Z opracowań wiem że występują białe żywokosty, ale sam widziałem takiego pierwszy raz. Ciekawe skąd taka odmiana, i czy jest to kwestia genetyki, czy też uwarunkowań środowiskowych. Bo jeśli to genetyka, to ... mamy nowy gatunek albo nową odmianę - morfologicznie podobną do fioletowej. A jeśli to kwestia innych czynników, to jak się one mają do właściwości rośliny ?
_________________ świat widziany w powiększeniu, wcale nie wydaje się taki mały
Wydaje mi się,że to jest tak jak z tym groszkiem na podstawach genetyki (prawa Mendla) dominujący gen dający białe kwiaty ujawnił się w fenotypie i stąd ta biała odmiana ale nie koniecznie z nasion tej rośliny wyhodujemy wszystkie białe żywokosty.Na pewno nie możemy powiedzieć iż jest to nowy gatunek najwyżej odmiana tego gatunku.To moje zdanie,i mogę się mylić - może jakiś botanik się wypowie i mnie poprawi.Pozdro
P.S A może to nie żywokost lekarski tylko po prostu żywokost bulwiasty Symphytum tuberosum?
Ja ostatnio widziałem bodziszka łąkowego z białymi płatkami
Do podobnych wybryków dopisałbym ostatnio widzianego przeze mnie: biało kwitnącego żmijowca i kremowego pszeńca różowego. Nie wiem, jak często to się zdarza u tych gatunków, ale ja widziałem to zjawisko u nich po raz pierwszy. Natomiast białe żywokosty lekarskie, albo białe szałwie łąkowe, choć występują sporadycznie, tym niemniej raczej stale, i nie jest trudną szuką znaleźc takie w terenie (ha, a raz widziałem szałwie łąkową kwitnącą na czerwono, to było dla mnie przeżycie )
Nie wiem jaki jest mechanizm tego zjawiska, ale nie tworzyłbym nowych taksonów, podobnie jak albinosi wśród ludzi nie stanowią osobnego gatunku czy choćby rasy.
Pozdro
_________________ Na szukanie lepszego świata nie jest jeszcze z późno
Z całą pewnością powołanie nowego gatunku, było by nieodpowiedzialnością, choć z drugiej strony trudno wykluczyć na dzień dzisiejszy sytuacje w której badanie genetyczne, potwierdza różnice na tyle istotne, żeby taki nowy gatunek dopisać.
Hmmm ciekawe - może to kwestia zmian pogodowych, zbyt krótkie wiosny, zbyt suche, lub podobne rzeczy wpływają na brak pigmentu (on sie inaczej u roślin nazywa, ale już nie pamiętam)
Eee nie to wszystko w prawach Mendla sie zamyka- co jakiś czas jakiś gen recesywny sie uaktywnia Ciekawe by było gdyby zebrać nasiona z takich roślin to czy by wyrosły białe czy 2 kolorowe bo jakby wyrosły białe to by było już F3 i cecha by sie utrzymała w przypadku dzwonka syberyjskiego mogło by to sie zgadzać bo tam rosło kilka biało kwitnących roślin
_________________ "Niczyje zdrowie, wolność, ani mienie nie jest bezpieczne kiedy obraduje Parlament" .
na pewno jest tak bo to i rachunku prawdopodobieństwa wynika ze w sród 100 tyś roślin jednej populacji bedzie wiecej nietypowych osobników niż w populacji ze 100 roślin Mi chodzi o coś innego- o niewielkie populacje roślin o nietypowej barwie kwiatów np ych dzwonków bialo kwitnacych roślło 5 szt niby niewiele ale normalnie kwitnące dzwonki w tym miejscu nie rosly dopiero kilkaset metrów dalej i tak sie zastanawiam czy to już by nie dalo sie uzyskac Campanula sibirica var. albiflora
_________________ "Niczyje zdrowie, wolność, ani mienie nie jest bezpieczne kiedy obraduje Parlament" .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum