Potrzebuje jakies ksiazki do rozpoznawania drzew i krzewow Polski zeby byly ladne zdjecia rysunki owocow i liscie osobno. Musze sie pozniej tego nauczyc razem z nazwami lacinskimi.Prosze o pomoc
jest taki bardzo ladny album, widzialm w bibliotece sggw i w empiku. format A4 i granatowa okladka. nie pamietam autora i nazwy. moze ktos inny z forumowiczow bedzie wiedziec. wiem ze byly tam tez rozliny zielne chyba.
Aha... w Senecie i Dolatowskim są chyba wszystkie polskie dzrewa, krzewy i część pnączy Moja ukochana książka.... my precious...
_________________ ...Tam, gdzie przedtem w niedostępnych bagnach, kisiały zaraźliwe zgnilizny i jady straszliwe, gdzie w gęstych łozach lęgły się drapieżne wilki (...) tam dziś widać naypyszniejsze łąki i bogate osady przytykaiące do samych brzegów Noteci…
Można prosić o rozwinięcie "o niebo lepsza" ? [mam kilka książek o drzewach ale żadna mnie nie satysfakcjonuje - może więc się skluszę na tego Bugałę ? ]
proponuje księgarnie internetową www.ksiegarnia.szyszki.com.pl Tam są prawie wszystkie dostępne wydawnictwa o drzewach i krzewach. Stare wydania Senety czy Bugały posiadają ogrom wiedzy potrzebnej do identyfikacji gatunków, natomiast nie maja zdjęć. Nowe są pięknie wydane, ale mają bardzo skąpe opisy. Subtelnych różnic między gatunkami na fotografii się nie dojrzy, choć dużo przyjemniej się je ogląda. Nie rozumiem, dlaczego PWN nie doga się z autorami i nie połączy treści Senety (nie wznawianego juz nie wiem ile lat) ze współczesnymi fotografiami...
Polecam atlas z pięknymi zdjęciami + ikonografia Gregor Aas, Andreas Riedmiller pt.Drzewa, Encyklopiedia kieszonkowa bardzo poręczna na wędrówki w lesie, w górach i różne wycieczki
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum