Dzien dobry!
Poszukuje informacji nt. zbiorowisk cisow w polskich Karpatach (gdzie sa najliczniejsze, najstarsze itp). a takze wszystkich NAJ.. dotyczacych cisow na terenie Polski. Mam kilka roznych informacji, ale nie wiem czy sa one aktualne i prawdziwe. Gdyby ktos pasjonowal sie tymi drzewami lub po prostu posiadal te informacje prosze o pomoc.
pozdrawiam!
Katarzyna Rydel
A o co chodzi z tym naj??? Jezeli np najwiecej ich zinwentaryzowano w Mogilnie to inne cie juz nie interesuja bo sa mniej liczne? I do czego to ma byc? Napisz cos wiecej do czego to ma byc i jakie konkretnie informacje sa ci potrzebne, moze cos znajde u siebie...
Dzien dobry, dziekuje za dotychczasowe informacje (potrzebuje je na kurs przewodnikow beskidzkich, bo cisy sa jednym z ulubionych tematow do pytania, z racji ze cisy pojawiaja sie dosc czesto). Jesli chodzi o NAJ, to dlatego pytam, ze wlasnie czesto mamy wymieniac najliczniejsze zbiorowiska, albo najwieksza powierzchnie, albo najstarsze cisy, albo najwieksze itp. i chcialam to sobie ladnie zebrac. ale oczywiscie interesuja mnie takze inne informacje. pozdrawiam.
Najstarszy cis co prawda nie rośnie w Karpatach, ale skoro chciałaś wszystkie naj-, to może się przyda Ten cis ma grubo ponad 1000 lat i rośnie w Henrykowie pod Lubaniem (woj. dolnośląskie, Pogórze Izerskie). Jest zresztą uznawany za najstarsze w ogóle drzewo w Polsce.
Wiele wskazuje na to, że po majowym weekendzie będę mógł wrzucić jakieś jego fotki a tymczasem zobacz TU
_________________ Bart Smyk
"Na zielonej trawce
Pasły się pratchawce
Jeden mówi do drugiego:
Pożycz cewki Malpighiego"
No to lecimy. Dane moga byc juz obecnie nieco zmienione bo w niektorych rezerwatach przeprowadzono niedawno aktualizacje inwentaryzacji.
To kawalek mojego doktoratu
Poludnie Polski wyglada pod katem cisa mniej wiecej tak:
Najbardziej wysunięte pozycje zajmują:
- na zachodzie - „Cisowa Góra”,
- na północy - „Cisy koło Sierakowa”,
- na wschodzie i na południu - „Cisy na Górze Jawor”.
Większość badanych rezerwatów ma charakter górski („Cisy na Górze Jawor”, „Cisy w Nowej Wsi”, „Malinówka”, „Cisowa Góra”, „Zadni Gaj” i „Cisy w Mogilnie”). Tylko trzy populacje znajdują się na terenach wyżynnych („Cisy koło Sierakowa”, „Cisy nad Liswartą” oraz „Cisy w Hucie Starej”).
Pod względem liczebności zinwentaryzowanych osobników cisa pospolitego wyróżniono dwie grupy populacji: liczne (posiadające powyżej 100 osobników) oraz nieliczne (do 100 osobników). Do licznych zaklasyfikowano 5 spośród badanych rezerwatów: „Cisy na Górze Jawor”, „Malinówka”, „Cisowa Góra”, „Cisy w Mogilnie” i „Cisy nad Liswartą”. Pozostałe 4 populacje uznano za nieliczne. Wśród rezerwatów licznych tylko 3 mają powierzchnię przekraczającą 10 ha („Cisowa Góra”, „Cisy w Mogilnie” i „Cisy nad Liswartą”). Wszystkie pozostałe, zarówno liczne jak i nieliczne mają powierzchnię poniżej tej wartości. Pochodną liczebności i powierzchni rezerwatów jest zagęszczenie występowania cisów. Pod tym wzgledem najbardziej wyróżnia się rezerwat „Malinówka” mający średnio aż 237 osobników na ha. Drugi w kolejności („Cisy na Górze Jawor”) ma już tylko 77 osobników/ha. Najrzadziej cisy rozmieszczone są w rezerwatach „Zadni Gaj” i „Cisy koło Sierakowa” posiadające odpowiednio 7 i 3 osobniki/ha
Wpostaci tabelarycznej troche danych o w/w rezerwatach:
1 Rezerwat
2 Najbliższa miejscowość
3 Długość geograficzna wschodnia
4 Szerokość geograficzna północna
5 Współrzędne geograficzne[stopnie.minuty.sekundy]
6 Wysokość[m n.p.m.]
7 powierzchnia rezerwatu[ha]
8 Liczebność cisa[osobniki]
9 Zagęszczenie[osobniki/ha]
„Cisy koło Sierakowa”
Sieraków
18.34.01
50.48.00
274
8,05
23
2,86
Nie sa to oczywiscie wszystkie stanowiska a tylko wybrane i posiadajace ochrone rezerwatowa ukierunkowana na cisa. Idac od wschodu na zachod: Cisy na gorze Jawor razem z sasiednim zboczem (nie pamietam nazwy gory) tworza rezerwat Woronikowka. W okolocach Dukli sa ieszcze dodatkowo "Igiełki" i bardziej na polnoc "Kretowki". Dlej mamy Cisa w paśmie Łysej Góry (Beskid Niski) – największe stanowisko w Polskich Karpatach - swiezo opisane. Obok Cisy nad Liswatra jest jeszcze rezerwat Cisy w Lebkach ale nie moge znalezc do niego operatu. To samo dotyczy Cisowej Gory. Niedaleko jej jest jeszcze rezerwat Cisy, rownie okazaly.
Nie podaje oczywiscie pojedynczych stenowisk.
I tak po krotce wyglada nasz stan cisowy na Poludniu Polski
[ Komentarz dodany przez: for: 2008-04-22, 10:04 ]
kopara mi zjechala
emzar wielki
A ja podam stanowisko cisa z Polski środkowej, ale z bardzo południowej Polski środkowej . Chodzi mi o populację w rezerwacie Jasień, koło Kobiel Wielkich (tych samych, gdzie urodził się Reymont), powiat radomszczański, województwo łódzkie. Jeśli dobrze pamiętam, rośnie tam około 2000 cisów, w różnym wieku. Jest to drugi taki rezerwat w Polsce Przed wojną było ich znacznie więcej, ale w większości poszły na potrzeby huty szkła W chwili obecnej mają się dobrze, o czym świadczą liczne odnowienia.
Niedaleko, w parku przydworskim w Odrowążu, znajduje się drzewo o obwodzie 2 m. Prosty pień ma wysokośc 3-4 metrów, i nagle się kończy . Złamał się, czy co? Gałęzie tworzą ekstra czaszę, albo parasol, dotykając niemal ziemi. Rozmawiałem z właścicielem, to opowiadał, jak przed wojna przyjechali naukowcy, i po badaniach wydali dokument stwierdzający, że jest to NAJSTARSZE DRZEWO W EUROPIE!!! Nie miałem serca go uświadamiać. Ale swoją drogą, to ciekawe, kto wtedy przyjechał do Odrowąża. Czy nie był wtedy znany cis w Henrykowie? A może zastosowana metoda dała inne wyniki niż obowiązujące obecnie?
W Sudetach Zachodnich cis obecnie występuje jedynie w Górach Kaczawskich, Kotlinie Jeleniogórskiej i Rudawach Janowickich. Najczęściej są to pojedyncze stare drzewa przy siedzibach ludzkich. Najciekawsze to Bystrzyca k. Wlenia (drugi w Polsce po cisie z Henrykowa) i Piechowice.
W większej ilości występuje w rezerwatach "Góra Miłek" - ok. 30szt. i "Wąwóz Myśliborski" - ok. 70szt. Poza tym można spotkać pojedyncze drzewa.
Jako ciekawostkę podam, że rusza program restytucji cisa w Sudetach.
[ Komentarz dodany przez: for: 2008-04-23, 07:52 ] bylem i focilem 10 lat temu
a Wąwóz Mysliborski jest zaiebiaszczy
w przypadku cisa sa problemy z oznaczaniem wieku wlasnie ze zgledu na to ze czesto rosnie kilka rownorzednych pni, ktore wraz z wiekeim moga sie zlewac w jeden pien. I wtedy pomiary przyrostow rocznych daja bardzo rozne dziwne wyniki (najczesciej dosc zawyzone)
Akurat ten w Odrowążu to pień miał jeden, pojedynczy, prosty jak maszt. A przynajmniej takim go zapamiętałem. Nijak nie wyglądał, by miał się kiedyś zlewać, chyba, że na prawdę dawno. Jak dorobię się w końu cyfrówki (mam nadzieję, że niedługo), to postaram się tam zajechać w wolnej chwili, cyknąć zdjęcie, i tu rzucić (jak jeszcze dojdę, jak to sie robi )
_________________ Na szukanie lepszego świata nie jest jeszcze z późno
No to ja mam dobrze Na Ponidziu nie ma cisów no chyba ze liczyć krzewy przy dworskie
[ Komentarz dodany przez: for: 2008-04-23, 07:53 ]
Ptysiek cisy w miastach i na wsiach sa wszedzie - piszemy tutaj o cisach w zbiorowiskach naturalnych jak mi sie zdaje
prosze nie odbiegac od tematu
_________________ "Niczyje zdrowie, wolność, ani mienie nie jest bezpieczne kiedy obraduje Parlament" .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum