Godną potępienia i wytępienia jest Prunus serotina (czeremcha amerykańska), jednak ze względu na 2 sezony blizszego z nią obcowania i zagłębiania się w jej biologię jako gatunku inwazyjnego i entomofaunę (magisterka) , jakoś mimo wszystko ją polubiłam (?). Z sezonu na sezon znajduję nowe gatunki foliogagów na niej żyjących. To cieszy.
Z naprawdę ulubionych, rodzimych:
1. Buk zwyczajny
2. Brzoza brodawkowata
3. Topola osika i białodrzew na równi
A ja jak zwykle mam problem z odpowiedzią na takie pytanie
Bo każde drzewo kocham za coś innego.
Pierwsze przyszły mi do głowy właśnie buki, więc pewnie są moje ulubione. A najbardziej takie stare, próchniejące, powykrzywiane, z wielkimi dziuplami i krętymi korzeniami... Ale te młodsze, proste, gładkie też lubię. Wiosną, kiedy w buczynie jest jasno, a one mają spiczaste, długie pączki o intrygującym smaku. Latem, kiedy są ciemnozielone, a na krawędzi liścia pojawiają się rzęski. Jesienią, kiedy rudzieją. Szare sylwetki zimą.
Potem przyszedł mi do głowy klon zwyczajny, pewnie dlatego, że właśnie jest październik. Klony są napiękniejsze w październiku, kiedy się przebarwiają, oraz w kwietniu/maju, kiedy kwitną.
Lubię topole, właśnie za ten puch, którego niektórzy nienawidzą. Lipę za brzęczenie pszczół, zapach kwiatów, kształt liści, cień przydrożny i zapach lipowego miodu w zimowe wieczory. Lubię graby, bo lubię grądy. Lubię olchy, bo lubię łęgi i olszyny, bo lubię zapach leśnej, bagiennej wilgoci, maleńkie olchowe szyszeczki i opadłe liście płynące rzeką. Sosny lubię przede wszystkim za zapach. Dęby - za potężną sylwetkę, powykręcane konary, pooraną korę, trwałość liści. Brzozy lubię na wiosnę, kiedy wypuszczają młode, jasnozielone, delikatne listki, pachnące słodką świeżością.
Na pewno pominęłam jeszcze wiele drzew... można by tak długo wymieniać...
Ja uwielbiam buka pospolitego, lubie go za to ze po prostu jest Ale na serio to buk powiązany jest z siedliskiem buczyny storczykowej, a storczyki to ja uwielbiam.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum