FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
żółw błotny (Emys orbicularis)
Autor Wiadomość
Durissus 

Wysłany: 2004-10-14, 10:00   żółw błotny (Emys orbicularis)

Proszę o pomoc w pisaniu pracy licencjackiej! Jestem studentem 3 roku Wydziału Biologii i Ochrony ?rodowiska na Uniwersytecie ?l?skim (na katedrze Zoologi) W zwi?zu z tym mam pytania:
- do kogo mopżna się zgłosić o udzieleni mi informacji o procesie (akcji) reintrodukcji żółwia błotnego (Emys orbicularis),
- jaka jest możliwoć uczestniczenia w etapach tej akcji i obserwacji żółwi w rodowisku naturalnym,
- jak można skontaktować się z Dyrekcj? Kozienickiego Parku Krajobrazowego (z tego co wiem na jego terenie wypuszczane s? żółwie,
- czy istnieje możliwoć wypożyczenia lub wgl?du do literatury naukowej na ten temat.
Proszę o jak?kolwiek pomoc!
Z góry dziękuję.
p.s. Czy można prosić o numer telefonu w celu kontaktu ! !

mopek 
administrator
mars napada

Wysłany: 2004-10-14, 11:22   

na sam pocz?tek polecam trochę nieaktualn? aktualnoć:

http://www.bocian.org.pl/aktualnosci/010aktu.html

niestety już nie istnieje strona http://www.emys.pl/ :/

resztę informacji poda pewnie Marfu :D

:] uważaj na zarząd TP Bocian :]

Marfu 

Wysłany: 2004-10-14, 20:45   

1. Co do reintrodukcji, to byla prowadzona we Wloszech, a jak rozumiem, chodzi o dzialania krajowe. U nas reintrodukcja nie byla prowadzona. Sa jedynie prowadzone akcje zabierania z terenu mlodych zolwi, ktore wykluly sie i nie opuscily jamek gniazdowych, a nastepnie po przezimowaniu w warunkach laboratoryjnych, sa wypuszczane w miejscu zebrania. Chyba populacja z Okolnego Lugu (Kozienicki PK) byla zasilana osobnikami z rez. Borowiec, ale nie jestem pewien.

2. Co do literatury - w serii Monografie Przyrodnicze, wydawanej przez Klub Przyrodnikow, ukazaly sie az dwie pozycje poswiecone zolwiowi. Najpierw autorstwa Jablonskiego (nie radze zagladac), potem pod redakcja Bartlomieja Najbara (polecam goraco...). Mozna sprawdzic, czy nie jest dostepna w sklepiku TP Bocian.

3. Kontakt z Kozienickim PK - 0-48 612 34 41.

4. Gdzie mozna podzialac w terenie?? Nie wiem. Dzialania na terenie rez. Borowiec zostaly zaprzestane... Na pewno prowadzone sa dzialania w Chelmskich Parkach Krajobrazowy i w Poleskim Parku Narodowym. Kontakt na Zarzad Chelmskich Parków Krajobrazowych - http://zchpk.w4u.pl , tam pewnie bedzie jakis kontakt z nimi, na Poleski nie mam, ale w ZChPK dostaniesz.

5. Jakby co 607 070 028.

mopek 
administrator
mars napada

Wysłany: 2004-10-14, 20:56   

w sklepiku już niestety nie ma

ale jak by się umiechn?ć do Moniki to kto wie ;)

:] uważaj na zarząd TP Bocian :]

Mirek 

Wysłany: 2004-10-15, 17:53   

Chyba na najwieksz? skalę żółwiami zajmuje się Poleski Park Narodowy. A tam trzeba skontaktować się z Andrzejem Różyckim

[ Dodano: 15 PaĽ 2004 06:57 pm ]
Zajrzyj tutaj:
http://www.poleskipn.pl/start.php?002

Emys 

Wysłany: 2004-10-17, 18:58   

Cytat:
- jaka jest możliwoć uczestniczenia w etapach tej akcji i obserwacji żółwi w rodowisku naturalnym,

Jeli chcesz uczestniczyć w pracach zwi?zanych z żółwiem to nawi?ż kontakt z osobami, które się tym zajmuj?. Chyba nadal większoć zespołów prowadzi takie działania. Nie wiem gdzie s? prowadzone najblżej ciebie (s? na Mazowszu, ale o tym szerzej w natępnym pocie)
Musisz już zacz?ć działania teraz, bo musisz mieć pozwolenie żeby co robić w tej kwestii (chyba od Wojewódzkiego Konserwatora Przyrody na dane województwo).

Cytat:
- czy istnieje możliwoć wypożyczenia lub wgl?du do literatury naukowej na ten temat.

Odnonie literatury pisz do: Sławomir Mitrus <emyspl@yahoo.com>

[ Dodano: 2004-10-17, 20:18 ]
Cytat:
Chyba populacja z Okolnego Lugu (Kozienicki PK) byla zasilana osobnikami z rez. Borowiec, ale nie jestem pewien.

Cytat:
Dzialania na terenie rez. Borowiec zostaly zaprzestane...

Działania na terenie rez. Borowiec nie zostały zaprzestane. Napiszę więcej: Powstał program zajmuj?c się żółwiem na terenie całego Mazowsza i ma trwać przez 10 lat.

Mam probę: jeżeli komu znane s? miejsca wstępowania żółwia błotnego (lub gdzie były) na terenie woj. Mazowieckiego to proszę o informację

grzegorzb 

Wysłany: 2004-10-18, 07:55   

Cytat:
- do kogo mopżna się zgłosić o udzieleni mi informacji o procesie (akcji) reintrodukcji żółwia błotnego (Emys orbicularis),

to zalezy w jakim rejonie kraju - robi to kilak orodków wiec okrel rejon poszukiwań

[ Dodano: 2004-10-18, 08:56 ]
Cytat:
Nie wiem. Dzialania na terenie rez. Borowiec zostaly zaprzestane.

Nie zostały tylko osoby które miały prowadzić ten program dały ciała i przej?ł to obecnie ogród zoologiczny w Warszawie.

[ Dodano: 2004-10-18, 08:58 ]
Co do programów z żólwiem i wymogów formalnych na terenie woj. mazowieckiego to kontakt z WKP tel. 695-66-67 i popro o rozmowe z osoba zajmuj?c? się ochrona gatunkowa

Jurek7 

Wysłany: 2004-10-19, 14:36   

Z zolwiami najbardziej zwiazany jest Poleski PN. Proponuje tam zadzwonic. Podobno powstal tam osrodek do wykluwania jaj i podhodowywania zolwikow.

Za granica, mozesz sie skontaktowac z Wlochami: www.carapax.org Jesli Ci odpowiedza, wiedza wszystko o hodowli i reintrodukcji zolwi. Czlowiek z tego Carapax opowiedzial mi taka historie: "Milosnicy zwierzat, jak wiadomo, upodobniaja sie do swoich ulubiencow. Na przyklad wlasciciele seterow irlandzkich sa wylewni i ruchliwi. Do wlascicieli pitbuli podchodzi sie ostroznie. A milosnicy zolwi chowaja sie przed calym swiatem i ciezko nawiazac z nimi kontakt." ;)

Jestes juz uzbrojony w wiadomosci praktyczne, zycze powodzenia ;)

Hubert 
moderator
Szef

Wysłany: 2004-10-19, 15:19   

Cytat:
Podobno powstal tam osrodek do wykluwania jaj i podhodowywania zolwikow.

Zgadza się jest tam co takiego.

Kruk odrzecze: Nigdy więcej!!

Strona przyrodnicza "Dziewięćsił"
browsehappy.pl

Durissus 

Wysłany: 2004-10-22, 10:00   

mopek napisał/a:
w sklepiku już niestety nie ma:

http://www.bocian.org.pl/...php?cPath=21_29

ale jak by się umiechn?ć do Moniki to kto wie ;)

W jaki sposób mam się umiechn?ć do Moniki??? Gdzie j? znależć?
Bardzo mi zależy na ksi?żkach!

DZIĘIK ZA UDZIELENIE WSZELKICH INFORMACJI !!!!

hEJ

Corvus 
moderator
..ichtio-mod...

Wysłany: 2004-10-22, 10:38   

Cytat:
W jaki sposób mam się umiechn?ć do Moniki??? Gdzie j? znależć?
Bardzo mi zależy na ksi?żkach!

spróbuj wysłać Jej Prywatn? Wiadomoć o tu: http://www.bocian.org.pl/...p?mode=post&u=6

Monika 

Wysłany: 2004-10-22, 10:51   

Już, już !! jestem
"Żółw błotny"- praca zbiorowa pod redakcj? Bartłomieja Najbara przy współpracy Sławomira Mitrusa (Lubuski Klub Przyrodników 2001)
"Żółw Błotny" - Andrzej Józef Jabłoński (Lubuski Klub Przyrodników 1998)
Mogę zaproponować tylko te dwie pozycje. Jeli jeste zainteresowany to szczegóły ustalimy na PW lub mailem monika@bocian.org.pl. OK? (...bo jeszcze grzegorzb gotów pos?dzić mnie o CO?.. :roll: )

amphibia 
Młody Herpetolog

Wysłany: 2005-02-09, 20:34   

A ja mam pytanie o podobnej tematyce ale troche odbiegaj?ce. :roll: Bardziej interesuję się płazami niż gadami i dlatego pytam.
Gdzie w Polsce (prosze o dokładne podanie :!: ) można zaobserwować żółwia błotnego w naturalnym rodowisku. :?: Szczególnie interesuje mnie czy jest to możliwe w okolicach l?ska. :|

Rey 

Wysłany: 2005-02-09, 21:18   

amphibia napisał/a:
Gdzie w Polsce (prosze o dokładne podanie :!: ) można zaobserwować żółwia błotnego w naturalnym rodowisku. :?: Szczególnie interesuje mnie czy jest to możliwe w okolicach l?ska. :|

Ogólnie w latach 1991-2000 potwierdzono obecnoć żółwia błotnego raptem na 48 stanowiskach. Niestety w Województwie ?l?skim nie ma w chwili obecnej ani jednego stanowiska lęgowego tego gatunku. Największe populacje tego gada znajduj? się obecnie w Poleskim Parku Narodowym i Sobiborskim Parku Krajobrazowym.

Namor 

Wysłany: 2005-02-09, 21:33   

Wiem od ludzi, którzy zajmowali sie t? problematyka, że dane literaturowe dotycz?ce żółwia błotnego s? znacznie zaniżone. S? one też na innych terenach, ale trzeba dotrzec do osób, które się tym zajmowały (lub zajmuj?). Jak to często bywa badania nie zawsze przyczyniaj? si? do ochrony gatunku. Naukowcy zaznaczali patykami z czerwon? wst?żczk? miejca złożenia jaj, co błyskawicznie skojarzyły sobie kruki, a póżniej lisy i kazdy patyk był obkopany z każdej strony. Teraz miejsca lęgów s? przykrywane siatk?, a w okresie wylegów dyżuruj? ochotnicy pomagaj?cy maleństwom dotrzeć do wody.

Odpowiedz do tematu