FAQFAQ  SzukajSzukaj  U¿ytkownicyU¿ytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Nastêpny temat
Flora Ponidzia i przyleg³ych okolic Ma³opolski
Autor Wiadomo¶æ
Pty¶ 

Sk±d: Ponidzie
Wys³any: 2008-07-16, 14:07   

a ja dzisiaj nad "jeziorkiem" Kejbion domy¶li sie gdzie widzialem p ierwszy raz bia³o kwitn±ce linum hirsutum :tup: 2 sobie nawet zaznaczy³em w celu chapniêcia nasion- jakby sie kto¶ oburzal z tego powodu to odpowiadam od razu ze to wielka ogromniasta populacja i nasionka z 2 ro¶lin to pryszcz -a ja chce zobaczyæ czy ten kolor kwiatów sie utrzyma w pó¼niejszych pokoleniach a jezeli tak to potem ro¶linki i tak wróc± na miejsce pochodzenia :idea: :> oczywiscie w wiekszej ilosci :idea: :tup:

Pty¶ 

Wys³any: 2008-08-30, 02:56   

czy to inuletum ensifoliae jest tyle ze bez omanu :idea: :?: Naukowcy do roboty :idea: :tup:

Kejbii 
moderator

Sk±d: Warszawa-Ochota
Wys³any: 2008-08-30, 22:15   

Pty¶ napisa³/a:
czy to inuletum ensifoliae jest tyle ze bez omanu Naukowcy do roboty

? a ja¶niej ?

Pty¶ 

Wys³any: 2008-08-30, 23:57   

chodzi mi po prostu o okre¶lenie zbiorowiska bo nijako nie moge sobie z tym daæ rady :idea: bo czegos takiego jak murawa pos³onkowa nie ma :idea: :>

Kejbii 
moderator

Wys³any: 2008-09-14, 23:07   

Skromnie, ale zawsze co¶.

Zap³onka brunatna, z rodziny Boraginaceae

Atterdag 
¦mia³ek Darniowy

Sk±d: Zewsz±d

Wys³any: 2008-09-15, 11:55   

Pty¶ napisa³/a:
[url=http://www.shareapic...378.jpg]Obrazek[/URL] [url=http://www.shareapic...379.jpg]Obrazek[/URL] [url=http://www.shareapic...381.jpg]Obrazek[/URL]

czy to inuletum ensifoliae jest tyle ze bez omanu :idea: :?: Naukowcy do roboty :idea: :tup:

Trudno powiedzieæ, ale to normalne dla muraw, ¿e czêsto nie oznaczysz do zespo³u, a jedynie do syntaksonu wy¿szej rangi. Ewentualnie je¿eli masz wszelkie do tego przes³anki (tzn. jakby¶ rzuci³ jak±¶ listê gatunków i ilo¶ciowo¶æ to mogê siê pobawiæ i sprawdziæ) mo¿esz nazwaæ to wariantem zubo¿onym, ale nie zawsze... ;>
...Tam, gdzie przedtem w niedostêpnych bagnach, kisia³y zara¼liwe zgnilizny i jady straszliwe, gdzie w gêstych ³ozach lêg³y siê drapie¿ne wilki (...) tam dzi¶ widaæ naypyszniejsze ³±ki i bogate osady przytykai±ce do samych brzegów Noteci…

LSz FP

Pty¶ 

Wys³any: 2008-09-15, 23:44   

Ogólnie rzecz biorac to ro¶nie to co na fotkach + Carlina acaulis, Veronica spicata,Adonis vernalis,Veronica teucrium{w nieco bardziej trawiastych miejscach}Anthyllis vulneraria,Carex humilis,Filipendula vulgaris, w paru miejscach kepiasto ro¶nie Teucrium chamaedrys , gdzieniegdzie trafia sie Campanula sibirica,Salvia verticillata, Oczywiscie akurat na tym stanowisku gatunkiem panuj±cym jest Aster amellus mnie zastanawia najbardziej fakt ze bardzo malo tam traw w tym zbiorowisku choæ nieopodal to wsio co tylko na ponidziu w suchych miejscach mo¿e rosn±c ro¶nie choæ bez ostnic ale np perzu sinego jest b.du¿o a i Festuca valesiaca te¿ :) Od siebie dodam ze ok 200 m od tego miejsca jest piekne stanowisko Chamaecytisus ruthenicus

Pty¶ 

Wys³any: 2008-09-28, 17:56   

Na garbie piñczowskim jakis bydlak sasankowe wykopki zrobi³ -nie znalazlem zadnej z wiekszych sztuk w miejscu gdzie roslo najwiêcej dorodnych roslin natomiast jest kilka dziur ale takich metr na metr prawie -czyli zostalo wykopane wsio co bylo wieksze a zosta³y tylko mikrusy no i ew ro¶liny które rosly pojedyñczo w innych miejscach :idea: :/ , zosta³a te¿ chyba pozyskana kêpka Orchis ustulata bo na srodku zbocza widnieje duza kwadratowa dziura :idea: :evil: Najgorsze jest to ze ja chcialem z nich zebraæ nasiona i wysiaæ ale mialem obiekcje bo przecie nie wolno. a teraz wsio przepad³o- jakbym posia³ to byæos z tego bylo -jakie¶ siewki i szansa na ro¶liny do nasadzenia w tym miejscu -a tak to d... blada- normalnie taka zalo¶c mnie tam ogarnê³a jak to zobaczylem ze hej a ju¿ obiecywalem sobie ze piekne fotki wiosn± im zrobiê :idea: :sad:

jerzy 

Sk±d: Rumia
Wys³any: 2008-09-28, 20:37   

¯al,³±czê siê w bólu,pomijam, ¿e nigdy nie widzia³em dzikiej sasanki.Chyba idea siania bez zezwolenia i rozmna¿ania na potêgê jedna ma uzasadnienie.Oby siê idiotom nie przyjê³o :evil:

Pty¶ 

Wys³any: 2008-09-28, 21:55   

No to Jerzy mimo ze daleko to zapraszam wiosn± ,bêd± i sasanki i milki i jeszcze inne ró¿niste ro¶linki wszystkiego sk........ nie wykopi± :idea: ;)

jerzy 

Sk±d: Rumia
Wys³any: 2008-09-29, 10:08   

Dziêki za zaproszenie :)

Kejbii 
moderator

Wys³any: 2008-11-18, 07:51   

Mi³ek letni (Adonis aestivalis) Summer pheasant`s Eye - z okolic Garbu Piñczowskiego, 23 maja 2008.
*z przeprosinami za schrzanione kompresj± i wysokim ISO t³o na fotce owocu, mo¿e to poprawiê w wolnej chwili

Atterdag 
¦mia³ek Darniowy

Sk±d: Zewsz±d

Wys³any: 2008-11-18, 12:16   

O proszê... a to tu uciek³ chwa¶cior przebrzyd³y... masz nasiona? :>

edit: Kejbii
zmoderowane
_od nasion to Ptysiak jezd ;) _
...Tam, gdzie przedtem w niedostêpnych bagnach, kisia³y zara¼liwe zgnilizny i jady straszliwe, gdzie w gêstych ³ozach lêg³y siê drapie¿ne wilki (...) tam dzi¶ widaæ naypyszniejsze ³±ki i bogate osady przytykai±ce do samych brzegów Noteci…

LSz FP

Pty¶ 

Wys³any: 2008-11-21, 02:33   

na zewn±trz jest paskudnie a ja znalazlem takie zdjêcie od którego sie cieplej robi :

Wy¶wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Mo¿esz za³±czaæ pliki na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: