FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Cisy w Karpatach
Autor Wiadomość
Katarzyna Rydel 

Wysłany: 2008-04-20, 22:52   Cisy w Karpatach

Dzien dobry!
Poszukuje informacji nt. zbiorowisk cisow w polskich Karpatach (gdzie sa najliczniejsze, najstarsze itp). a takze wszystkich NAJ.. dotyczacych cisow na terenie Polski. Mam kilka roznych informacji, ale nie wiem czy sa one aktualne i prawdziwe. Gdyby ktos pasjonowal sie tymi drzewami lub po prostu posiadal te informacje prosze o pomoc.
pozdrawiam!
Katarzyna Rydel

emzar 
lasowy

Wysłany: 2008-04-20, 23:35   

A o co chodzi z tym naj??? Jezeli np najwiecej ich zinwentaryzowano w Mogilnie to inne cie juz nie interesuja bo sa mniej liczne? I do czego to ma byc? Napisz cos wiecej do czego to ma byc i jakie konkretnie informacje sa ci potrzebne, moze cos znajde u siebie...

a tak na zechete do poczytania:
http://www.bdpn.pl/dokume...m15/Art._10.pdf

Pełek 
Jakub Pełka

Wysłany: 2008-04-21, 08:38   

emzar, - polecam ostatnią aktualnie stronę tematu TIR ;) (wcześniejsze też są ciekawe) ;)

Oczywiście może być to przypadek, ale ... ;)

Przewodnik Beskidzki

for 
moderator
Zgórmysyn

Wysłany: 2008-04-21, 08:50   

polecam rezerwat przyrody "Cisy na górze Jawor" w Ciśniańsko - Wetlińskim PK w Bieszczadach :]

Kess a jednak ural istnieje :]

nettie 

Wysłany: 2008-04-21, 16:08   

Rezerwat "Cisy staropolskie " w Wierzchlesie w Borach Tucholskich - warto zwiedzić.
Jest to najliczniejsze naturalne stanowisko cisa w Europie.

Katarzyna Rydel 

Wysłany: 2008-04-21, 23:37   

Dzien dobry, dziekuje za dotychczasowe informacje (potrzebuje je na kurs przewodnikow beskidzkich, bo cisy sa jednym z ulubionych tematow do pytania, z racji ze cisy pojawiaja sie dosc czesto). Jesli chodzi o NAJ, to dlatego pytam, ze wlasnie czesto mamy wymieniac najliczniejsze zbiorowiska, albo najwieksza powierzchnie, albo najstarsze cisy, albo najwieksze itp. i chcialam to sobie ladnie zebrac. ale oczywiscie interesuja mnie takze inne informacje. pozdrawiam.

claviceps 
moderator
Siedzący Łoś

Wysłany: 2008-04-21, 23:42   

Najstarszy cis co prawda nie rośnie w Karpatach, ale skoro chciałaś wszystkie naj-, to może się przyda :] Ten cis ma grubo ponad 1000 lat i rośnie w Henrykowie pod Lubaniem (woj. dolnośląskie, Pogórze Izerskie). Jest zresztą uznawany za najstarsze w ogóle drzewo w Polsce.
Wiele wskazuje na to, że po majowym weekendzie będę mógł wrzucić jakieś jego fotki :] a tymczasem zobacz TU

"Na zielonej trawce
Pasły się pratchawce
Jeden mówi do drugiego:
Pożycz cewki Malpighiego"

Nikt nie spodziewa się Hiszpańskiej Inkwizycji!

for 
moderator
Zgórmysyn

Wysłany: 2008-04-22, 08:06   

wracajac do tematu czyli Karpat :P
w wojewodztwie malopolskim jest rezerwat w beskidzie sadeckim "Cisy w Mogilnie" koło Nowego Sącza :>

Kess a jednak ural istnieje :]

Pełek 
Jakub Pełka

Wysłany: 2008-04-22, 08:11   

tkze k. sułkowic.formy drzewiaste w Pieninach....

Przewodnik Beskidzki

emzar 
lasowy

Wysłany: 2008-04-22, 09:54   

No to lecimy. Dane moga byc juz obecnie nieco zmienione bo w niektorych rezerwatach przeprowadzono niedawno aktualizacje inwentaryzacji.

To kawalek mojego doktoratu :)

Poludnie Polski wyglada pod katem cisa mniej wiecej tak:

Najbardziej wysunięte pozycje zajmują:
- na zachodzie - „Cisowa Góra”,
- na północy - „Cisy koło Sierakowa”,
- na wschodzie i na południu - „Cisy na Górze Jawor”.
Większość badanych rezerwatów ma charakter górski („Cisy na Górze Jawor”, „Cisy w Nowej Wsi”, „Malinówka”, „Cisowa Góra”, „Zadni Gaj” i „Cisy w Mogilnie”). Tylko trzy populacje znajdują się na terenach wyżynnych („Cisy koło Sierakowa”, „Cisy nad Liswartą” oraz „Cisy w Hucie Starej”).
Pod względem liczebności zinwentaryzowanych osobników cisa pospolitego wyróżniono dwie grupy populacji: liczne (posiadające powyżej 100 osobników) oraz nieliczne (do 100 osobników). Do licznych zaklasyfikowano 5 spośród badanych rezerwatów: „Cisy na Górze Jawor”, „Malinówka”, „Cisowa Góra”, „Cisy w Mogilnie” i „Cisy nad Liswartą”. Pozostałe 4 populacje uznano za nieliczne. Wśród rezerwatów licznych tylko 3 mają powierzchnię przekraczającą 10 ha („Cisowa Góra”, „Cisy w Mogilnie” i „Cisy nad Liswartą”). Wszystkie pozostałe, zarówno liczne jak i nieliczne mają powierzchnię poniżej tej wartości. Pochodną liczebności i powierzchni rezerwatów jest zagęszczenie występowania cisów. Pod tym wzgledem najbardziej wyróżnia się rezerwat „Malinówka” mający średnio aż 237 osobników na ha. Drugi w kolejności („Cisy na Górze Jawor”) ma już tylko 77 osobników/ha. Najrzadziej cisy rozmieszczone są w rezerwatach „Zadni Gaj” i „Cisy koło Sierakowa” posiadające odpowiednio 7 i 3 osobniki/ha

Wpostaci tabelarycznej troche danych o w/w rezerwatach:

1 Rezerwat
2 Najbliższa miejscowość
3 Długość geograficzna wschodnia
4 Szerokość geograficzna północna
5 Współrzędne geograficzne[stopnie.minuty.sekundy]
6 Wysokość[m n.p.m.]
7 powierzchnia rezerwatu[ha]
8 Liczebność cisa[osobniki]
9 Zagęszczenie[osobniki/ha]

„Cisy koło Sierakowa”
Sieraków
18.34.01
50.48.00
274
8,05
23
2,86

„Cisy na Górze Jawor”
Bystre
22.17.15
49.17.40
715-817
3,02
234
77,48

„Cisy w Nowej Wsi”
Nowa Wieś
21.42.10
49.31.40
430-470
2,18
41
18,81

„Cisy w Hucie Starej”
Huta Stara
19.07.01
50.43.01
287
2,65
56
21,13

„Malinówka”
Malinówka
21.55.25
49.42.10
300-360
4,02
952
236,82

„Cisowa Góra”
Brzeźnica
16.41.50-16.42.20
50.32.15-50.32.25
395-549
18,93
708
37,40

„Zadni Gaj”
Cisownica
18.00.45
49.00.44
440-519
5,77
43
7,45

„Cisy w Mogilnie”
Mogilno
20.49.59
49.40.01
535-715
34,42
1171
34,02

„Cisy nad Liswartą”
Lisów, Łebki
18.46.01
50.46.59
250-255
21,16
576
27,22

Nie sa to oczywiscie wszystkie stanowiska a tylko wybrane i posiadajace ochrone rezerwatowa ukierunkowana na cisa. Idac od wschodu na zachod: Cisy na gorze Jawor razem z sasiednim zboczem (nie pamietam nazwy gory) tworza rezerwat Woronikowka. W okolocach Dukli sa ieszcze dodatkowo "Igiełki" i bardziej na polnoc "Kretowki". Dlej mamy Cisa w paśmie Łysej Góry (Beskid Niski) – największe stanowisko w Polskich Karpatach - swiezo opisane. Obok Cisy nad Liswatra jest jeszcze rezerwat Cisy w Lebkach ale nie moge znalezc do niego operatu. To samo dotyczy Cisowej Gory. Niedaleko jej jest jeszcze rezerwat Cisy, rownie okazaly.
Nie podaje oczywiscie pojedynczych stenowisk.

I tak po krotce wyglada nasz stan cisowy na Poludniu Polski :)

[ Komentarz dodany przez: for: 2008-04-22, 10:04 ]
kopara mi zjechala
emzar wielki :res:

dziki 

Wysłany: 2008-04-22, 15:01   

A ja podam stanowisko cisa z Polski środkowej, ale z bardzo południowej Polski środkowej :-D . Chodzi mi o populację w rezerwacie Jasień, koło Kobiel Wielkich (tych samych, gdzie urodził się Reymont), powiat radomszczański, województwo łódzkie. Jeśli dobrze pamiętam, rośnie tam około 2000 cisów, w różnym wieku. Jest to drugi taki rezerwat w Polsce :res: Przed wojną było ich znacznie więcej, ale w większości poszły na potrzeby huty szkła :cry: W chwili obecnej mają się dobrze, o czym świadczą liczne odnowienia.

Niedaleko, w parku przydworskim w Odrowążu, znajduje się drzewo o obwodzie 2 m. Prosty pień ma wysokośc 3-4 metrów, i nagle się kończy :shock: . Złamał się, czy co? Gałęzie tworzą ekstra czaszę, albo parasol, dotykając niemal ziemi. Rozmawiałem z właścicielem, to opowiadał, jak przed wojna przyjechali naukowcy, i po badaniach wydali dokument stwierdzający, że jest to NAJSTARSZE DRZEWO W EUROPIE!!! Nie miałem serca go uświadamiać. Ale swoją drogą, to ciekawe, kto wtedy przyjechał do Odrowąża. Czy nie był wtedy znany cis w Henrykowie? A może zastosowana metoda dała inne wyniki niż obowiązujące obecnie?

A tak w ogóle: to moje strony rodzinne :grin: :-D

Sporo o cisach można poczytac tutaj:
http://www.wiki.lasypolskie.pl/c/cis-pospolity

PS. A w sprawie cisa w Henrykowie to ja mam wątpliwość:

cytat (za Wikipedią):

Cytat:
Drzewo to jest raczej niepozorne, gdyż podczas huraganu w 1989 r. straciło jedną z odnóg. Do czasu huraganu jego obwód wynosił 5 m.

cytat (za podawanym przeze mnie linkiem):
Cytat:
W Polsce najstarszy cis w wieku ponad 1200 lat i pierśnicy powyżej 160 cm rośnie w Henrykowie na Dolnym Śląsku.

Pytanie: ile miała w pierśnicy utracona odnoga? I czy na pewno była odnogą?

IrekM 

Wysłany: 2008-04-22, 15:23   

No to jeszcze ja trochę ze swojego podwórka.

W Sudetach Zachodnich cis obecnie występuje jedynie w Górach Kaczawskich, Kotlinie Jeleniogórskiej i Rudawach Janowickich. Najczęściej są to pojedyncze stare drzewa przy siedzibach ludzkich. Najciekawsze to Bystrzyca k. Wlenia (drugi w Polsce po cisie z Henrykowa) i Piechowice.

W większej ilości występuje w rezerwatach "Góra Miłek" - ok. 30szt. i "Wąwóz Myśliborski" - ok. 70szt. Poza tym można spotkać pojedyncze drzewa.

Jako ciekawostkę podam, że rusza program restytucji cisa w Sudetach.

[ Komentarz dodany przez: for: 2008-04-23, 07:52 ]
:oki: bylem i focilem 10 lat temu ;)
a Wąwóz Mysliborski jest zaiebiaszczy :]

MOJA OKOLICA

emzar 
lasowy

Wysłany: 2008-04-22, 15:25   

w przypadku cisa sa problemy z oznaczaniem wieku wlasnie ze zgledu na to ze czesto rosnie kilka rownorzednych pni, ktore wraz z wiekeim moga sie zlewac w jeden pien. I wtedy pomiary przyrostow rocznych daja bardzo rozne dziwne wyniki (najczesciej dosc zawyzone)

dziki 

Wysłany: 2008-04-22, 15:43   

Akurat ten w Odrowążu to pień miał jeden, pojedynczy, prosty jak maszt. A przynajmniej takim go zapamiętałem. Nijak nie wyglądał, by miał się kiedyś zlewać, chyba, że na prawdę dawno. Jak dorobię się w końu cyfrówki (mam nadzieję, że niedługo), to postaram się tam zajechać w wolnej chwili, cyknąć zdjęcie, i tu rzucić (jak jeszcze dojdę, jak to sie robi :-D ;) )

Ptyś 

Wysłany: 2008-04-22, 20:04   

No to ja mam dobrze :> Na Ponidziu nie ma cisów no chyba ze liczyć krzewy przy dworskie :idea:

[ Komentarz dodany przez: for: 2008-04-23, 07:53 ]
Ptysiek cisy w miastach i na wsiach sa wszedzie - piszemy tutaj o cisach w zbiorowiskach naturalnych jak mi sie zdaje :]
prosze nie odbiegac od tematu :]

Odpowiedz do tematu