..jakby były jakieś wątpliwe mogę wrzucić zbliżenie lub tez przesłać na mailika, Renka skany negatywów 2240 x 3360, na forum zmniejszałem do 400 x 600, większe nie wchodzą, a na fotosik dużo zabawy z kilkunastoma
Dzięki za fotki Na wszystkich jest Orobanche lutea. W niedzielę byłam w Dąbrowie Górniczej i okolicy. Faktycznie zdecydowanie dominuje O.lutea, np. w piaskowni i okolicy jezior Pogoria, a takze w okolicznych wsiach na NW i NE. Trafia się rzadko takze O.elatior.
Czy chodzi o ten kamieniołom dolomitu k. Góry Kamionki w Ząbkowicach na E od Belowizny?
_________________ Interesują mnie stanowiska Orobanche (zaraza)
Pulsatilla gdzie jest to Szałwiowe Wzgórze w Ujejscu, mam mapy 50 tylko i nic takiego nie widze. Ja znalazłam w piaskowni w Ujejscu-Podlesie. No i please podaj dokładniejszy namiar na Małą Górę Gołonoską i Pańską Górę
nie, nie czynny kamieniołom dolomitu (uwaga na godziny strzelań ), ale nieczynny już kamieniołom wapieni na południe od niego, ok 0,5 km na wschód od kościoła w Ząbkowicach, na N od drogi prowadzącej na cmentarz
Pańska Góra - tuż przy drodze Ujejsce-Ząbkowice (najwyższy jej punkt), na północ od osiedla Młodych Hutników, najwięcej w części wschodniej, na N od przystanku autobusowego
Mała Góra Gołonoska to wschodni wierzchołek ostańca gołonoskiego, na zachodnim sanktuarium św. Antoniego, którego wieżę wznoszącą się ponad drzewa widać z wielu kilometrów ( np na wprost i z głównej drogi w mieście łączącej Gołonóg z Dąbrową )
natomiast Szałwiowe Wzgórze to moja nazwa wzniesienia bez nazwy 0,5 km na NE od kościoła w Ujejscu, od skrzyżowania drogą na E, za zabudowaniami na lewo
jak widać zaraza nie diabeł, bliskość kościelnych dzwonow nie przeszkadza
Wielkie dzięki Pulsatilla Mam zamiar w lipcu jeszcze parę razy odwiedzic Dąbrowę i jej szeroko pojętą okolicę. W niedzielę nie zdążyłam już pojechac na osiedla Łosy, Łosień, Łęka, Okradzionów skąd podawano takze O.lutea. Sporo jej jest takze w okolicznych wsiach, np. Góra Siewierska, Dąbie, Brzękowice, Niegowonice. Zresztą jest jeszcze w tych okolicach sporo obiecujących wzgórz lub kamieniołomów do owiedzenia.
Oczywiście na fotkach jest Orobanche picridis pasożytująca na goryczelu jastrzębcowym Picris hieracioides. Dla porównania fotka O.minor (z Francji). Z kraju (głównie S częśc)podawano ją pasozytującą na koniczynie, najczęściej koniczynie łąkowej Trifolium pratense, na siedliskach o charakterze antropogenicznym, np. pola uprawne koniczyny, ugory i łąki koniczyną podsiane itp. Zarazy z grupy MINORES (a jest ich na świecie powyzej 20) są bardzo do siebie podobne. W kraju mamy tylko 2 gatunki z tej sekcji O.picridis i O.minor. W wielu przypadkach oznaczenie gatunku bez informacji o żywicielu jest bardzo ciężkie. Chociaz jest kilka gatunków w tej sekcji charakterystycznych np. O.versicolor (Korsyka).
O.versicolor.JPG
Plik ściągnięto 8 raz(y) 15.85 KB
O.minor.JPG
Plik ściągnięto 8 raz(y) 17.04 KB
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum