Czy ktoś się orientuje w metodach zwalaczania tego przebrzydłego przybysza? Ta paskuda opanowuje coraz większy obszar w okolicach Bydgoszczy. W latach 70/80 została sprowadzona do PGR Minikowo gdzie znajdowało się gospodarstwo eksperymentalne i posiana na terenie wykarczowanego łęgu. Szybko opanowała cały teren a następnie zaczęła przenikać w okoliczne zachowane jeszcze lasy. Kilka lat temu jej sukcesja zatrzymała się.... jedynie po to by aktualnie zacząć rozprzestrzeniać się wzdłuż rowów melioracyjnych. Dotarła już nawet do porastającej starą torfiankę olszyny gdzie poczuła się na tyle dobrze aby zacząć wypierać normalną w tym terenie florę. Oczywiście fauna też stronie od wielkich baldachów co powoduje brak zwierzyny płowej w tym bardzo ładnym ukryciu. Z tego co wiem teren teraz należący do Ośrodka Doradztwa Rolniczego Minikowo co roku jest koszony po zwiędnięciu rośliny, ale nic to nie da gdyż bank nasion z terenu ponad hektara jest na tyle duży by przetrwać. Czy jest ratunek? ktoś wie czy są prowadzone badania nad jego zwalczaniem?
aha.jpg
Plik ściągnięto 87 raz(y) 69.5 KB
_________________ ...Tam, gdzie przedtem w niedostępnych bagnach, kisiały zaraźliwe zgnilizny i jady straszliwe, gdzie w gęstych łozach lęgły się drapieżne wilki (...) tam dziś widać naypyszniejsze łąki i bogate osady przytykaiące do samych brzegów Noteci…
Ups... racja - przegapiłem ten temat - w końcu to już 2 lata temu było
_________________ ...Tam, gdzie przedtem w niedostępnych bagnach, kisiały zaraźliwe zgnilizny i jady straszliwe, gdzie w gęstych łozach lęgły się drapieżne wilki (...) tam dziś widać naypyszniejsze łąki i bogate osady przytykaiące do samych brzegów Noteci…
Trochę się o tym kombinuje.
jest mini książeczka "Metoda i technika zwalczania barszczu sosnowskiego" pani Heleny Żurek. Wydawnictwo IMUZ 2002. Przy większej ilości paskudy radzą chemię, chemię i jeszcze raz chemię... Wiem, że jeszcze niedawno była dostępna w NFOŚiGW bo ją przysponsorowali.
Dzięki wielkie, muszę się czyli rozejrzeć... swoją drogą w Minikowie z IMUZEM można by jakąś dodatkową publikację wykonać na tym obszarze....
Niedawno w TV pokazali kolesia, który z łodyg barszczu Sosnowskiego wyrabia didjeridoo. Gdyby był to w Polsce instrument dorównujący popularności gitarze, problem z chwastem zostałby szybko rozwiązany.
Też widziałem takie didgeridoo ale nie wiem czy przez przypadek innego barszczu nie używają bo z tego nie byłoby to najbezpieczniejsze, a poza tym z baldachowatych instrumenty te nie są najlepsze i szkodliwe ze względu na pylicę - odrywające się fragmenty miękiszu....
Dawny PGR eksperymentalny w Minikowie... plantacja Barszczu, która rozpełzła się na okoliczne łęgi, łąki, rowami melioracyjnymi... i wchodzi nawet w prześwietlone grądy i na skrawki muraw kserotermicznych...
A to wygląd po wykoszeniu - znów odbija...
Łał, nieźle go tam się nasiało. U mnie koło stacji PKP urósł jeden na ponad 2 m. Podczas koszenia okolicznej chwaściarni skosili wszystko poza tym barszczem. Niestety edukacja koszących chyba nie obejmowała roślin pożytecznych, a potencjalnie zabójczych. Jednak myślę, że nic się z barszczem nie z działa w takiej ilości, jeżeli okoliczna ludność nie postanowi z nim walczyć. Przy takiej ilości to chyba tylko jakieś defolianty mogłyby cokolwiek zdziałać.
Dopóki ta roślina nie zacznie masowo zabijać ludzi, to nie sądzę, aby zrobiono cokolwiek w sprawie jej wytępienia.
_________________ Pozdrawiam,
Krzysztof Ciesielski
To nie wszystko... póki co zajmuje tam jakieś 2 ha w okolicy - nie licząc lasu weń wzbogaconego... a i defoliantem chyba go traktowano... z marnym efektem.
i pomyśleć, że 20 lat temu sama przytargałam nasiona Barszczu do swojego ogrodu, zachwycona tym, że będę miała piękny duży ozdobny koper
po 2 latach, jak Barszcz rozrósł się pięknie, dowiedziałam się jakie to jest świństwo i zaczęliśmy tępić do skutku. Pamiętam, że wtedy akurat było bardzo głośno o Barszczu z powodu przypadkowych poparzeń, jakim ulegli jacyś tam robotnicy w trakcie jakichś tam prac. Wtedy dowiedziałam się skąd do nas przywędrował, po co i w jakim celu. Przez czas jakiś ,pilnowano żeby sobie niekontrolowanie nie rósł, ale poszedł w zapomnienie, do czasu ewentualnej , nowej , medialnej afery.
Ot, ludzie, sami jak zwykle, najwięcej bałaganią...
No co ty Atterdag? Nie zadziałały defolianty? Nie żartuj! To ręcznie tego na pewno się nie da pozbyć.
Jolu, nie sądzisz, że jest dużo więcej ładniejszych roślin, które możnaby mieć w ogrodzie? Choćby taki arcydzięgiel. Nie drogi i na Allegro można go dorwać.
_________________ Pozdrawiam,
Krzysztof Ciesielski
Cephalotus - poza tym ten teren nie nadaje się do użytku wysokich stężeń wszelkiego rodzaju herbicydów. Torf niski... rowy melioracyjne, strumienie, kanał żeglowny... wszystko by w dolinę poszło...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum