FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
drzewa lisciaste chronione
Autor Wiadomość
maciek 

Wysłany: 2007-11-20, 17:26   

Oenanthe napisał/a:
moim zdaniem na to pytanie nie ma dobrej odpowiedzi

Jak na wszystko w przyrodzie....
Oenanthe napisał/a:
a co z drzewami o często polipodialnym typie wzrostu, jak klon jesionolistny
zdarzają się też przecież krzewy o monopodialnym wzroście...

Aha - ale definicja dotyczy osobników nie rosnących w skrajnych warunkach klimatycznych lub siedliskowych ani nie poddanych czynnikom stredowym takim jak np zgryzanie, ścinanie czy permanentne uszkadzanie pączka szczytowego, ale osobników rosnących w taki sposób jak im matka natura pozwoli...

Rojst 
Oenanthe

Wysłany: 2007-11-20, 22:02   

maciek napisał/a:
ale osobników rosnących w taki sposób jak im matka natura pozwoli...

a pioruny i bobry nie są częścią matki natury :?: ;-)

pulsatilla1214 

Wysłany: 2007-11-20, 23:15   

Cytat:
Przykład: forma drzewiasta trzemieliny jest niższa od rozrośniętego krzewu leszczyny I jak?

toś niewiele trzmielin widział :lol:

spytałem : jaka? różnica

napisałem:

Cytat:
a jaka jest ścisła definicja odrózniająca duży krzew od malego drzewa, hę ?

stare rokitniki zbytnio krzewów nie przypominają

z determinacją odpowiedziałeś:

Cytat:
Jest różnica między drzewami a krzewami :evil:

a wspomnainy rokitnik to niby nie ma wyksztalconego pnia :> ? i prosze mi tu oczu nie mydlić wysokością :lol:

a leszczyna turecka to krzew czy drzewo :> ?

nie monopodialny kasztanowiec to krzew czy drzewo :> ?

i nie żadne "forma drzewiasta" czy "forma krzewiasta" tylko prosze o rozstrzygnięcie czy dany gatunek jest tym, czy tym (skoro to taka istotna różnica)

czyzbyscie lip krzewiastych nie widzieli :cool: ?

czarnuszka 
Devil in the bush

Wysłany: 2007-11-21, 01:53   

Panowie :res: :res:

Przy okazji zapytam (nie zebym sie czepiala, tylko nie wiem :-P ), to male drzewko jest krzaczkiem? :>

Łukasz L. 

Wysłany: 2007-11-21, 07:28   

Ja podałem ściśle teoretyczną odpowiedz na pytanie, rokitnika na oczy nie widziałem wiec nie powiem. LEszczyna turecka to krzew, ale jest jakby inny gatunek choc wielu autorów móiw jako synonim, a drudzy jako odmiana, jest to leszczyna drzewiasta.
Lipy krzewiastej nie widziałem, jeżeli ci chodzi o odrosty z z sćietego drzewa to tak..

Tak bardzo się dendrologią nie interesuje, ale mam pewnien pomysł na roztrzynięcie.
Wiesz co ja chyba napisze do pewnej osoby i sie spytam. Ta osoba napewno zna odpowiedź, ale jest starsza wiec nie wiem czy odpisze :/ Ale 4 gru. bede u niego wiec sie spytam na 100%

pulsatilla1214 

Wysłany: 2007-11-21, 13:27   

Cytat:
LEszczyna turecka to krzew

taaaaak :> ? to była taka mala prowokacja :smile: Leszczyna turecka przy odrobinie szczęścia wyrasta w potężne drzewa (u mnie w mieście rosnie egzemplarz o prawie trzech metrach obwodu, wysokości ponad dwudziestu metrów)

Cytat:
Lipy krzewiastej nie widziałem, jeżeli ci chodzi o odrosty z z sćietego drzewa to tak..

a gdzie tam ;-) z żadnego ściętego :smile: odrosty z pnia po ścięciu do pewnego wieku wykształcają liczne gatunki (inna sprawa czy sa to odrosty trwałe).
lipy po prostu wykształacają czasem dość liczne odrosty korzeniowe (które mogą zdominować osobnika matecznego, a w prastarych puszczach często go przeżywały). cos jak gigantyczny krzew, nie ;-) ?

tak naprawdę odpowiedź już padła ;-)

Cytat:
na ukształtowanie roslin drzewiastych ma największy wpływ klimat

właśnie - roślin drzewiastych ;-)

P.S.

nie ma czegos takiego jak ścisła teoria w naukach przyrodniczych :cool:

Łukasz L. 

Wysłany: 2007-11-21, 16:59   

Ale dyskusja była :mrgreen:

A masz zdjecie tej leszczyny?

Ptyś 

Wysłany: 2007-11-21, 17:28   

http://sharrington.net/RedTreeTrail/RT47a.jpg ja mam bardziej zdroworozsadkowe podejście :idea: :> jak ma 10 m wysokości albo wyraźnie wykrztałcony pieniek to to jest drzewo a jaj sie rozwidla już od podstawy to to jest krzew z typowych drzewby tak rzec drzewiastych to w Polsce tylko Jarząb brekina-Sorbus torminalis jest chroniony :idea: zastanawiam sie nad Quercus pubescens czy aby nie powinno sie go nasadzać np na dobrych glebach w pobliżu kseroterm np na Ponidziu :idea:

Łukasz L. 

Wysłany: 2007-11-21, 17:52   

Sosna Limba, Jarząb Brekinia...nachodzą mi na mysl ale na naturalnych stanowiskach.
Limba w Tatrach a Brzęk wiem że na siedlisku naturowym w Jaworze, a precyzyjniej Dąbrowa Świetlista z Brzękami.

Rojst 
Oenanthe

Wysłany: 2007-11-21, 23:33   

Ptyś napisał/a:
zastanawiam sie nad Quercus pubescens czy aby nie powinno sie go nasadzać np na dobrych glebach w pobliżu kseroterm np na Ponidziu :idea:

a po jaką cholerę :?:

Ptyś 

Wysłany: 2007-11-21, 23:42   

no bo jak wycinają ukochani leśnicy dęby to sadzą na ich miejsce jakieś modrzewie ,jakieś jawory i takie tam,więc tak sobie myślę ze może dobre z pożytecznym połączyć ,Dąb omszony nie jest zbyt częstym drzewem :idea:

Rojst 
Oenanthe

Wysłany: 2007-11-22, 00:13   

Ptyś napisał/a:
więc tak sobie myślę ze może dobre z pożytecznym połączyć ,Dąb omszony nie jest zbyt częstym drzewem

dąb omszony jest drzewem, które ma w Polsce jedno stanowisko, nie miał ich w czasach historycznych więcej, a do tego przeważa opinia, że stanowisko to jest sztuczne - według wielu danych dęby sprowadzili cystersi, którzy potrzebowali drewna na beczki. Np. badacze niemieccy traktują stanowiska położone vis-a-vis (po drugiej stronie Odry) jako antropogeniczne.

OK, utrzymajmy populację dębu omszonego w Bielinku (a raczej: kundli dębu omszonego z naszymi dębami), ale po co toto sadzić gdzie indziej :roll:

for 
moderator
Zgórmysyn

Wysłany: 2007-11-22, 08:32   

Ptyś napisał/a:
no bo jak wycinają ukochani leśnicy dęby to sadzą na ich miejsce jakieś modrzewie ,jakieś jawory i takie tam,więc tak sobie myślę ze może dobre z pożytecznym połączyć ,Dąb omszony nie jest zbyt częstym drzewem

ptysiu lesnicy unikaja teraz sadzenia badziewnych egzotów w naturalnych zbiorowiskach...
co do wlasnie takich gatunow jak omszony to wprowadzajmy je w arboretach :]

maciek 

Wysłany: 2007-11-22, 10:04   

Oenanthe napisał/a:
kundli dębu omszonego z naszymi dębami
:oki:
dobre, podoba mi się.
Ptyś napisał/a:
Dąb omszony nie jest zbyt częstym drzewem

bo nie ma być. W zasadzie zastanawiam się co on u nas w ogóle robi.
Oenanthe napisał/a:
Np. badacze niemieccy traktują stanowiska położone vis-a-vis (po drugiej stronie Odry) jako antropogeniczne.

No właśnie. Podobne traktowanie powinno być i u nas.

Rojst 
Oenanthe

Wysłany: 2007-11-22, 10:26   

for napisał/a:
lesnicy unikaja teraz sadzenia badziewnych egzotów w naturalnych zbiorowiskach...

niestety, nie zgodzę się absolutnie. Ze względu na różne argumenty określane (przez leśników) mianem "racjonalnych", sadzi się w całej Polsce modrzewie (a często kundle modrzewiowe), w wielu rejonach buki, jawory, tawuły, róże pomarszczone, pigwowce itp. owocowe egzoty...

zaraz pewnie usłyszę, że nie jest już sadzony dąb czerwony i czeremcha amerykańska (to oczywiście dobrze, ale to i tak niewiele już zmienia... :/ ), ale chodząc po lasach i patrząc, co rośnie, nie sposób zgodzić sie z powyższym argumentem.

Odpowiedz do tematu