No i z tego powiększenia to mogę Ci już z pewnością powiedzieć że jest to Orobanche alba. To chyba jej nowe stanowisko. To dosyć dzadka zaraza. Natomiast fotka tej młodej jest interesująca, wróżyłabym na O. elatior, ale rozpoznanie jest możliwe dopiero po zakwitnięciu. Czy to są zdjęcia z tego roku?
_________________ Interesują mnie stanowiska Orobanche (zaraza)
Z poprzedniego niestety. Chyba początku lipca. Niestety, bo nigdzie nie podrużuję na razie w tym . Takie tam różne zielska przy ścieżce rosły idąc szlakiem od Koninek to robiłam zdjęcia .
Na fotkach jest O. lutea - to ta sino fioletowawa z zółtym znamieniem; O. caryophyllacea to ta z purpurowym znamieniem. Sfotografowałes ciekawe niektóre formy kolorystyczne O. caryophyllacea, a zwłaszcza tą najbardziej zółtą i co ciekawsze z żółtym znamieniem (zawsze jest purpurowe), z Hubali. Ostatnią tego typu znalazłam na Ponidziu i myślałam że to jakiś lokalny wybryk, jednak jeżeli jest i u Ciebie to trzeba ją dokładnie zbadac, ustalić żywiciela i pobrać materiał do badań genetycznych. Byćmoze mamy do czynienia z jakimś nowym podgatunkiem O. caryophyllacea. Ciekawa jest ta O. caryophyllacea na ostatnim zdjęciu, ma nietypowy kształt znamion. Powinna już niedługo wyłazić również O. elatior i O. picridis. Zastanawiam sie czy ta zaraza z tego wczesśniejszego skanu to nie była jednak O. caryophyllacea, ale jak znasz stanowisko to się ją sprawdzi jeszcze. Mam nadzieję, ze juz wkrótce się u Was pojawię. Wstępny plan "pojawu" mam gdzieś między 19 a 22 czerwca.
Jeszcze raz ja. Napiszę Ci dokładniej:
Zdjęcia z Kąt, numeracja po kolei:
1. O. lutea
2. O. caryophyllacea młoda, zapewne ta forma żółta
3. O. lutea
Niedzieliska:
4. O. lutea
5. O. lutea
Kąty droga:
6. O.caryophyllacea
7. O.lutea
Katy:
8. O. caryophyllacea
Hubale:
9. O. caryophyllacea
10. O. caryophyllacea ta ciekawa żółta forma
11. O. caryophyllacea
12. O. caryophyllacea
Hej!
Na zdjęciach jest O. caryophyllea w ciekawej odmianie żółtej i żółtym znamieniem, zwykle jest ona różowawa a znamie ma purpurowe. O. lutea to nie to samo co O. flava. O. flava występuje na południu kraju, najczęsciej w górach i pasożytuje na Petasites i Adenostyles, natomiast O. lutea ma rozproszone stanowiska głównie na niżu i pasożytuje najczęściej na Medicago. Poza tym znacznie się od siebie różnią.
Zarazy rosną najczęściej na nawapiennych lub gipsowych ugorach, na skrajach pól, w murawach kserotermicznych. Dwa gatunki preferują siedliska wilgotne są to O. pallidiflora pasożytująca na Cirsium i wyżej wspomniana O. flava. Niektóre pasożytują na roślinach uprawnych i można je znalezc w uprawach tytoniu, konopii (O.ramosa) lub koniczyny (O. minor).
Na zdjęciach jest kolejno:
1. O. caryophyllacea w ciekawej odmianie zółtej i żótym znamieniem, coraz bardziej mnie intrygująca.
2. O. lutea
3, 4. O. caryophyllacea
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum