Co do tego koszenia ręcznego tradycyjna kosą a kosa spalinową to to nie jest jakiś przesąd kosa tradycyjna jest na tyle ostra i cieńka ze trzeba na palce przy ostrzeniu uważać żey przypadkiem na ziemie nie spadly natomiasy nawet najlepiej naostrzone ostrza u kosy spalinowej śa wielokrotnie tępsze- zasada koszenia zresztą jest inna przecież rosliny przez taką kosę sa nie tyle ścinane co utrącane -przecie żylka nie jest w ogole ostra a obcina kiedyś byly też takie tradycyjne kosiarki listwowe które rzeczywiście ucinaly żdzbla roślin a teraz kosiarki rotacyjne masakrują roslinnośc i mam wrażenie że przy tym utrącaniu nadszarpnięciu ulega także częśc podziemna bardzo prosty przyklad: koniczyna biala tradycyjnie koszona utrzymuje się b.dobrze na lące- ta sama koniczyna koszona kosiarką rotacyjną zanika po 3-4 latach wykaszania zreszta mialem w tym roku doświadczenie gdyż w jednych z ponidziańskich rezerwatów ktos taki eksperyment zrobil- wykaszają kosa z żylka fragmęt murawy kserotermicznej-efekt- znacznie mniejsza roznorodność roślin w porównaniu z murawą metr dalej na tym wykoszonym pasie wyrósl O.purpurea który mimo znacznych rozmiarów jednnak nie zakwitł- mimo że wokolo na niekoszonym kwitly masowo
_________________ "Niczyje zdrowie, wolność, ani mienie nie jest bezpieczne kiedy obraduje Parlament" .
Może po prostu chodzi o to, że kosą kosi się wyżej od ziemi a kosiarką tuż przy ziemi i ścina się stożki wzrostu. Co oczywiście pociąga za sobą przy tym wyrywanie korzeni. Ja właściwie jestem przeciwna każdemu koszeniu kosiarkami gdyż niszczy rośliny i robi straszny hałas, to powinno być ograniczone do pól golfowych czy takich miejsc gdzie utrzymuje się równo przystrzyżoną trawę.
Murawki kondycyjnie już ledwo zipią co badania poważnie utrudnia. Łąki niedługo zostaną zacienione przez trzciny więc to ostatni moment na ciekawe obserwacje.
Pozdrawiam
_________________ ...Tam, gdzie przedtem w niedostępnych bagnach, kisiały zaraźliwe zgnilizny i jady straszliwe, gdzie w gęstych łozach lęgły się drapieżne wilki (...) tam dziś widać naypyszniejsze łąki i bogate osady przytykaiące do samych brzegów Noteci…
Murawki kondycyjnie już ledwo zipią co badania poważnie utrudnia. Łąki niedługo zostaną zacienione przez trzciny więc to ostatni moment na ciekawe obserwacje.
Pozdrawiam
Szkoda, że to wszystko tak tam zarasta. Pamiętam jeszcze 7-8 lat temu tam się jeździło w krótkich wolnych chwilach żeby pobotanizować...
A propo Iris sibirica to w Bieszczadach dawno już przekwitł.
Tutaj zostało ledwie parę kęp. Powoli przekwita i daje pola Gladiolusowi
_________________ ...Tam, gdzie przedtem w niedostępnych bagnach, kisiały zaraźliwe zgnilizny i jady straszliwe, gdzie w gęstych łozach lęgły się drapieżne wilki (...) tam dziś widać naypyszniejsze łąki i bogate osady przytykaiące do samych brzegów Noteci…
Ja właściwie jestem przeciwna każdemu koszeniu kosiarkami gdyż niszczy rośliny i robi straszny hałas, to powinno być ograniczone do pól golfowych czy takich miejsc gdzie utrzymuje się równo przystrzyżoną trawę.
koszenie kosą ręczną to obecnie już niestety fikcja Z konieczności w ochronie przyrody stosować trzeba kosy spalinowe.
nie ma takiej konieczności a raczej to brak właściwego zarządzania, kosiarka spalinowa niszczy rośliny, powoduje hałas, który niewątpliwie płoszy zwierzęta - to nie jest ochrona przyrody
kosiarka spalinowa niszczy rośliny, powoduje hałas, który niewątpliwie płoszy zwierzęta - to nie jest ochrona przyrody
Ej, mowa o kosie spalinowej, a nie kosiarce
Kosę tradycyjną i spalinową "w dłoń!", proponuję
Ponieważ to uczyniłem, to muszę powiedzieć, że na dawno niekoszonej łące kosa spalinowa wygrywa, da się nią podkaszać w połowie wysokości "w prawo" i na odpowiedniej wysokości "w lewo". "Tradycyjna" jest stanowczo jednostronna. Efekt taki sam, ale znacznie łatwiej. W pokosie schodzą także kilkucentymetrowe w średnicy drzewka - samosiejki, "normalna" kosa nie daje im rady.
Kłopotem jest cena takiej maszynki, którą warto do większych takich robót kupić - wywiad w firmach, które usługowo wykaszają przydroża wskazywał na tylko dwie firmy i cenę od 2500 zł za kosę. Zaryzykowałem, nie żałuję, ale mam trochę do wykoszenia
Przy okazji uprzejmie dementuję też plotkę, że zwierzyna źle znosi hałas kosy splinowej - cały czas towarzyszyły mi dwa derkacze. Fakt, że słyszałem je w przerwach w pracy, czyli raczej mi hałas przeszkadzał Z zainteresowaniem obserwowałyy mnie inne ptaszydła - miejscowe gąsiorki a i dzięcioły przylatywały na skraj lasu
Pzdr Jurek
Na murawach Peucedanum cervaria, a na łąkach Dianthus superbus.
Iiiii... na Nowej Hucie tych, którymi się zajmuję raczej nie ma. Chociaż... drobne płaty znajdują się wszędzie w Krakowie gdzie mamy do czynienia z wychodniami wapieni (Patrzaj ogródki działkowe pod Kopcem Kościuszki)
Mój Boże co to z ludzmi robi brak uczciwych kseroterm Serdecznie zapraszam do mnie bo mam pare dziewiczych nieeksplorowanych "kawałków tak po kilka -kilkanaście ha każdy
_________________ "Niczyje zdrowie, wolność, ani mienie nie jest bezpieczne kiedy obraduje Parlament" .
Ba... Ptysiu... toć ja wiem co jest u Ciebie, ale moja powierzchnia badawcza jest TU w KRAKOWIE i nią się zajmuję by obserwować proces zanikania muraw. Tak aby móc z tego wyciągnąć wnioski, które i Twoje murawy pomogą chronić...
...a kseroterm tu mamy kilka, których nie uświadczysz pod Pińczowem. No a poza tym byłem już nad Nidą w tym roku 3 dni
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum