FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
1.Ulubione drzewo
Autor Wiadomość
for 
moderator
Zgórmysyn

Wysłany: 2005-07-01, 08:28   

no wy tam w Kórniku macie full wypas dendrologiczny.....hehe na studiach musialem sie wybrac do was jak robilem dendrologiczny zielnik...
co do grochodrzewia vel robini - jest ok...jak nie wlazi w rodzime zbiorowsika.
a pachnie pieknie oczywiscie...

Kejbii 
moderator

Wysłany: 2005-07-01, 08:36   

Właciwie ta robinia jest tak zadomowiona - że już swojska... i rzeczywicie pachnie ładnie, miododajna :D

Swojska jak... kasztanowiec na przykład...czy........ bez :idea: hehe

Ja nie mogę się natomiast przyzwyczaić do tego skurczybyka amerykańca - klonu jesionolistnego... :|

for 
moderator
Zgórmysyn

Wysłany: 2005-07-01, 13:33   

Kejbii napisał/a:
Ja nie mogę się natomiast przyzwyczaić do tego skurczybyka amerykańca - klonu jesionolistnego...

Kej ja tez ... ale najbardziej nie lubie topoli mieszanców (euroazjatyckoamerykańskich)np. Hybrydy 275 albo 191 fuj!

Kejbii 
moderator

Wysłany: 2005-07-01, 13:50   

No respect for exotic topolas :evil:

Parę dziwaczek ronie w Goni?dzu przed mostem stanowi?c enigmę dla przechodz?cych przyrodników :D ; dopiero Namor orzekł że to topole jakie, dziwne licie zaprawdę powiadam ja Wam.. jakies takie "liwowate" :mrgreen:

Hubert 
moderator
Szef

Wysłany: 2005-07-01, 17:33   

Sprawa jak u bernikli. Tylko, że sprawy już nie da się załatwić.

Kruk odrzecze: Nigdy więcej!!

Strona przyrodnicza "Dziewięćsił"
browsehappy.pl

Kejbii 
moderator

Wysłany: 2005-07-01, 19:15   

Right said Hub :?

Na razie....

Jestem tu optymist?...na razie, ale..jak kraj się wzbogaci, możnaby płacić od wyciętego drzewka..

Wycięcie owocuj?cych osobników w ile tam lat chyba zlikwdowałoby wraż? populację ?

Nie znam się, to tylko taki pomysł.. :?

for 
moderator
Zgórmysyn

Wysłany: 2005-09-13, 13:10   

Kejbii napisał/a:
Wycięcie owocuj?cych osobników w ile tam lat chyba zlikwdowałoby wraż? populację ?

bardzo czesto populus reaguje na scinke pedami odroslowymi - ja miejscowo zastosowałbym roundap.

Rafał M. 

Wysłany: 2005-09-13, 15:30   

hehe, fajne macie tutaj tematy :D

Jako student lenictwa lubię wszystkie nasze RODZIME gatunki drzew. Gatunki introdukowane do Polski s? również piękne, ale ja jestem zwolennikiem naszej rodzimej flory. I tak: dęby czerwone - kiedy pospolice wysadzane szczeg. w południowej Polsce wypieraj? nasze rodzime gatunki dębów (maj? mniejsze wymagania ekologiczne i szybko się przystosowuj? do lokalnych warunków), poza tym większoć z okazów obserwowanych w moich okolicach dotykaj? raki drzewne. Klon jesionolistny, Robinia akacjowa - to istne "chwasty' wród drzew, tempo ich rozprzestrzeniania się jest błyskawiczne. No i wszelkie kultywary topól - większoć z tego co ronie w rzedach w naszych miastach i wsiach to klony topolowe, które nie powstały bynajmniej w naturalny sposób (mam na myli wszelkie Populus x hybrida np 104,277, 275 itp itd.) A mamy przecież i rodzime gatunki: np Populus nigra - obecnie jest jej b.mało w zadrzewieniach.

A moim ulubionym drzewem wród innych drzew jest Buk :D Cieszę się, ze w obecnie prowadzonej gospodarce lenej jest on przywracany w wielu miejscach. Drzewostany bukowe odznaczaj? się wyj?tkowym pięknem (zwłaszcza jesieni?). :lol:

bregg 

Wysłany: 2005-09-29, 15:47   

A moim ulubionym drzewem jest wierk. Lubię go nie tylko ze względu na tradycje bożonarodzeniowe - zawsze towarzyszy mi w wędrówkach po Karkonoszach i jego drzewostany tworz? tam niepowtarzalny nastrój . Sama korona tego drzewa jest zreszt? przepiękna a jeli co się wydzieli to... nie ma lepszego materiału na rozpalenie ogniska niż gał?zki wierkowe :D Z drugiej strony pałam szczer? nienawici? do Acer negundo który w pewnych przypadkach nie jest taki grzeczny i zachowuje sie wybitnie ekspansywnie nad Wart? wprowadzaj?c zamęt w szczególnie cennych zbiorowiskach łęgowych. Jeli kto mieszka lub studiuje w Poznaniu polecam się przejć nad Warte w okolice Starołęki.

Anu-La 

Wysłany: 2005-10-04, 09:22   

Moim ulubionym drzewem jest buk.

for 
moderator
Zgórmysyn

Wysłany: 2005-10-07, 12:10   

Anu-La napisał/a:

POPIERAM!

ogardy 

Wysłany: 2006-01-26, 00:07   

Jesion powiadam. Piekne rozlozone konary. W olsach wyglada jakby z jungli sprowadzony.

RobertSadowski 

Wysłany: 2006-01-26, 16:32   A co powiecie na Bożodrzew gruczołkowaty?

http://www.drzewapolski.p.../Bozodrzew.html

Pzdr.,
Robert

for 
moderator
Zgórmysyn

Wysłany: 2006-01-27, 08:54   

jak najbardziej ale w parkach miejskich lub w ogrodzie...

Logan 
moderator

Wysłany: 2006-01-27, 09:42   

Anu-La napisał/a:

zgadzam sie :oki:
a czy to musi byc drzewo krajowe :?: jesli nie to jeszcze fajne sa limby rosnace na Syberii (czy cos w tym guscie, nie znam sie)

natomiast jesli chodzi o najgorsze drzewo a raczej krzew to zdecydowanie kosowka ktora rosnie w gorach Syberii - przejsc przez nia to jest wyczyn (nasza sie nie umywa do niej :!: ) z tym ze nasiona z szyszek sa dosc smaczne i pozywne :P (np. smazone)

Odpowiedz do tematu