FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Intensywność koloru przylaszczki
Autor Wiadomość
Cephalotus 
maniak przyrodnik

Wysłany: 2008-03-08, 19:39   Intensywność koloru przylaszczki

Cześć,
wiem, że moje pytanie jest bardziej natury ogrodniczej, ale ma też bardzo ważny element przyrodniczy. Mianowicie mam przylaszczkę pospolitą, którą akurat nie jest problem kupić chociażby na Allegro. Przez 2 lata kwitła bardzo pięknym intensywnym kolorem. W tym roku mocno zbladła! Na jednej z aukcji pewna osoba napisała, że aby przylaszczka miała intensywnie wybarwione kwiaty należy je podsypać trochę wapnem/dolomitem. Moja Ciocia tak zrobiła i jej przylaszczki mają nieprzeciętnie intensywne zabarwienie. Jednym słowem cudowne. Ja z moimi nic nie robiłem i wyglądają jak wypłochy, choć kwitną obficie.

I teraz pytanie do was! Z tego co ja wiem, to przylaszczki głównie rosną w buczynach. A buczyny są z reguły lekko kwaśne. W naturze przylaszczki mają intensywne wybarwienie i myślę, że wcale nie dzięki jonom wapna. W takim razie co w naturze odpowiada za ich wybarwienie? Na pewno mogę wywnioskować, że bez odpowiedniego nawożenia w ogrodzie blakną, tak wiec coś w naturze sprawia, że utrzymują swoje cudowne zabarwienie.

Nie chciałbym ich szprychować wapnem. Myślałem raczej o zmiksowaniu opadłych liści buka i tym je nawieźć. Niestety efekty poznam dopiero w przyszłym roku...

Moją pasją jest natura. | Moje zdjęcia

IrekM 

Wysłany: 2008-03-08, 19:47   

Mi przylaszczki kojarzą się raczej z podłożem zasadowym. Najładniejsze przylaszczki oglądałem na Jurze na typowo wapiennym podłożu, a w mojej okolicy gdzie wapienia jest niewiele przylaszczki rosną na glebach wytworzonych z bazaltów czy melafirów, czyli podłożu zasadowym. A żyzne buczyny do kwaśnych siedlisk też nie zależą.

MOJA OKOLICA

Namor 

Wysłany: 2008-03-08, 19:54   

Cephalotus napisał/a:
Z tego co ja wiem, to przylaszczki głównie rosną w buczynach.
chyba generalnie na żyznych glebach. W naturze spotyka się też przylaszczki różowe i białe rosnące wśród niebieskich.

pulsatilla1214 

Wysłany: 2008-03-08, 21:19   

Cytat:
buczyny są z reguły lekko kwaśne

eeeee ;)

co do koloru przylaszczki - zamiast pisać o odczynie podłoża zwrócę uwagę na coś innego - najładniejsze do zdjęć i najładniej wybarwione sa egzemplarze, które dopiero co rozkwitły :oki: może to oczywista oczywistość, ale właśnie tak jest :idea: I na pewno przesuszone osobniki też nie wybarwią się ładnie :oki:

..a najładniejszy fragmencik przylaszczko-zawilco-miodunko-korokoryczko-kopytnikowy znalazłem kiedyś w remizie na łąkach, kilka dębów z chaszczorami zacieniajacymi ładnie podłoże, jakies kilkaset metrów od lasu.

Cephalotus 
maniak przyrodnik

Wysłany: 2008-03-08, 21:36   

Czyli jednak przylaszczki lubią podłoże wapienne. Przyznam, że to dla mnie nowość. Jednak musze potraktować je dolomitem. Wielkie dzięki!

Namor, wiem że są przylaszczki różowe i białe, ale sa o wiele rzadsze. Aczkolwiek chcę załatwić sobie różową, bo jest prześliczna. Zostaje mi jeszcze kwestia ich rozmnażania. :) No bo wiecie, samo posiadanie pewnych roślin to jak dla mnie za mało, bez ich rozmnażania nie mogę nazwać swojej hodowli sukcesem.

czarnuszka 
Devil in the bush

Wysłany: 2008-03-08, 22:04   

W moich madrych ksiazkach tez jest napisane, ze preferuja wapienne buczyny.
Cytat:
... z chaszczorami zacieniajacymi ładnie podłoże...

No wlasnie...Cephalotek moze te Twoje przylaszczki rosna na pelnym sloncu?

pulsatilla1214 

Wysłany: 2008-03-08, 22:42   

Cytat:
preferuja wapienne buczyny

az tak daleko nie szedłbym w domysłach, a raczej zgodził się z Namorem - stare lasy liściaste z odpowiednią ilością żyznej próchnicy (Querco-Fagetea) :oki: ze względu na małe zwarcie runa w buczynach zazwyczaj tak ładnych łanów nie tworzą :)

przylaszczki najlepiej wygladaja w ... drągowinach :-D zywy pomnik geniuszu naszych leśników ;) niezatarte ślady dawnych zbrodni :-P

Cephalotus 
maniak przyrodnik

Wysłany: 2008-03-08, 23:23   

Czarnuszko, powiem Ci, że związek słońca z kolorem rośliny jest mało znaczący... Bo na wiosnę zwykle rosną w pełnym słońcu, bo na drzewie nie ma liści. Potem kiedy przylaszczka posiada liście, to na drzewach też są liście i to one są zacieniane. Natomiast z moich obserwacji wynika, że przylaszczka ma obfitszą kępę kwiatów, kiedy rośnie w większej ilości słońca. I wcale pełne słońce nie pali ich liści. Tak więc rośliny myślę nie są typowo cieniolubne, a jedynie w takich warunkach są zmuszone w naturze do wzrostu.

pulsatilla1214 

Wysłany: 2008-03-08, 23:35   

Cytat:
I wcale pełne słońce nie pali ich liści

bardzo ładnie pali :cool: zazwyczaj w takich wypadkach na zbyt suchym siedlisku zimozielone zazwyczaj liście nigdy nie potrafia dotrwać do wiosny.

słońce w czasie kwitnienia TAK, ale od maja do jesieni powinny mieć cień ( a tym samym dużą wilgotność powietrza, jak wszystkie rosliny zimozielone i pół-zimozielone)

i nie zmienia tego fakt, ze na wystarczająco wilgotnym podłożu gdzieś tam przetrwają w pełnym słońcu - ciekawe jednak czy się same rozmnożą :> ?

Cytat:
rośliny myślę nie są typowo cieniolubne, a jedynie w takich warunkach są zmuszone w naturze do wzrostu.

bez jaj. w naturze rosną tam, gdzie są najlepiej przystosowane ;) nikt ich nie zmusza :-D

Rojst 
Oenanthe

Wysłany: 2008-03-08, 23:49   

pulsatilla1214 napisał/a:
stare lasy liściaste z odpowiednią ilością żyznej próchnicy (Querco-Fagetea)

w NE Polsce w granicach zasięgu świerka, przylaszczka jest jednym z najpospolitszych gatunków leśnych, rosnącym nie tylko w grądach, ale też w borach mieszanych sosnowo-świerkowo(-dębowych) - a więc żyźniejsze skrzydło Vaccinio-Piceetea Pulsatku. A więc na siedliskach umiarkowanie kwaśnych.

każdy wczesnowiosenny (kwietniowy) wypad na północny-wschód, kojarzy mi się nieodparcie z niebieskimi kwiatami przylaszczek, na tle intensywnie zielonych rokietów (taki borowy mech) :oki:

ech, w teren mi się już chce, w teren :!:

pulsatilla1214 

Wysłany: 2008-03-09, 00:50   

u nas najładniejsze w dąbrowach ( a ściółka tam zapewne własnie kwaśna), mimo, że buczyn pod dostatkiem, borów świerkowych brak to w nich nie widziałem :)

P.S.

a w Vaccinio - Piceetea to jeszcze mniej ma pełnego słońca. że taki pospoliciak na Suwalszczyźnie nie sądziłem :tup: prędzej obstawiałbym Warmię i buczyny wysoczyzny elbląskiej :cool:

sio w teren :> :tup: !

Ptyś 

Wysłany: 2008-03-09, 11:20   

Potwierdzam co piszą inni u mnie gdzie gleby są zasadowe pszylaszczków :razz: wcale zbyt wiele nie ma :idea: Znam 1 miejsce :idea:

Cephalotus 
maniak przyrodnik

Wysłany: 2008-03-09, 18:44   

Myślę, że mnie nie zlinczujecie...

Oto moja tegoroczna przylaszczka pospolita:

Ptyś 

Wysłany: 2008-03-09, 21:43   

Jak dla mnie normalna jest :idea: :razz:

Cephalotus 
maniak przyrodnik

Wysłany: 2008-03-09, 23:25   

Na tym zdjęciu i owszem, ale ciocia mi mówiła, że dzień wczesniej były po prostu blade wypłochy. Ciekawe, no nie... Mam zdjęcie z dnia wcześnij, widziałem, że prawie białe niektóre były. Dziwne... Tak po dniu się nagle wybarwiły? Grunt, że kolor wrócił. :)

Odpowiedz do tematu