To nie pytanie do mnie
Albo przejmą geny odpowiadające za kolor zalążni grzybienia białego albo północnego.
Chyba że może zajść mieszanie kolorów i będą pomarańczowe.
Może botanicy z prawdziwego zdarzenia sie wypowedzą?
To zależy z której roślinki będą nasiona, zauważyłem ze roślinki dziedziczą więcej cech w lini matecznej-czyli na chłopski rozum -bardziej są podobne do mamy niż do taty
_________________ "Niczyje zdrowie, wolność, ani mienie nie jest bezpieczne kiedy obraduje Parlament" .
To zależy z której roślinki będą nasiona, zauważyłem ze roślinki dziedziczą więcej cech w lini matecznej-czyli na chłopski rozum -bardziej są podobne do mamy niż do taty
Ja nie obserwowałem grzybieni północnych bo u mnie na opolszczyźnie nie spotkałem takowych. Ale jak znajde grzybienie to go przeanalizuję
Cos nie rozumiem jak przeciez grzybienie są obupłciowe, mają znamię i pręciki. Wytłumacz mi proszę.
Panowie drodzy. Genetyka się tutaj kłania. Mamy DNA własne i DNA mitochondrialne. Nie zapominajmy o tym. DNA własne dziedziczy się po połowie od rodziów, natomiast DNA mitochondrialne jest zawsze od matki. Dlatego część cech zwiazana z DNA mitochondrialnym będzie zawsze wskazywała na matkę. Było tam pare takich prób z roślinką: Mirabilis jalapa. Nie ważne z jaką odmianą męską była krzyżowana roślina mateczna, potomstwo zawsze miało cechy barwne matczyne. Potem doszli do tego, że ta cecha jest wynikiem informacji w DNA mitochondrialnym.
U ludzi też tak jest. Np. jak macie mało ruchliwą kobietę i żywiołowego faceta, to jeżeli cecha ospałości kobiety jest zawarta w mitochondriach, to niezależnie od faceta dzieci tej kobiety będą ospałe. Taką ciekawostkę nam walnęli na histologii ostatnio.
Grunt to wiedzieć które cecy są uzależnione od mitochondrialnego DNA. Coś mi się jeszcze jakieś choroby kojarzą, ale nie mogę sobie przypomnieć jakie. Genetyka jest fajna, o ile jej wkuwać nie tzreba. ;-(
_________________ Pozdrawiam,
Krzysztof Ciesielski
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum