FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Biały Żywokost ?
Autor Wiadomość
makro 

Wysłany: 2008-06-25, 19:57   Biały Żywokost ?

Z tego co czytałem to jest to możliwe, ale nigdy wcześniej nie zarejestrowałem białego żywokostu - no chyba że błędnie oznaczyłem tę roślinę ?

http://makrodrogi.blogspot.com/

mazah 

Wysłany: 2008-06-27, 09:17   

Prawidłowo oznaczyłeś tą roślinkę, to Symphytum officinale- o niepospolitych białych kwiatach. Pozdo

makro 

Wysłany: 2008-06-27, 11:56   

Z opracowań wiem że występują białe żywokosty, ale sam widziałem takiego pierwszy raz. Ciekawe skąd taka odmiana, i czy jest to kwestia genetyki, czy też uwarunkowań środowiskowych. Bo jeśli to genetyka, to ... mamy nowy gatunek albo nową odmianę - morfologicznie podobną do fioletowej. A jeśli to kwestia innych czynników, to jak się one mają do właściwości rośliny ?

mazah 

Wysłany: 2008-06-27, 14:05   

Wydaje mi się,że to jest tak jak z tym groszkiem na podstawach genetyki (prawa Mendla) dominujący gen dający białe kwiaty ujawnił się w fenotypie i stąd ta biała odmiana ale nie koniecznie z nasion tej rośliny wyhodujemy wszystkie białe żywokosty.Na pewno nie możemy powiedzieć iż jest to nowy gatunek najwyżej odmiana tego gatunku.To moje zdanie,i mogę się mylić - może jakiś botanik się wypowie i mnie poprawi.Pozdro
P.S A może to nie żywokost lekarski tylko po prostu żywokost bulwiasty Symphytum tuberosum? :?

makro 

Wysłany: 2008-06-28, 07:24   

Bulwiastemu żółkną kielichy - ten był biały.

Łukasz L. 

Wysłany: 2008-07-07, 22:10   

Ja ostatnio widziałem bodziszka łąkowego z białymi płatkami :twisted:

makro 

Wysłany: 2008-07-08, 15:52   

Łukasz L. napisał/a:
Ja ostatnio widziałem bodziszka łąkowego z białymi płatkami :twisted:

Faktycznie ewenement, na pewno był to bodziszek? A może masz jakieś zdjęcia?

dziki 

Wysłany: 2008-07-08, 16:24   

Łukasz L. napisał/a:

Cytat:
Ja ostatnio widziałem bodziszka łąkowego z białymi płatkami

Do podobnych wybryków dopisałbym ostatnio widzianego przeze mnie: biało kwitnącego żmijowca i kremowego pszeńca różowego. Nie wiem, jak często to się zdarza u tych gatunków, ale ja widziałem to zjawisko u nich po raz pierwszy. Natomiast białe żywokosty lekarskie, albo białe szałwie łąkowe, choć występują sporadycznie, tym niemniej raczej stale, i nie jest trudną szuką znaleźc takie w terenie (ha, a raz widziałem szałwie łąkową kwitnącą na czerwono, to było dla mnie przeżycie :-D )

Nie wiem jaki jest mechanizm tego zjawiska, ale nie tworzyłbym nowych taksonów, podobnie jak albinosi wśród ludzi nie stanowią osobnego gatunku czy choćby rasy.

Pozdro :)

makro 

Wysłany: 2008-07-08, 16:54   

Z całą pewnością powołanie nowego gatunku, było by nieodpowiedzialnością, choć z drugiej strony trudno wykluczyć na dzień dzisiejszy sytuacje w której badanie genetyczne, potwierdza różnice na tyle istotne, żeby taki nowy gatunek dopisać.

Ptyś 

Wysłany: 2008-07-08, 17:13   

ja w tym roku mam biale: dzwonek syberyjski ,szalwia łąkowa,chaber driakiewniki po paz pierwszy życiu biały ostrożeń łakowy :tup:

makro 

Wysłany: 2008-07-08, 17:24   

Hmmm ciekawe - może to kwestia zmian pogodowych, zbyt krótkie wiosny, zbyt suche, lub podobne rzeczy wpływają na brak pigmentu (on sie inaczej u roślin nazywa, ale już nie pamiętam)

pulsatilla1214 

Wysłany: 2008-07-08, 17:35   

stawiałbym na liczebność populacji, im większa, tym prędzej można trafić odmieńca.

pszeniec różowy.jpg
Plik ściągnięto 3 raz(y) 82.73 KB

Ptyś 

Wysłany: 2008-07-08, 17:38   

Eee nie :idea: :> to wszystko w prawach Mendla sie zamyka- co jakiś czas jakiś gen recesywny sie uaktywnia :idea: :> Ciekawe by było gdyby zebrać nasiona z takich roślin to czy by wyrosły białe czy 2 kolorowe bo jakby wyrosły białe to by było już F3 i cecha by sie utrzymała :idea: :> w przypadku dzwonka syberyjskiego mogło by to sie zgadzać bo tam rosło kilka biało kwitnących roślin :idea:

pulsatilla1214 

Wysłany: 2008-07-08, 17:42   

Cytat:
eee nie to wszystko w prawach Mendla sie zamyka- co jakiś czas jakiś gen recesywny sie uaktywnia

a czy zgodnie z prawami Mendla geny recesywne nie ujawniają się tym częściej, im liczniejsza populacja, hę :> ?

Ptyś 

Wysłany: 2008-07-08, 18:08   

na pewno jest tak bo to i rachunku prawdopodobieństwa wynika ze w sród 100 tyś roślin jednej populacji bedzie wiecej nietypowych osobników niż w populacji ze 100 roślin :> :twisted: Mi chodzi o coś innego- o niewielkie populacje roślin o nietypowej barwie kwiatów np ych dzwonków bialo kwitnacych roślło 5 szt niby niewiele ale normalnie kwitnące dzwonki w tym miejscu nie rosly :idea: dopiero kilkaset metrów dalej :idea: i tak sie zastanawiam czy to już by nie dalo sie uzyskac Campanula sibirica var. albiflora :twisted: :razz:

Odpowiedz do tematu