Witam wszystkich,
podczas mojego dzisiejszego wypadu w las napotkałem na konwalie majowa. Nic by w tym szczególnego, gdyby nie jej dziwne ułożenie kwiatków. Zwykła konwalia majowa ma kwiatki skierowane wszystkie w ta sam? stronę. To co dzisiaj w lesie zobaczyło trochę mnie zdziwiło, ponieważ tamta konwalia, a raczej cały jej łan miał kwiatki skierowane w różne strony. Tak jak sobie wyrastał kwiatek, w ta stronę był zwrócony. A kwiatostan był bardziej pionowy. Co jeszcze dziwniejsze, jej licie były o wiele bardziej podłużne niż licie innych konwalii. Kiedy pojechałem trochę dalej, znalazłem jeszcze jeden łan konwalii, tam jednak kwiatki były takie tradycyjne, a warunki w jakich rosły były identyczne. Ma kto jakie wytłumaczenie?
Convallaria_majalis.jpg Tak wygląda zwykła konwalia, widać, że kwiatki wyrastają z różnej strony kwiatostanu, ale wszytskie kierują sie w tą samą stronę, ta, którą znalazłem tak nie miała.
Plik ściągnięto 411 raz(y) 83.66 KB
_________________ Pozdrawiam,
Krzysztof Ciesielski
Może to kwestia zwiekszonego dostępu wiatała w tym miejscu? Albo co ma w genach pochrzanione?
Trzeba było zrobić fotkę...
kokojambo [Usunięty]
Wysłany: 2005-05-20, 20:05
Wiem, że napisze offtopa, ale krzysztofie ala Cephi najpierw sprawdĽ co napisałe, a potem naciskaj wylij, bo dajesz takie byki, że aż mnie ze miechu ciska.
Wiem, że napisze offtopa, ale krzysztofie ala Cephi najpierw sprawdĽ co napisałe, a potem naciskaj wylij, bo dajesz takie byki, że aż mnie ze miechu ciska.
Imiona pisze się z dużej litery.
kokojambo [Usunięty]
Wysłany: 2005-05-24, 23:00
Niektórzy pisz? wyrazy specjalnie z małej litery. ;]
Niektórzy pisz? wyrazy specjalnie z małej litery. ;]
Dyslektycy ??
A co do konwali to nie trzeba sie upatrywać w tym nic dziwnego, czasami ktos może odbiegać lekko od populacji, bo np. rósł sie w gorszych warunkach itd. przykładu daleko nie musisz szukaać np. kokojambo
No tak, tu masz racje. Tak? sobie nadzieję zrobiłem, że to jednak taki mutant:/ zreszt? z kokojambo też nic nie wiadomo, najprawdopodobiej jaka mutacja musiała wyst?pić.
_________________ Pozdrawiam,
Krzysztof Ciesielski
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum