FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Cenne, chronione, rzadkie gatunki w mojej okolicy.
Autor Wiadomość
Cephalotus 
maniak przyrodnik

Wysłany: 2005-02-01, 22:25   Cenne, chronione, rzadkie gatunki w mojej okolicy.

Witam wszystkich,
jestem tutaj nowy. Na pocz?tek się przedstawię. Nazywam się Krzysiek, mieszkam w Żarach (50 km na południowy zachód od Zielonej Góry), chodzę do 1 klasy (o profilu biologiczno-0chemicznym) Społecznego Liceum Ogólnokształc?cego w Żarach. Moim hobby SA roliny owadożerne, przyroda i kosmos. W mojej okolicy znajduje się bardzo ciekawy teren zielony, który we współpracy z Klubem Bocian postaram się ochronić. Najciekawszy jest jednak jeden teren, gdzie na ok. 360000 m2 rosn? następuj?ce gatunki:
Arnika górska
Bobrek trójlistkowy
Centuria pospolita
Grzybienie białe
Rosiczka okr?głolistna
Pływacz pospolity
Kukułka szerokolistna
Kukułka plamista
Litera jajowata
Podkolan biały
Buławnik mieczolistny
Zimowit jesienny
Kruszczyk szerokolistny
Kruszczyk rdzawo-czerwony
Orlik pospolity
Widłak goĽdzisty
Grzybienie białe
Gruszyczka jednokwiatowa
Gruszyczka mniejsza
Gruszyczka jednostronna

(według jednej osoby także smotrawa, ale jeszcze tego nie sprawdziłem)
Z ciekawszych grzybów znalazłem Piestrzenica kędzierzawa i Gniazdosz (nie mogę oznaczyć jaki konkretnie).

Także widzicie, że tych gatunków jest całkiem sporo, a rosn? one w takim jakby kwadracie 600 na 600m. Nie chcę tam od razu cisłego rezerwatu. Wystarczy cokolwiek, tylko, żeby zapewnić przetrwanie tym wszystkim ciekawym gatunkom. Oprócz tego terenu zwanego „Dziczka Ostoj?” jest jeszcze tzw. „Zielony Las”. Nie jest on ATK ciekawy, choć występuje w nim także sporo ciekawych gatunków. Tutaj jednak s? one porozrzucane na znacznie większym terenie. Rosn? tam:
Kukułka szerokolistnaBuławnika czerwonego (niestety jest tylko jedna sztuka i to przy cieżce)
Kruszczyk szerokolistny
Marzanka wonna
Widłak jałowcowaty
Widłak goĽdzisty
Pióropusznik strusi
Podrzeń żebrowiec
Barwinek pospolity
GoĽdzik kropkowany
Czosnek niedĽwiedzi

Grzyby:
Sromotnik bezwstydny
Szmaciak gałęziasty

Sami oceńcie jak? wartoć ma ten teren zielony. Posiadam zdjęcia większoci gatunków tutaj wymienionych, ale nie posiadam cyfrówki, ani skanera. Jak tylko uda mi się poszanować niektóre zdjęcia na pewno umieszczę je na forum. Trochę się rozpisałem :] Dla ciekawskich mogę wysłać kilka pierwszych zdjęć jakie wykonałem: Buławnik mieczolistny, Bobrek trójlistkowy, pływacz pospolity, Gruszyczka jednokwiatowa, Orlik pospolity. Oczywiscie one sa zeskanowane.

Piszcie co i tym sadzicie, bardzo jestem ciekaw jakie jest wasze zdanie w tej sprawie. Zadawajcie pytania, postaram się na nie odpisać najlepiej, jak potrafię.

Moją pasją jest natura. | Moje zdjęcia

Mirek 

Wysłany: 2005-02-02, 06:30   

Witaj Cephalotus.
Chyba jeszcze nie zd?żyłe zajechać do domu z Siedlec przed napisaniem tego postu?! Ale fajnie, że się zalogowałe na Forum. Mylę, że w dniu dzisiejszym kto odpowie na Twoje posty. Ja jestem ornitologiem, więc wiele do powiedzenia w tym temacie nie mam, ale ochroniarze napewno co więcej napisz?.
Acha, pamietaj o jemiołuszkach :mrgreen:

Kejbii 
moderator

Wysłany: 2005-02-02, 06:37   

Fotki ciekawych rolinek s? tu jak najbardziej poż?dane, wstawiaj je może do działu "Flora" w Albumie. Możesz je także użyć uprzednio, wystawiaj?c jako florizagadki :P

maciek 

Wysłany: 2005-02-02, 07:29   

przed wszystkim napisz co to za teren? Bo z wypisanej przez Ciebie listy wynika, że sa to gatunki różnych siedlisk. No i kto jest włacicielem terenu. przydała by sie też jaka mapka.
Takie zgrupowanie rzadkich roslinek róznych sielisk na pewno warte jest ochrony. Ale daj nam więcej informacji na temat samego terenu. :wink:

Batman 

Wysłany: 2005-02-02, 10:44   

Cytat:
Gniazdosz (nie mogę oznaczyć jaki konkretnie).

A nie Gwiazdosz :?: :wink:
Oznaczenie tych grzybków nie jest łatwe. Artykuł o grzybach znajdziesz :arrow:
TUTAJ
Jakby cos więcej chciał się dowiedziec o oznaczaniu tych grzybków, to napisz do autorki tego artykułu :wink:

Cephalotus 
maniak przyrodnik

Wysłany: 2005-02-02, 13:41   

Witaj Mirku, jeszcze nie dojechałem do domu, na razie jeszcze do soboty jestem w Warszawie u kolegi, o którym opowiadałem. Jak przyjade do domu, to dam znac. Na pewno o Jemiołuszkach nie zapomne ;-)
Czeć Kejbii, opowiadamo mi o tobie w Siedlcach:) Fotki bed? na pewno, tylko nie mam dostepu do skanera, moze uda mi sie co u kolegi poskanowac (u którego teraz jestem). Zobaczymy, czy ten zabytkowy skaner jeszcze działa :wink:
Teraz ty Macku, no wiec jest to buczyna, ale także gdzieniegdzie sa inne drzewa typu brzoza, d?b, lipa czy sosna. Mapke bede miał, ale dopiero, jak wróce do Żar, na razie jestem jeszcze w Warszawie. Powiem Ci, ze mnie też bardzo zdziwiły te wszytskie gatunki górskie jak Arnika, Orkilk czy Zimowit. Z badań jakie wykonałem (i nie tylko ja) wiem, ze ten teren ma podłozre kwane, a wiekszosc tych storczyków lubi podłorze zasadowe, wapienne. To też jest ciekawe. Powiedz o jakie informacje Ci konkretnie chodzi, to jak nie wiem, to postaram się dowiedziec.
No i Batman, to była pomyłka, chodziło mi o Gwiazdosza. Po prostu wczesniej mi sie ten tekst skasował i na szybkiego pisałem go jeszcze raz i pezekreciłem nazwe :lol:

maciek 

Wysłany: 2005-02-02, 13:56   

Cytat:
Powiem Ci, ze mnie też bardzo zdziwiły te wszytskie gatunki górskie jak Arnika, Orkilk czy Zimowit

arnika i orlik wystepuj? również doć pospolicie na nizu, pierwszy w borach sosnowych a drugi w borach mieszanych i lasach. Zimowit również ale głównie na łakach.
Ciekawe s? obie paprocie. pióropusznik jest raczej rzadki na niżu a podrzeń spotykany włanie raczej na południu.

Być może jest to jaka postać ciepłolubnej buczyny storczykowej (s?dz?c po bogactwie storczyków)

no ale czekamy na mapkę (najlepiej topo w jakiej dużej skali) i trochę zdjęć z terenu (nie tylko rolinek ale obrazuj?cych wygl?d miejsca...

Cephalotus 
maniak przyrodnik

Wysłany: 2005-02-02, 14:30   

A ja myslałem,z e pióropusznik to pospolity jest. W mojej okolicy jest go całkiem sporo, wiec na niego tak bardzo nie zerkałem. Sadziłem znowu, ze arnika, to co rzadkiego na tym terenie :)

[ Dodano: 2005-02-13, 22:30 ]
Oto mapka terenu na południu od Kunic. Ten teren co mnie tak bardzo interesuje, który uwarzam za bardzo cenny. Na mapce postarałem się jakos pozaznaczac te najcenniejsze gatunki. Jezeli ktos czego nie moze znaleć, postaram się pomóc.

[ Dodano: 2005-02-13, 22:43 ]
chyba co nie wyszło :(

Corvus 
moderator
..ichtio-mod...

Wysłany: 2005-02-13, 22:49   

dostałem od Krzysztofa tę mapkę i postaram się j? zał?czyć............

Mapa leśna Krzysia.JPG
Plik ściągnięto 468 raz(y) 79.47 KB

Rey 

Wysłany: 2005-02-13, 22:53   

Spróbuj teraz :]

Odpowiedz do tematu