zaje sobie oczywiscie sprawe z tego ze moja postawa jest b.kontrowersyjna
Twoja postawa może jest kontroweryjna - nie mi to sądzić.
Ja wiem, że jest prowokacyjna.
Czy Ty musisz, Ptysiak, pisać raz na jakiś czas o Twoich działaniach
Rób swoje i tyle, przecież znasz reakcje "legalistów" na te działania.
Doprawdy
PS. A może Ty masochista jezdes i lubisz, jak Cię biczują ?
Pozdrr
PS. Kiedy ograniczysz to "mielenie".. a zaczniesz wystawić fotki, by się nie/malo-florystyczni ludkowie, do ponidzkich roślin, emocjonalnie pozytywnie odnieśli ?
Wiesz Kejbion myśle ze jak ja będę pisal tak jak piszę to oni wreszcie cos zrozumieją Na spotkaniu w Mlodzawach jeden naukowiec od storczyków tez przez 3 godziny nie mogł zrozumieć słowa: po co Bo wg niego to co jest niech będzie a tego co bylo sie nie wskrzesi dopiero po kilku godzinach rozmowy zrozumial o co chodzi - ze to co jest obecnie za pare lat będzie przeszłością i wszyscy praworządni pracownicy naukowi bedą krzyczec jak mozna bylo dopuścić do czegos takiego .Jezeli praworządne "rottweilery" sie beda rzucac to niech mi odpowiedza na proste pytanie ; czy jest w polsce jakikolwiek osrodek magazynujący zasoby genetyczne{nasiona a jesli to jest juz niestety nie mozliwe to choćby geny} roślin z poszczególnych populacji i nie chodzi mi o drzewa tylko o rosliny zielne Panowie i Panie naukowcy reka jest w nocniku caly czas-a zawartosć nocnika gęstnieje Ja sieje póki jest gdzie i jest co .A nie kiedy bedzie zezwolenie
_________________ "Niczyje zdrowie, wolność, ani mienie nie jest bezpieczne kiedy obraduje Parlament" .
Wielkie Dzięki za zdięcia.Widać na nich jak mocno różnią się dziewięćsiły ze Stawskiej od tych z Ponidzia.Może to cechy różnorodności budowy w obrębie jednego gatunku ale nawet liście u podstawy koszyczka są inne takie bardziej trójkątne.Pomijam sprawy biotopu bo na Stawskiej dziewięćsił nie rośnie w takiej gęstej trawie , najwspanialsze okazy tworzące całe kępy grupują się na ogołoconych niemalże z roślinności spłachetkach kredy.Ja postaram się dołączyć tutaj zdięcie coprawda zupełnie wyschniętego okazu dwukwiatowego i to tej samej rośliny której zdięcie jest w internetowym atlasie roślin tylko sfotografowana przezemnie we we wrześniu.
Pomijam sprawy biotopu bo na Stawskiej dziewięćsił nie rośnie w takiej gęstej trawie , najwspanialsze okazy tworzące całe kępy grupują się na ogołoconych niemalże z roślinności spłachetkach kredy.
Głupoty tu powypisywałem ale po prostu musiałem porównać zdięcia ze Stawskkiej z tymi z Ponidzia
0-13cm warstwa próchniczno-akumulacyjna, wilgotna, barwy szarobrunatnej,
ukorzeniona o strukturze gruzełkowatej; składa się z gliny średniej
przetykanej drobnym lub grubszym rumoszem wapiennym.
14-22cm I warstwa przejściowa, lekko wilgotna, słabiej ukorzeniona, barwy
jasno szarobrunatnej, o strukturze orzechowej, składa się z gliny
ciężkiej, poprzetykanej rumoszem wapiennym.
23-51 cm II warstwa przejściowa, sucha, barwy żółtobrunatnej, składa się z
gliny ciężkiej, poprzetykanej grubym rumoszem wapiennym.
poniżej skała macierzysta złożona z rumoszu wapiennego.
Myślę że ciężko byłoby coś takiego odtworzyć w ogródku dośc kunsztowna ta gleba .Jest to typowy przekrój odkrywki glebowej Stawskiej góry
Jak Wam się uda coś pstryknąć w pełni kwitnienia czyli z taką brązową obwódką wewnatrz koszyczka to wstawcie bardzo proszę.Ja też powstawiam jesienne liście Carliny których kolory nie mają zobie równych, a forma jest przepiękna. Zwłaszcza bardzo długie liście osobników płonych są zachwycające,czerwieniejące ,zrudziałe, aksamitnobrązowe,srebrzyste.
Dzięki Jerzy za identyfikacje Brunery.Załączam zdjęcie Carliny ale chyba bezłodygowej(źle się zwiedza z marudnym sześciolatkiem przy boku)
również z ogrodu bot.we Wrocławiu.zdjątko średniej jakości.Pozdrawiam.
Nie ma za co zwinko.Dzięki za zdięcie w wątku o Carlinie .Dziewięsił jest z pewnością bezłodygowy ale bardzo okazały i wygląda na dwukwiatowy i jest rzeczywiście bezłodygowyy bo te wszystkie ogródkowe mutanty w łodyge idą niestety.Dziewięćsiły pewnie już dokwitają a ja cały czas liczę że ktoś się zapuści na Stawską czy Wały.
Ptysiu - są takie banki genów. Nazywa się je ogrodami botanicznymi, które mają obowiązek przechowywać i namnażać. I nie piekl się tak bo dzikie akcje co poniektórych niezależnych botaników siejących co się da gdzie popadnie mogą też i szkód sporo w ekosystemach narobić.
_________________ ...Tam, gdzie przedtem w niedostępnych bagnach, kisiały zaraźliwe zgnilizny i jady straszliwe, gdzie w gęstych łozach lęgły się drapieżne wilki (...) tam dziś widać naypyszniejsze łąki i bogate osady przytykaiące do samych brzegów Noteci…
wiem Slońce o tym i możesz mi wierzyć ze jak nie muszę to staram sie zadnych takich akcji nie robić - skoro jednak widzę ze sie gdzieś marnuje kseroterma to mnie coś trafia -dajmy taki przyklad robi sie stanowisko zastępcze onopordifoli na tej wielkiej górze za urzędem gminy w Racławicach która jest zarośnieta trawą i śmiem wątpić czy co z tego bedzie- natomiast parenaście kilosów od Raclawic w okolicy wsi Ilkowice jest góra Cybowa z potęzniastą kseroterma i pieknymi odslonieciami wapienia -idealne miejsce na stanowisko zastępcze ale nikt tam niczego nie robi Nie wiem ale tam to chyba nie było jeszcze zadnych badan florystycznych bo inaczej rezerwat by już był
_________________ "Niczyje zdrowie, wolność, ani mienie nie jest bezpieczne kiedy obraduje Parlament" .
Też mi się zdaje ,że im bardziej goło i rumoszowo tym większa szansa na to ,że dziewięćsił osiągnie rozmiary kapusty Na Stawskiej górze gatunek ten najliczniej rośnie w miejscach niemalże odartych z darni tworząc wręcz skupienia okazałych roslin o wielkich sztywnych liściach,w miejscach mniej słonecznych o nieco innej wystawie i trawiastych rośliny są bardziej niepozorne .Podobno kiedyś Stawska góra była o wiele bardziej rozległym obszarem kserotermicznym niestety została skutecznie podorana tam gdzie się dało i jej rozmiary skurczyły się znacząco,inne wzniesienia pagórów kredowych kiedyś pewnie też zachwycające murawami kserotermicznymi zostały niestety zaolesione albo ich skład florystyczny uległ zubożeniu.Ptyś tak pięknie pisze o tej Cybowej górze, że aż się rozmarzyłem.Ciekawe jakie warunki są w Klonowie niedaleko wsi Dąbie bo to też stanowisko zastępcze C.onopordifolia podobnie jak innne na wyżynie Krakowsko Częstochowskiej zapomniałem nazwy z tego co czytam dziewięćsił słabo się ma na tych zastępczych stanowiskach,wręcz obserwuje się brak kwitnienia.Ciekawi mnie jak wygląda taka restytucja, czy wysadzane są sadzonki czy dosiewane nasiona.
Ale wtopa powinno być w rezerwacie Dąbie koło wsi Klonowo .
Ptyś Wielkie dzięki za zdięcia ,to ostatnie to Wały? Na tym nie trawiastym Dziewięćsił osiąga chyba maksimum swych możliwości.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum