Złapał mu się zółw ważący około 1 kilograma. Zrobiłam żółwiowi zdjęcie i wrócił do stawu.Lokalizacja : 10 km. od Obornik Śl. mysza1
Ps. Mam zdjęcia ale potrafię wysłać bo pisze, że załącznik musi być mniejszy niż 800 pikeli.
Nie podajemy na Forum dokładnych lokalizacji gatunków takich jak gniewosz, wąż eskulapa czy żółw błotny.
Jest wielka prośba by w ogóle nie załączać zdjęc przez Forum bo serwer jest już bardzo obciążony. Prosze użyj np http://imageshack.us/ Jak nie masz programu do zmniejszania zdjęć daj pełna rozdzielczość.
Czyli mysza 1 lepiej było nie wypuszczać tego żółwia z powrotem to środowiska . Ten staw położony był na bardzo zabudowanym terenie? Dobrze też robić zdjęcia żółwi od tyłu żeby było widać ogon i zdjęcia przednich łap, bo wygląda na to ze w środowisku jest znaczna przewaga samic czerwonilicych, co ma co najmniej jedno uzasadnienie....
_________________ Towarzystwo Ochrony Herpetofauny "Tryton"
bo wygląda na to ze w środowisku jest znaczna przewaga samic czerwonilicych, co ma co najmniej jedno uzasadnienie....
tzn?
ludzie pozbywaja sie czesciej samic
samice czesciej przezywaja u nas
zolwie rozmnazaja sie u nas i przez wysoka temperature podczas inkubacji rodzi sie wiecej samic
?
zolwie rozmnazaja sie u nas i przez wysoka temperature podczas inkubacji rodzi sie wiecej samic
Ciepło , usłyszałam takie uzasadnienie że na "farmach żółwi" chcą szybciej uzyskać towar czyli wyklute żółwiki. W wyższych temperaturach inkubacji rodzi się więcej samic. Nie można też wykluczyc że np. samice lepiej przeżywają hibernację w naszym klimacie ale to mniej prawdopodobne i cięzkie do udowodnienia. Trzeba by obserwować grupę różopłciową na wolności przed kilka lat....
dzisiaj na wyspece stawu w parku siedleckim wygrzewał sie żółw czerwonolicy.
w-g info od kolegi, pokazał sie niedługo po zejściu lodu i zapewne przezimował.
Mam kilkuletniego żółwia czerwnolicego, mój brat kilka lata temu dostał go na urodziny.
Dopóki był mały nie było problemu, ale teraz jak już urósł, nie mamy go gdzie trzymać poza tym brat się nim nie zajmuje i nie mogę patrzeć jak się męczy w za małym akwarium:(
W związku z tym chciałam oddać go do Egzotarium, ale nie wiem czy nie byłoby lepszym rozwiązaniem wpuszczenie go do oczka (na posiadłości znajomych).
Oczko jest spore i ma bardzo stromy brzeg, więc nie ma szansy żeby żółwik się stamtąd ewakuował:P
Poza tym w ten sposób miałabym na niego oko, bo w egzotarium pewnie już bym go nigdy nie spotkała.
Poradźcie mi, co jest lepszym rozwiązaniem?
Nie jest jeszcze za zimno na wypuszczanie żółwika do oczka?
Poradzi sobie w nim bez dokarmiania (żyją tam ryby i jakoś sobie radzą)?
Oczko jest spore i ma bardzo stromy brzeg, więc nie ma szansy żeby żółwik się stamtąd ewakuował:P
hej, trudno mi ocenić jak wygląda to oczko i jego brzeg. Wiem że żółwie potrafia wspiąc się po narożniku siatki i zwiać albo uciec przez okno. Przetrzymywany przeze mnie 2 tygodnie czerwonolicy dokonywał niezłych sztuczek, stojąc pionowo przy ścianie. Może sobie poradzi bez dokarmiania a może nie, dużo żółwi na wolności choruje. Takie w oczkach wodnych niby dokarmiane też zdychają. Osobiście jestem absolutnie przeciwniczką wpuszczania żółwi czerwonolicych. No chyba że rzeczywiście jest tam gładki mur wokół zbiornika.
_________________ Towarzystwo Ochrony Herpetofauny "Tryton"
ewentualnie możesz poszukać dla niego nowego właściciela na http://www.terrarium.com....wforum.php?f=43 , może się ktoś znajdzie, choć czerwonolicy nie jest już jakimś terrarystycznym rarytasem
Strzałeczka.
Jeśli się to komuś przyda to żołwie czerwonolice (nie pamiętam w tej chwili ile ich było, ale pamiętam że były spore) obserwowalem na kamionce Bolko w Opolu chyba w 2007 roku. O ile sobie dobrze przypominam w tym samym roku widziałem 1 os na żwirowni między Gogolinem a Krapkowicami (mam foty).
Szczegółową lokalizacje i foty moge jeszcze podeslać na priv.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum