Wysłany: 2005-03-05, 10:01 Bardzo szerokie listwy korkowe
Przypuszczam, że chodzi na tych zdjęciach o wi?z polny odm.syberosa (Ulmus campestris ssp. suberosa) - proszę o ewentualne potwierdzenie lub nie.
Jednak bardziej interesuje mnie powód powstawania takich przerostów korkowych. Czym może być to wywołane - jakim patogenem (np. wirusem), mutacj? czy jeszcze czym innym ???
To nie s? żadne wyrola czy też narola. Takie przyrastanie korowiny jest czyms naturalnym dla tej odmany wi?zu polnego, ale i kilku innych gatunków drzewiastych.
Polecam lekturę "Dendrologii" Senaty. Na koncu ksi?zki sa różne ciekawe zestawienia rolin, wtym i takich z interesujacymi formami kory.
Gor?co polecam lekturę tej ksi?żki.
mnie na botanice lenej uczyli że to taka obrona przed zgryzaniem przez zwierzyne ( sarny chyba za bardzo nie lubi? pędów z gorzkim korkiem ) Wydaje mi się też że powstaj? one w trakcie rozwoju osobniczego roliny włanie pod wpływem zgryzania; podobne listwy korkowe tworzy też klon polny i trzmielina ( ale u niej nie s? już tak okazałe )
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum