a ja dzisiaj nad "jeziorkiem" Kejbion domy¶li sie gdzie widzialem p ierwszy raz bia³o kwitn±ce linum hirsutum 2 sobie nawet zaznaczy³em w celu chapniêcia nasion- jakby sie kto¶ oburzal z tego powodu to odpowiadam od razu ze to wielka ogromniasta populacja i nasionka z 2 ro¶lin to pryszcz -a ja chce zobaczyæ czy ten kolor kwiatów sie utrzyma w pó¼niejszych pokoleniach a jezeli tak to potem ro¶linki i tak wróc± na miejsce pochodzenia oczywiscie w wiekszej ilosci
_________________ "Niczyje zdrowie, wolno¶æ, ani mienie nie jest bezpieczne kiedy obraduje Parlament" .
czy to inuletum ensifoliae jest tyle ze bez omanu Naukowcy do roboty
Trudno powiedzieæ, ale to normalne dla muraw, ¿e czêsto nie oznaczysz do zespo³u, a jedynie do syntaksonu wy¿szej rangi. Ewentualnie je¿eli masz wszelkie do tego przes³anki (tzn. jakby¶ rzuci³ jak±¶ listê gatunków i ilo¶ciowo¶æ to mogê siê pobawiæ i sprawdziæ) mo¿esz nazwaæ to wariantem zubo¿onym, ale nie zawsze... ;>
_________________ ...Tam, gdzie przedtem w niedostêpnych bagnach, kisia³y zara¼liwe zgnilizny i jady straszliwe, gdzie w gêstych ³ozach lêg³y siê drapie¿ne wilki (...) tam dzi¶ widaæ naypyszniejsze ³±ki i bogate osady przytykai±ce do samych brzegów Noteci…
Ogólnie rzecz biorac to ro¶nie to co na fotkach + Carlina acaulis, Veronica spicata,Adonis vernalis,Veronica teucrium{w nieco bardziej trawiastych miejscach}Anthyllis vulneraria,Carex humilis,Filipendula vulgaris, w paru miejscach kepiasto ro¶nie Teucrium chamaedrys , gdzieniegdzie trafia sie Campanula sibirica,Salvia verticillata, Oczywiscie akurat na tym stanowisku gatunkiem panuj±cym jest Aster amellus mnie zastanawia najbardziej fakt ze bardzo malo tam traw w tym zbiorowisku choæ nieopodal to wsio co tylko na ponidziu w suchych miejscach mo¿e rosn±c ro¶nie choæ bez ostnic ale np perzu sinego jest b.du¿o a i Festuca valesiaca te¿ Od siebie dodam ze ok 200 m od tego miejsca jest piekne stanowisko Chamaecytisus ruthenicus
_________________ "Niczyje zdrowie, wolno¶æ, ani mienie nie jest bezpieczne kiedy obraduje Parlament" .
Na garbie piñczowskim jakis bydlak sasankowe wykopki zrobi³ -nie znalazlem zadnej z wiekszych sztuk w miejscu gdzie roslo najwiêcej dorodnych roslin natomiast jest kilka dziur ale takich metr na metr prawie -czyli zostalo wykopane wsio co bylo wieksze a zosta³y tylko mikrusy no i ew ro¶liny które rosly pojedyñczo w innych miejscach , zosta³a te¿ chyba pozyskana kêpka Orchis ustulata bo na srodku zbocza widnieje duza kwadratowa dziura Najgorsze jest to ze ja chcialem z nich zebraæ nasiona i wysiaæ ale mialem obiekcje bo przecie nie wolno. a teraz wsio przepad³o- jakbym posia³ to byæos z tego bylo -jakie¶ siewki i szansa na ro¶liny do nasadzenia w tym miejscu -a tak to d... blada- normalnie taka zalo¶c mnie tam ogarnê³a jak to zobaczylem ze hej a ju¿ obiecywalem sobie ze piekne fotki wiosn± im zrobiê
¯al,³±czê siê w bólu,pomijam, ¿e nigdy nie widzia³em dzikiej sasanki.Chyba idea siania bez zezwolenia i rozmna¿ania na potêgê jedna ma uzasadnienie.Oby siê idiotom nie przyjê³o
Mi³ek letni (Adonis aestivalis) Summer pheasant`s Eye - z okolic Garbu Piñczowskiego, 23 maja 2008.
*z przeprosinami za schrzanione kompresj± i wysokim ISO t³o na fotce owocu, mo¿e to poprawiê w wolnej chwili
O proszê... a to tu uciek³ chwa¶cior przebrzyd³y... masz nasiona?
edit: Kejbii
zmoderowane
_od nasion to Ptysiak jezd _
_________________ ...Tam, gdzie przedtem w niedostêpnych bagnach, kisia³y zara¼liwe zgnilizny i jady straszliwe, gdzie w gêstych ³ozach lêg³y siê drapie¿ne wilki (...) tam dzi¶ widaæ naypyszniejsze ³±ki i bogate osady przytykai±ce do samych brzegów Noteci…
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Mo¿esz za³±czaæ pliki na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum