Witam,
Pytanie: cóż to za zaraza
Przyznam, że nie znam się na tej grupie roślin (na "swoim" terenie - na Mazowszu, Podlasiu, Mazurach i Suwalszczyźnie widziałem tylko O. pallidiflora i O. lucorum...)
Fotka zrobiona w czerwcu b.r. obok rezerwatu Murawy Dobromierskie w Przedborskim Parku Krajobrazowym.
Pozdrawiam,
Na fotografii jest Orobanche elatior. Wybieram się na Murawy Dobromierskie w przyszłym sezonie, mam nadzieję ze uda mi się trafic na to stanowisko. Czy pisząc o stanowisku O.lucorum masz na myśli to w Ogrodzie bot. w W-wie? Czy znasz stanowiska O.pallidiflora opisane w literaturze, czy masz także swoje odkrycia?
_________________ Interesują mnie stanowiska Orobanche (zaraza)
Czy pisząc o stanowisku O.lucorum masz na myśli to w Ogrodzie bot. w W-wie?
taki jest
Renka napisał/a:
Czy znasz stanowiska O.pallidiflora opisane w literaturze, czy masz także swoje odkrycia?
Tych stanowisk brak w ATPOL. Pisałem już o "wysypie" kilku(-nastu ) stanowisk tego gatunku w Puszczy Rominckiej w roku bodajże 2005. Rośnie w wilgotnych lasach liściastych i mieszanych na żyznych siedliskach, pasożytując na Cirsium oleraceum.
Opublikowane z tamtego rejonu jest jedynie - o ile mi wiadomo - stanowisko z d. leśnictwa Barkowo na Wzgórzach Szeskich (artykuł dra Cioska). Coś mi chodzi po głowie, że była jeszcze praca prof. A. Łachacza... - znasz ją
O. elatior to chyba czwarty co do pospolitości gatunek zarazy w Polsce (po flava, caryophyllacea i lutea); czy tak
Na Murawach Dobromierskich gatunek ten widziałem w kilku miejscach w liczbie kilkunastu pędów (przy czym część już była zaschnięta, więc może ich być znacznie więcej). Znajdziesz na pewno . Sfotografowany okaz rósł na skraju świeżego ugoru na skraju środkowej części rezerwatu, w części przyszczytowej.
A no witaj!
Mam zarazę do oznaczenia z wczoraj. Koledzy sfocili ją i twierdzili, że rosła na łąkach. Chyba trochę późno kwitnąca. Ale ze zdjęcia wygląda to bardziej na jakiś ugór.
P1000569.jpg
Plik ściągnięto 16 raz(y) 66.17 KB
P1000573.jpg
Plik ściągnięto 14 raz(y) 48.63 KB
P1000574.jpg
Plik ściągnięto 16 raz(y) 132.8 KB
_________________ Sekcja Odonatologiczna PTE
Zamojskie Towarzystwo Przyrodnicze - zamtop@wp.pl
Wiacek mogę tylko pogratulowac!!!!!To Orobanche pallidiflora. Faktycznie lubi wilgotniejsze siedliska np. łąki. W Polsce podają ją najczęściej pasożytującą na Cirsium oleraceum. Natomiast w tym sezonie z Piotrkiem znalezliśmy ją na Cirsium arvense na lubelszczyznie.
Przeczytaj prywatną wiadomośc
Oenanthe mozesz mi podac namiary na Twój artykuł i Cioska? Twój chyba też widziałam, czy to było we Fragmenta?Poszperałam trochę w kserówkach, ale znalazłam natenczas tylko art. dot. O.pallidiflora w Rudawach Janowickich w Sudetach Pawła Kwiatkowskiego i z Doliny Płoni na Pomorzu Szczecinskim Bacieczko i Myśliwy.Pozatym mam dane z Atpolu, znakomita większośc to stare dane Mullera, Abromeita i Schubego. Co do pospolitości Orobanche, to na tym etapie badań mogę stwierdzic, ze najpospolitsza jest O.lutea, no i O.flava na południu kraju. Co do O.caryophyllacea to z pewnością nie jest tak częsta jak podaje literatura. Pozdrawiam!!!
w tym roku widziałem dwie kwitnące zarazy, jestem ciekaw jakie to gatunki (chyba że to ten sam ):
- w Kątach II w murawie kserotermicznej 24 czerwca:
http://img126.imageshack....azaktyiiao2.jpg
Bieszczadzka zaraza wygląda mi na zarazę żółtą Orobanche flava a co do zarazy z Kątów to nienajlepszy jestem z oznaczania suchych okazów ale obstawiam zarazę przytuliową Orobanche caryophyllacea lub z. czerwonawą O. lutea.
_________________ Zamojskie Towarzystwo Przyrodnicze
Ostatnio zmieniony przez Humulus 2007-11-19, 03:17, w całości zmieniany 1 raz
Dzięki wielki za info! Zaraza z Katów to O.lutea. Na stanowisku byłam. Natomiast to stanowisko O.flava z Bieszczad nie było mi znane. Proszę podeślij mi swoje namiary, imię i nazwisko (może być na priva), dołączę Cię jako znalzcę do przyszłego opracowania stanowisk z Polski. Pozdrawiam!
Miejsce wygląda całkiem ciekawie, ale jest dość trudny do penetracji ze wzgledu na torfianki. Nie miałem zbyt dużo czasu - 1 godzina przed zmierzchem. Nie udało mi się w tak krótkim czasie dobrze spenetrować terenu. Trafiłem tylko na 1 kepę marzycy rudej. Oczywiście marzycy czarniawej nie znalazłem. Może jeszcze kiedyś będę miał czas połazić dłużej po tym terenie. Marzyca czarniawa jest na tyle charakterystyczna, że można jej szukać już po sezonie.
Znalazłem natomiast Ostericum palustre. Nie było podawane w ATPOL i PCzK Roślin z tych okolic.
W temacie "Prośba o identyfikację" Atterdag, zamieścił zdjęcia zarazy do identyfikacji.
_________________ Sekcja Odonatologiczna PTE
Zamojskie Towarzystwo Przyrodnicze - zamtop@wp.pl
No to widzę ze mi dochodzi do przepatrzenia jeszcze jedna okolica Tam na tych łąkach cośmy wczoraj te storczyki wyczesali z rana trochę dalej jest cala laka Seslerii błotnej i piękne stanowisko storczyków- ta gospodyni prawdę gadała A Tą marzycę to wyczeszę jak tylko będzie Trochę jednak daleko masz Wiącku na Ponidzie,ale jakbyś koniecznie chciał ją osobiście wyszukać no to serdecznie zapraszam może jeszcze kogoś by sie udalo namówić do szukania to w parę osób było by łatwiej a co do zaraz to mam nowe miejsce Renka ale lokalizację moge podać tylko na PM z uwagi na roślinność towarzyszącą
_________________ "Niczyje zdrowie, wolność, ani mienie nie jest bezpieczne kiedy obraduje Parlament" .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum