FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
grążel żółty
Autor Wiadomość
lagopus 

Wysłany: 2007-08-12, 17:26   grążel żółty

czy wie ktoś może kiedy dojrzewają owoce grążeli?
a może ma ktoś kilka sztuk? bo chciałbym je sobie posadzić w swoim stawie, a nie chce kupować sadzonek bo miałbym problem z ich wsadzeniem... ;)

Kejbii 
moderator

Wysłany: 2007-08-12, 19:48   

Latem :] Właśnie teraz :]

Mój Boże, wszak to chroniony gatun :wink: (częściowo, od 2004)

Pssst - rozłup owoc grążelA, pobierz galaretowatą treść z nasionkami i posiej sobie w stawie :wink:

Jam tego nie sugerował :oops:

Grążel żółty owocnik.jpg
Plik ściągnięto 20 raz(y) 49.06 KB

lagopus 

Wysłany: 2007-08-12, 20:03   

dzięki Kejbii !!!

Kejbii napisał/a:
Mój Boże, wszak to chroniony gatun :wink:

i spoko ja mam zamiar tylko kilka owoców zerwać, wziąć nasionka i wsadzić do naturalnego środowiska ( no może nie całkiem) ale rosnącemu już grążelowi włos z głowy nie spadnie!!! obiecuję :!:

Piotr_k84 

Wysłany: 2007-08-13, 22:06   

O ile mi wiadomo to jesli gatunek jest pod czesciowa ochrona to pewną liczbę nasion możemy pobrac ( nie uszkadzając jednak rośliny matecznej i pozostawiacąc odpowiednia ilośc nasion na roslinie)

for 
moderator
Zgórmysyn

Wysłany: 2007-08-14, 12:55   

Piotr_k84 napisał/a:
pewną liczbę nasion możemy pobrac ( nie uszkadzając jednak rośliny matecznej i pozostawiacąc odpowiednia ilośc nasion na roslinie)

ale wszystkie takie akcje musi zaakceptowac miejscowy WKP moi drodzy - tak edukacyjnie wam mowie :]

Ptyś 

Wysłany: 2007-08-14, 13:13   

Chlopaki nie dajcie sie zastraszyć :idea: :> tylko nie zniszczcie roślinek :idea: :!: :!: jeżeli gdzieś rosną grążele to jeden owocek to pikus jest a w jednym jest tak ze 40 nasion -to chyba jeden starczy :idea: ;-) jestem zdania ze jezeli ktos chce w oczku wodnym takie posiać to tylko popierać, a nie straszyć ,jestem odgólnie za pozyskiwaniem nasion i ich rozsiewaniem w odpowiednich dla nich miejscach -oczywiście rośliny powinny być z tej samej okolicy :idea: ;-)
Ostatnio zmieniony przez Ptyś 2007-08-14, 13:27, w całości zmieniany 1 raz  

Kejbii 
moderator

Wysłany: 2007-08-14, 13:17   

Ptyś napisał/a:
jestem odgólnie za pozyskiwaniem nasion i ich rozsiewaniem w odpowiednich dla nich miejscach -oczywiście rośliny powinny być z tej samej okolicy

NO PEWNIE :res: & :mrgreen:

[Nazwijmy to takim małym sabotażykiem reintrodukcyjnym lubo "akcją flori pod płaszczykiem" :lol: :lol: :lol: ]

Ptyś 

Wysłany: 2007-08-14, 13:27   

:twisted: :twisted: :twisted:

lagopus 

Wysłany: 2007-08-14, 13:49   

dzięki za wsparcie :mrgreen: oczywiście że to będzie niewinna reitrodukcja :!:

lagopus 

Wysłany: 2007-08-14, 15:42   

powiedzcie mi jeszcze tylko czy trzeba wrzucić do wody same nasiona czy mogę powrzucać owoce i nasiona same się z nich uwolnią?

IrekM 

Wysłany: 2007-08-14, 18:01   

A nie lepiej poszukać kogoś, kto ma w prywatnym stawie grążela, dogadać się z nim, wyrąbać kawał kłącza i przesadzić. Mój znajomy tak zrobił, grążel doskonale daje sobie radę w stawie rybnym, nie przeszkadza mu nawet okresowe osuszanie, a amury wpływają pozytywnie na jego rozprzestrzenianie się.

MOJA OKOLICA

Ptyś 

Wysłany: 2007-08-14, 18:54   

A nie lepiej :idea: :!: Bo jak wcześniej napisano roślina jest chroniona,nawet jak w akwarium rośnie to to tej ochrony nie zmienia,wiec nieinwazyjnie najlepiej z nasionek,wyrąbie chłopak roślinę i jak mu sie nie przyjmie to jeden grążel mniej :? .pisalem przecie nie niszczyć roślin :!: - to mniej wiecej tak jakbym ja miast siać len złocisty{wlochatego to juz chyba z 1 kg wysialem :> } zaczął go wykopywać,poza tym rozmnażając generatywnie to będzie z miejsca kilka roślin a nie jedna :idea: ;-)

lagopus 

Wysłany: 2007-08-14, 20:18   

ale w takim razie mogę do stawu wrzucić owoce czy muszę je wyłuskać i dopiero wtedy "zasiać" ?

Ptyś 

Wysłany: 2007-08-14, 21:51   

wrzuć owoce do wody i tyle :idea: ;-) jak jest glęboko :?: i pamietaj ze potrzebne jest muliste dno i sporo miejsca bo 1 szt po jakims czasie w dobrych warunkach zajmie ok5m2 :idea: ;-) jak nie masz mulistego dna to siej do doniczki zanużonej w jakimś pojemniku z woda :idea: :smile: A tak na końcu spytam ; a dlaczego nie grzybienia :idea: :?: ;-)

Kejbii 
moderator

Wysłany: 2007-08-14, 22:44   

Ptyś napisał/a:
to mniej wiecej tak jakbym ja miast siać len złocisty{wlochatego to juz chyba z 1 kg wysialem

Ptysiek, Ty jesteś supergość ! Ciekawe, ile z Twoich siewów fociłem w podnieceniu jako dziczki ? :smile: :smile: :smile:

Odpowiedz do tematu