Wysłany: 2007-10-26, 20:52 drzewa lisciaste chronione
Witam. Nie wiem czy w odpowiednim dziale to umieściłem. Potrzebuję conajmniej 5 drzew chronionych, liściastych. Zna ktoś nazwy? Za pomoc z góry dzięki.
moze to tez sie przyda:
Hippophaë rhamnoides L. - rokitnik zwyczajny(krzew lub male drzewo do 6(10)m wysokosci
Staphylea pinnata L. - kłokoczka południowa (Krzew do 5 m wys.)
Betula humilis Schrenk - brzoza niska (Krzew do ok. 2 m wys)
Betula nana L. - brzoza karłowata (Krzew do ok 1 m wys)
Cerasus fruticosa - wiśnia karłowata (w. karłowa, wisienka stepowa)(Krzew do 1,5 m wys)
Daphne mezereum L. - wawrzynek wilczełyko(Niewielki krzew do 1,5 m wys.)
Salix myrtilloides L. - wierzba borówkolistna (Krzew do 0,5 m wysokości)
jeszcze kilka by sie znalazlo:)
O tym czy dana roslina jest drzewem czy krzewem ma największą rolę pokrój. Drzewo ma zawsze wyraźny pień główny a takżę bogatą koronę. Za to krzewy charakteryzują sie tym, że brak u nich pnia głównego, a częsci nadziemne rosliny tworzy kilka równorzędnych pędów, które dalej są rozgałęziane. Są takze półkrzewy ale nie na to było pytanie.
Tak więc wysokosc nie jest miarodajna do odróżnienia drzewa od krzewu, ponieważ niektóre krzewy moga być o wiele wyższe od niskich drzew. Przykład: forma drzewiasta trzemieliny jest niższa od rozrośniętego krzewu leszczyny I jak?
a co z drzewami o często polipodialnym typie wzrostu, jak klon jesionolistny
zdarzają się też przecież krzewy o monopodialnym wzroście...
moim zdaniem na to pytanie nie ma dobrej odpowiedzi
Pamiętam rozmowe z znanym dendrologiem z Wroc. z panem prof. Hrynkiewiczem. Ciągle powtarzał że zawsze na ukształtowanie roslin drzewiastych ma największy wpływ klimat.
Klon jesionolisty akurat jest gatunkiem zawleczonym na stałe do Polski z Ameryki N, wiec jako "wedrowiec" przybiera różne formy wzrostu zależnie od klimatu.
Szczerze to sam nie wiem co znaczy mono- i poli-, ale starałem sie jakoś zrozumieć i odpowiedzić
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum