarazę (bo to chyba też zaraza). Ta z kolei jest z boru z Pienin. Jakość słaba, ale światło było kiepskie - las nie przepuszczał światła
tym razem to nie zaraza ani nawet nie pasożyt, ale korzeniówka pospolita Monotropa hypopitys, roślina saprofityczna, jeśli pasożytująca to ew. na grzybach - ale tu, jak to często w świecie istot żywych bywa granica "współpracy" i "wyzysku" jest płynna
Tak, to O.flava. U nas pasożytuje najczęściej na lepiężniku wyłysiałym Petasites kablikianus, sporadycznie (nie potwierdzałam jeszcze) na P.hybridus. Literatura podaje także inne gatunki lepiężników, podbiał Tussilago, a takze miłosne Adesnostyles. W górach jest częsta nad potokami i charakterstyczna nawet dla zespołu Petasitetum kablikiani, w Polsce znana głównie z Karpat i Sudetów. Najwyżej na północ podana była z doliny Sanu, bodajże właśnie na P.hybridus. W Europie takze związana jest z terenami górskimi, głównie z powodu zasięgu zywiciela. Znana jest z gór Europy Środkowej, z Alp francuskich, SE Niemiec, Szwajcarii, Rumunii, Austrii, Słowacji, Jugosławii, Włoch i N Włoch oraz S Polski. W Europie podawana jest często na Petasites paradoxus. Zawsze na nizu zaglądam pod lepiężniki, np. Petasites hybridus z nadzieją, ale niestety
_________________ Interesują mnie stanowiska Orobanche (zaraza)
Ptysiek o kurka wodna Wygląda to na O.ramosa na 90%. Czy to było z Polska? Ja za tym gatunkiem oczy wypatruję. Ostatnio szukałam jej na polach tytoniu na Ponidziu i koło Kazimierza Dolnego.
Napisz na priva coś więcej, gdzie to było, na jakim siedlisku, może wiadomy jest żywiciel?????
Ptysiu jest to dla mnie naprawdę ważne. Jeśli możesz to bardzo proszę zdobądz dokładny namiar. W grupie O.ramosa wyróżnia się juz w Europie odrębne gatunki. Byc moze któryś jest u nas. Bez zobaczenia okazów i ich pomierzenia nic nie wskuram. Chciałabym jeszcze zdążyc jak kwitnie. Please
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum