Wys³any: 2008-05-29, 07:14 Flora Ponidzia i przyleg³ych okolic Ma³opolski
Zak³adam ten w±tek celem skoncentrowania w nim fotek ciekawszych ro¶lin Ponidzia i przyleg³ych od po³udnia obszarów ma³opolskich.
Rozpoczynam dwiema fotkami dwulistnika muszego z kserotermy z Ponidzia. Trochê nim giba³o i ¶wiat³o by³o takie sobie, ale da³o radê sfociæ na ISO 400 i 800 Widaæ chyba, ¿e na fotce w zbli¿eniu przys³ona 9 to by³o jeszcze za ma³o (za ma³a g³êbia ostro¶ci), aczkolwiek ISO ju¿ bliskie akceptowalnemu ekstremum {ISO 800}
W±tek ma mnie i Ptysia zmotywowaæ do w miarê systematycznego wystawiania fotek.
Ma te¿ przy okazji pos³u¿yæ do doskonalenia technik fotografii ro¶linnej (ot, taka prywata ) £asym na opinie zaawansowanych w makro kolegów (Hunt ? Emzar ?), co konkretnie w danej fotce mo¿na by poprawiæ, je¶li chodzi o technikê focenia (wsio widaæ w EXIFach; moje fotki bêd± focone zestawem Canon EOS 30D + Canon Macro Lens EF-S 60mm/f 2.8 USM; zazwyczaj bêd± to fotki "z rêki", chyba, ¿e zaznaczê, ¿e ze statywu; wystawiane fotki bêd± zrzutami z RAWów, odszumianymi {ISO 400 i 800} i wyostrzanymi zazwyczaj dwustopniowo w DPP i PS ).
IMG_9892_DPP_DEN_SHPN7_PS_DEN_SPN100;0,3;0.jpg
Plik ¶ci±gniêto 13 raz(y) 84.58 KB
IMG_9899_DPP_DEN_SHPN7_PS_DEN_SPN100;0,3;0.jpg
Plik ¶ci±gniêto 25 raz(y) 93.87 KB
_________________ Irlandia to Polska nad Atlantykiem, Polska to Eire nad Ba³tykiem -:}
do tej pory Minolta A1 ale w³a¶nie przerzuci³em sie na Pentaxa k10d na razie z obiektywem kitowym ale zbieram na co¶ do makro.
Do szumów siê nie przyczepiê natomiast nie za bardzo kadrowanie mi osobi¶cie odpowiada... wiem ¿e standardy s± inne (2/3 - 1/3 itp) ale ja wole tego typu obiekty wy¶rodkowane.
edit: Kejbii
_Focenie wszystkiego przy ISO100 to przes±d wziêty z czasów analogowych, gdy focono ro¶liny na prze¼roczach i mia³o to wtedy oczywi¶cie proste uzasadnienie (ziarno i gorsze oddanie barw na wy¿szych ISO prze¼roczy). Obecnie radykalne ograniczanie wykorzystywanego ISO (do 100 i 200): nie ma uzasadnienia przy fotografowaniu LUSTRANKAMI CYFROWYMI z niskoszumowymi matrycami; MA UZASADNIENIE zapewne - przy foceniu kompaktami, których matryce wykazuj± du¿e szumy ju¿ przy ISO 400. Czy siê mylê ?
Dlatego zapyta³em, czy focisz lustrzank± cyfrow±. Rozumiem, ¿e Minolta A1 i Pentax k10D nimi s± ?? (nie chce mi siê ich guglowaæ, st±d pytanko ) _
_________________ Najpiêkniejsze s± górskie ro¶linki... jak te Doronicum clusii..
Od fotografii jest temat, od obserwacji te¿. Zgodnie z zasad± brzytwy Ockhama odci±c nale¿y ten nadmiarowy byt
_________________ ...Tam, gdzie przedtem w niedostêpnych bagnach, kisia³y zara¼liwe zgnilizny i jady straszliwe, gdzie w gêstych ³ozach lêg³y siê drapie¿ne wilki (...) tam dzi¶ widaæ naypyszniejsze ³±ki i bogate osady przytykai±ce do samych brzegów Noteci…
Ja te¿ foce makro, ale w miarê moich mo¿liwo¶ci finansowych. Nie mam lustra, ale cyfre Canon S3 IS. Ale ISO powy¿ej 200 to masakra Nie lepiej by³o zrobiæ zdjêcie w pionie, a poziomie?
Tak trzymaj Kejbion nie dawaj sie A swoj± drog± to Krzysztofa owionê³o widaæ piñczowskie powietrze bo moze nie wiecie ale Piñczów w swej historii 3 razy oglasza³ niepodleg³o¶æ wiec te zapêdy secesyjne u Kejbiona nie dziwne
_________________ "Niczyje zdrowie, wolno¶æ, ani mienie nie jest bezpieczne kiedy obraduje Parlament" .
Pomi³ujcie. Od tego jest PW a nie offtopikowanie w dowolnie wybranym temacie! Zmi³ujcie siê nad nami
A to nie off top. Parê fotek z regionu poni¿ej
Orchis ustulata
Orchis purpurea
Ophioglossum vulgatum
Platanthera chloranta
Oxytropis pilosa
No i oczywi¶ci Stipa joannis
_________________ ...Tam, gdzie przedtem w niedostêpnych bagnach, kisia³y zara¼liwe zgnilizny i jady straszliwe, gdzie w gêstych ³ozach lêg³y siê drapie¿ne wilki (...) tam dzi¶ widaæ naypyszniejsze ³±ki i bogate osady przytykai±ce do samych brzegów Noteci…
Kejbii A1 to kompakt ale Pentax to ju¿ prawdziwa lustrzanka...
Id±c za ciosem - jaki obiektyw polecasz do focenia ro¶linek? macro ale jaki? czy konieczne jest odwzorowanie 1:1 czy mo¿e starczy inne? lepszy telezoom np 70-300 macro czy soæ o mniejszej ogniskowej np 16-70 macro?. Jakie parametry braæ pod uwagê przy dobieraniu obiektywu do focenia ro¶lin?
_________________ Najpiêkniejsze s± górskie ro¶linki... jak te Doronicum clusii..
Nic Ci, maæq, nie bêdê poleca³, bo: a)jezdem poczatkuj±cy w foceniu ro¶lin zielnych w zbi¿eniach (celowo nie u¿ywam tu pojêcia "makro", które rezerwujê dla sprzêtu do focenia "czu³ek owadów"), b) absolutnie nie mam przegl±du ró¿nych obiektywów.
Ja tam chcia³em fociæ zbli¿enia ro¶lin (kwiatki, listki i takie tam), trochê poczyta³em i wybra³em Canon Lens EF-S 60mm/2.8 Macro USM. Ale to by³o do mojej lustrzanki dopasowywane (Canon EOS 30D).
Pentax ma pewnie swój rz±d obiektywów do focenia ma³ych obiektów.
_________________ Irlandia to Polska nad Atlantykiem, Polska to Eire nad Ba³tykiem -:}
Ostatnio zmieniony przez Kejbii 2008-06-08, 19:12, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz
Dyptam kwitnie moi mili jak kto chce sfociæ to musi sie sprêzaæ bo tak jeszcze z tydzieñ pokwitnie -no mo¿e 1,5 my¶lê ze te ostatnie upa³y i susza go podgoni³y
_________________ "Niczyje zdrowie, wolno¶æ, ani mienie nie jest bezpieczne kiedy obraduje Parlament" .
Nie lepiej by³o zrobiæ zdjêcie w pionie, a poziomie?
Hej. S³abo kumam logikê tej wypowiedzi Ale podejrzewam, ze sugerujesz pionow± fotkê. Jê¶li s³usznie, to moja odpowied¼ by³aby wtedy: nie, pozioma fotka jest oka, po co pokazywaæ ³odygê (pêd kwiatono¶ny), która nie wnosi nic do obrazu ? (zrobi³em szereg pionowych fotek tego mucho³apa, pêd ukazan na ich z kilkoma kwiatami, ale do zbli¿enia kwiatu pasi mi poziom w³a¶nie).
PS. Nadal czekam jna konstruktywn± krytykê fotek ze strony Kolegów zaawansowanych w fotkach ro¶lin. Dzi¶ ¶wie¿ym okiem na fotki lukam - widzê usterki g³êbi ostro¶ci i te pajêczynki psuj± klarowno¶æ drugiej fotki...
I florifotek z Ponidza ci±g dalszy
Sierpik ró¿nolistny Serratula lycopifolia, ro¶lina chroniona i gatunek naturowy.
Poniewa¿ fotki m³odych ro¶lin sprzed kwitniêcia czekamy teraz na fotki od Ptysiaka sierpika kwitn±cego To Jego, odkrywcy, stanowisko wszak
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Mo¿esz za³±czaæ pliki na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum