FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
1.Ulubione drzewo
Autor Wiadomość
Jurgens 
morderca Kaczorów

Wysłany: 2006-01-30, 13:56   

A ja najbardziej lubię stare poteżne jesiony :D jeden piękny okaz można zobaczyć w Oblęgorku, przy dworku Sienkiewicza :grin: A po drugie jest taka słynna knajpa w Tychach :D Wtajemniczeni wiedzą o co chodzi :wink: (Dżem...) :wink:

kazelot 
amator

Wysłany: 2006-02-02, 15:07   

Z większych zdecydowanie-Jesion ,z mniejszych jarząb p.

Atterdag 
Śmiałek Darniowy

Wysłany: 2006-02-03, 14:38   

Klon jesionolistny to twój wróg! Niestety Acer negundo to wredna bestia i nie tylko zajmuje siedliska ruderalne.... przede wszystkim zajmuje siedliska łęgowe i wilgotniejsze postacie grądu. W Toruniu na terenie rezerwatu Kępa Bazarowa aktualnie on dominuje w podroście, uniemożliwiając wzrost podrostowi wierzby i topoli. Z racji tego, że produkuje duże ilości nasion przemieszcza się w dół Wisły zajmując coraz to większe przestrzenie na poziomie zalewowym. Ostatnio znalazłem go również w dolinie Noteci, ale tam póki co przegrywa walkę o byt z jesionem (jeszcze nie zniszczonym przez choroby)..... - cóż, tak więc ustaliłem najmniej lubiane przeze mnie drzewo. Ale mogę dorzucić tutaj jeszcze Czeremchę amerykańską i inne wynalazki.... z sosną zwyczajną (na nie swoim siedlisku) włącznie

A teraz najbardziej: Buk (nad)zwyczajny - Fagus sylvatica - I nic z nim nie wygra :)

edit: nurek
usunąłem jeden z wpisów bo był identyczny
...Tam, gdzie przedtem w niedostępnych bagnach, kisiały zaraźliwe zgnilizny i jady straszliwe, gdzie w gęstych łozach lęgły się drapieżne wilki (...) tam dziś widać naypyszniejsze łąki i bogate osady przytykaiące do samych brzegów Noteci…

LSz FP

nurek 
moderator
Tomasz Kosut

Wysłany: 2006-02-09, 21:49   

A moim ulubionym drzewem jest dąb generalnie. Dlaczego? Bo Dębowe Mocne :D

for 
moderator
Zgórmysyn

Wysłany: 2006-02-10, 08:31   

nurek napisał/a:
A moim ulubionym drzewem jest dąb generalnie. Dlaczego? Bo Dębowe Mocne

Q.robur czy Q. petraea ?

nurek 
moderator
Tomasz Kosut

Wysłany: 2006-02-10, 10:32   

Różnica niewielka, ale jeśli już miałbym wybrać to petraea.
Zresztą, buk też jest pięknym drzewem, u mnie do tego dość popularnym w lasach.

Atterdag 
Śmiałek Darniowy

Wysłany: 2006-02-13, 14:25   

Eh.... petrea lepsza niż robur.... ładnie wyglądają liście na wiosnę... a poza tym dąb... w dębowych beczkach Tokaji trzymają jak jesteśmy już w % klimatach :D
...Tam, gdzie przedtem w niedostępnych bagnach, kisiały zaraźliwe zgnilizny i jady straszliwe, gdzie w gęstych łozach lęgły się drapieżne wilki (...) tam dziś widać naypyszniejsze łąki i bogate osady przytykaiące do samych brzegów Noteci…

LSz FP

Ptyś 

Wysłany: 2006-02-24, 02:31   

Czy już nikt nie lubi Lip :cry:

stary 

Wysłany: 2006-02-25, 00:32   

A moimi ulubionymi drzewami sa Pachycormus discolor i Bursera microphylla. Mozna je hodowac w doniczkach - nawet okazy 100 letnie i nawet wozic ze soba, z tym, ze do kieszeni sie nie mieszcza. I to nie ma nic wspolnego z "bonzajami".
Mam jeszcze szczegolna atencje do Plumerii ale te to inna para kaloszy - rosliny tropikalne.

stary 

Wysłany: 2006-03-14, 08:24   

plumeria Dainty Pink, kwitnaca w zimie, w mieszkaniu

matixus 
leśny hasacz

Wysłany: 2006-03-14, 17:54   

Trza zaznaczyć że z kwiatów tejże rośliny (plumerii) robione są na Hawajach słynne naszyjniki które otrzymuja turysci ;)

Pleiades 

Wysłany: 2006-03-22, 20:10   

Ptyś napisał/a:
Czy już nikt nie lubi Lip :cry:

Ależ owszem, uwielbiam, zwłaszcza drobnolistne :)
Pieknie pachną :)
Pszczółki robią z nich mój ulubiony miód :)
Świetna jest herbatka lipowa :)
No i wino z kwiatów lipy ;)
No i orzeszki jesienią tez całkiem smaczne ;)

Ja jakoś tak konsumpcyjnie do drzew podchodzę, dlatego też nadal jestem ZA robinią, bo uwielbiam jej zapach podczas kwitnienia, no i miód akacjowy też jest ekstra (podobno winko z kwiatów też nienajgorsze ;) )

gabi 

Wysłany: 2006-03-26, 13:18   

Batman napisał/a:
a kto miał okazję kosztować kasztanów Kasztana Jadalnego????

Najlepsze s? pieczone we folii w popiele!
Polecam z masłem
Dzięki za przepis, nie wiedziałam jak je przyrządzać ;) a trochę tego koło mnie rośnie :) Ładne drzewko :)

Co do moich ulubionych drzew, to jest ich dużo, nie potrafię wybrać jednego :( Z iglastych sosny i modrzewie, a z liściastych klony, buki, olsze czarne, dęby, jesiony, robinie akacjowe i wiele wiele innych ;) Piękna też jest trzmielina, ale to krzew :)

Pleiades 

Wysłany: 2006-04-02, 07:54   

Kasztanki są pyszne, nie wiem gdzie u nas można kupić drzewko do zasadzenia w ogródku, ale coraz cześciej o tym myslę, bo widze, że w naszych warunkach klimatycznych kasztan pieknie obradza... Kiedyś z jakieś 10 minut zbierania i przywiozłam do domu pól kilo kasztanów... A pod drzewami (cała aleja nimi wysadzona) zostało jeszcze tego mnóstwo.
W popiele nie piekłam, ale zwyczajnie pieczone w piekarniku też są pyszne :) Do tego oblane syropem klonowym lub miodem.. Mmmm :)

Accipiter 
Dreptak bagienny

Wysłany: 2006-06-13, 14:12   

Konkretnego ulubionego drzewka to ja nie mam, ale...

napewno czereśnie (także te dzikie)
dęby, sosny- ...i to chyba wszystko.

Paweł Wójcik

Odpowiedz do tematu