Wysłany: 2005-04-23, 07:29 Dęby w Tilio-Carpinetum
Czeć,
mam doć oryginalny problem Przeszukałam wszystkie możliwe bazy i przeguglałam cały internet w poszukiwaniu jakich PRZYKŁADÓW pomiarów zagęszczenia dębów (nie musi być robur) w Tilio-Carpinetum lub podobnych zbiorowiskach, gdzie konuruj? z grabem. Porażka! Nie ma nic. Raptem 2 artykuły z Białowieży. Wystarczy mi parę liczb + informacja, z jakiego miejsca pochodz?, jeli macie dostęp do publikacji lub jakich nie publikowanych pomiarów, ratujcie
Ja chcę porównać wyniki z Lasu Bielańskiego Mylę, że informacje z innych rejonów też mog? się przydać -- można trochę pospekulowac nt. przyczyn różnic Chodzi o porównanie, czy moje szacowanie jest dobre, czy może mam wyniki z kosmosu oraz jak wychodz? dęby w LB na tle innych zbiorowisk. Podtekst to włanie konkurencja z grabem (jak w Białowieży włanie).
Dzięki Hardcore Springera juz przeszukałam, poza wymienion? Białowież? nie znalazłam nic ciekawego. Albo totalnie inne siedlisko, albo różne badania, ale bez podania zagęszczenia explicite Już trudno, jeszcze zajrzę do IBL-u, ale przez telefon nie byli zbyt pomocni
Z tego co pamiętam badania, chyba maj?ce zwi?zek z tym co piszesz, prowadzono w Puszczy Niepołomickiej. Robiła to Katedra Botaniki Lenej i Ochrony Przyrody WL AR Kraków - prof. Jerzy Szwagrzyk.
Maćku ubiegłe kolegę.
Istotnie takie badania prowadzono.
Można jeszcze podać orientacyjne składy gatunkowe z zasad hodowli lasu dla danej krainy przyrodniczo-lesnej.
Jesli chodzi natomiast o ujęcie fitosocjologiczne gr?du Tilio - Carpinetum nie ma wyraĽnych wskazań jaki procent zajmuje d?b a jaki grab (w skladzie gradu sa przeciez jeszcze inne gatunki - lipa sosna itd).
pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum