czy wie ktoś może kiedy dojrzewają owoce grążeli?
a może ma ktoś kilka sztuk? bo chciałbym je sobie posadzić w swoim stawie, a nie chce kupować sadzonek bo miałbym problem z ich wsadzeniem...
_________________ Maciej Szajda
Poznańska Grupa OTOP
www.otop.org.pl
i spoko ja mam zamiar tylko kilka owoców zerwać, wziąć nasionka i wsadzić do naturalnego środowiska ( no może nie całkiem) ale rosnącemu już grążelowi włos z głowy nie spadnie!!! obiecuję
_________________ Maciej Szajda
Poznańska Grupa OTOP
www.otop.org.pl
O ile mi wiadomo to jesli gatunek jest pod czesciowa ochrona to pewną liczbę nasion możemy pobrac ( nie uszkadzając jednak rośliny matecznej i pozostawiacąc odpowiednia ilośc nasion na roslinie)
Chlopaki nie dajcie sie zastraszyć tylko nie zniszczcie roślinek jeżeli gdzieś rosną grążele to jeden owocek to pikus jest a w jednym jest tak ze 40 nasion -to chyba jeden starczy jestem zdania ze jezeli ktos chce w oczku wodnym takie posiać to tylko popierać, a nie straszyć ,jestem odgólnie za pozyskiwaniem nasion i ich rozsiewaniem w odpowiednich dla nich miejscach -oczywiście rośliny powinny być z tej samej okolicy
Ostatnio zmieniony przez Ptyś 2007-08-14, 13:27, w całości zmieniany 1 raz
A nie lepiej poszukać kogoś, kto ma w prywatnym stawie grążela, dogadać się z nim, wyrąbać kawał kłącza i przesadzić. Mój znajomy tak zrobił, grążel doskonale daje sobie radę w stawie rybnym, nie przeszkadza mu nawet okresowe osuszanie, a amury wpływają pozytywnie na jego rozprzestrzenianie się.
A nie lepiej Bo jak wcześniej napisano roślina jest chroniona,nawet jak w akwarium rośnie to to tej ochrony nie zmienia,wiec nieinwazyjnie najlepiej z nasionek,wyrąbie chłopak roślinę i jak mu sie nie przyjmie to jeden grążel mniej .pisalem przecie nie niszczyć roślin - to mniej wiecej tak jakbym ja miast siać len złocisty{wlochatego to juz chyba z 1 kg wysialem } zaczął go wykopywać,poza tym rozmnażając generatywnie to będzie z miejsca kilka roślin a nie jedna
wrzuć owoce do wody i tyle jak jest glęboko i pamietaj ze potrzebne jest muliste dno i sporo miejsca bo 1 szt po jakims czasie w dobrych warunkach zajmie ok5m2 jak nie masz mulistego dna to siej do doniczki zanużonej w jakimś pojemniku z woda A tak na końcu spytam ; a dlaczego nie grzybienia
_________________ "Niczyje zdrowie, wolność, ani mienie nie jest bezpieczne kiedy obraduje Parlament" .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum