bom leniwy do tego stopnia ze mi sie nawet zdjêæ nie chce z aparatu na kompa zrzuciæ a co dopiero mówiæ o wstawianiu na forum Swoj± drogo to kto¶ straszy³ ze przyjedzie fociæ Pluskwicê Dla ciekawo¶ci dodam ¿e t± ro¶linê trza we 2 fociæ albo mieæ drabinkê- w ka¿dym razie kwiat jest na ok 2m wysoko¶ci poza tym jest parê nowych ro¶linek które znalaz³em do sfocenia A co do kwiatka tego sierpika to prawdê mówi±c jak ostro¿eñ wygl±da wypisz wymaluj tylko okrywa koszyczka jest taka g³adziutka swoj± drog± to uratowalem to kwitnienie bo jakies mszyce sie do tych sierpików przyssaly ale wygniot³em wsio- w tym roku kwit³o zdaje sie 9 ro¶lin Jak by³o w Skorocicach z kwitnieniem nie wiem bo nie znam dok³adnej lokalizacji owej populacji A co do miodownika to byl tam na tej drodze przy brzegu polany taki super egzemplarz o bardzo wybarwionych kwiatach i chyba tez go focile¶ -jak tak to poka¿ foty tamtego bo by³ przefajniasty
_________________ "Niczyje zdrowie, wolno¶æ, ani mienie nie jest bezpieczne kiedy obraduje Parlament" .
Tia... Kejbii A zgodê ministra mia³ jak na Polichno w³azi³
Bo mi to Polan± podejrzliwie pachnie
_________________ ...Tam, gdzie przedtem w niedostêpnych bagnach, kisia³y zara¼liwe zgnilizny i jady straszliwe, gdzie w gêstych ³ozach lêg³y siê drapie¿ne wilki (...) tam dzi¶ widaæ naypyszniejsze ³±ki i bogate osady przytykai±ce do samych brzegów Noteci…
Zdjêcia wygl±daj± jak chaczone w rezerwacie Polana Polichno... a inne to pozosta³e obiekty chronione nad Nid± - w przewadze zapewne
_________________ ...Tam, gdzie przedtem w niedostêpnych bagnach, kisia³y zara¼liwe zgnilizny i jady straszliwe, gdzie w gêstych ³ozach lêg³y siê drapie¿ne wilki (...) tam dzi¶ widaæ naypyszniejsze ³±ki i bogate osady przytykai±ce do samych brzegów Noteci…
A niekoniecznie Bo Ptysiu pare rzeczy nowych wyczai³ no oczywiscie per³± jest to stanowisko sierpika róznolistnego któregom samotrzeæ wyczesa³ ale s³owa podziêki nale¿± siê tu Namorowi i Kejbiemu bo ja bym w to miejsce za diabla nie pojecha³ gdyby nie oni .Prawda co do ponidziañskich kseroterm jest taka ze gdyby one byly -dajmy na to pod Bydgoszcz± to kazda jedna byla by rezerwatem Ale u nas to zestaw typu;len wlochaty ,ozota zwyczajna ,milek wiosenny, oman szorstki i waskolistny,dzwonek syberyjski,i jaka¶ ostnica to ¿e sie tak wyra¿e jest w zestawie obowi±zkowym Do tego trzeba dorzuciæ na ogól kilka- kilkana¶cie ro¶lin bardziej czêstych ale chronionych i mamy ponidziañsk± kserotermkê
_________________ "Niczyje zdrowie, wolno¶æ, ani mienie nie jest bezpieczne kiedy obraduje Parlament" .
Zdjêcia wygl±daj± jak chaczone w rezerwacie Polana Polichno
Jakbym chcia³ napisaæ, gdzie haczone, to bym napisa³ ja
PS. A rez. Polichno owszem, nawiedzi³em, tam s± szlaki przez las - suponujesz, Szanowny Psie Ogrodnika [NOM], ¿em po nich nielegalnie ³azi³ z ca³± ekip± storczykowców ?
_________________ Irlandia to Polska nad Atlantykiem, Polska to Eire nad Ba³tykiem -:}
Dziewiêæsi³ pop³ocholistny Carlina onopordifolia, focon na Ponidziu w koñcówce lipca 2007 r.
edit: Kejbii
_kurka, teraz na monitorze w pracy widzê, ¿e przeostrzy³em te fotki, nienaturalnie wygl±daj± Muszê siê poprawiæ _
_________________ Irlandia to Polska nad Atlantykiem, Polska to Eire nad Ba³tykiem -:}
O¶mia³ mniejszy Cerinthe minor Lesser Honeywort, focony 23 maja, Ponidzie. Podczas 3 dni dziczenia widziany na 3 stanowiskach xerot., a wiêc nie taki rzadki zapewne.
Widzia³em pierwszy raz o¶mia³y w okolicach Che³ma lubelskiego.Rosn± tam na poboczach dróg i na stokach rowów przydro¿nych.D³ugo nie wiedzia³em co to za gatunek ale znalaz³em go przez przypadek w internetowym atlasie florystrycznym.
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Mo¿esz za³±czaæ pliki na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum