Mam pytanko skierowane głównie do chiropterologów, którzy kontroluj? ziemianki i inne miejsca w celu poszukiwania hibernuj?cych nietoperków. Czy spotykacie zimuj?ce płazy? Jeli tak, to jakie i jak często?
Ostatnio na terenie żwirowni KuĽnica Warężyńska spotkalimy z Anemem i Pawelele przy 7 stopniowym mrozie ropuszke szar? leż?c? plackiem na s?cz?cej się strużce niezamarzniętej wody. Woda była cieplejsza od otoczenia, niezamarzała co widać wystarczyło do tego by mogła przeżyć.
Mam pytanko skierowane głównie do chiropterologów, którzy kontroluj? ziemianki i inne miejsca w celu poszukiwania hibernuj?cych nietoperków. Czy spotykacie zimuj?ce płazy? Jeli tak, to jakie i jak często?
Jako się nasi chiropterolodzy nie kwapi? z wypowiedziami, to może ja...
Na pocz?tku grudnia już tamtego roku kontroluj?c ziemiankę w miejscowoci Podgórze (na pd od Łomży) zauważyłem (po raz pierwszy w ogóle w tego typu budowli) ropuchę szar?. Była mocno oblepiona ziemi? więc j? wzi?łem do ręki, żeby oznaczyć. Poczęstowała mnie swoimi wydzielinami z gruczołów, choć obchodziłem się z ni? bardzo delikatnie. Wczeniejszymi razy kontroluj?c piwnice nigdy płazów w nich nie spotykałem. Gdy szuka się nietoperzy płazy mog? po prostu uchodzić naszej uwadze, jednak gdyby było ich w piwnicach przydomowych więcej, na pewno by częciej nasz wzrok na nich l?dował.
Popieram Echena. Spotykalem ropuchy szare np. w Fortach Modlinskich, w Nietoperku... Chyba tez zaby brunatne.
A w jednej studni (wyschnietej) mialem juz piec gatunkow - obie traszki, ropuche szara, kumaka nizinnego i zabe. One chyba tam szukaly miejsca na przezimowanie...
_________________ Marek Kowalski
Towarzystwo Przyrodnicze "Bocian"
"Żegnam Was. Już wiem..."
Może trochę lizgam sie obok tematu ale wracaj?c dzi z praktyk znalazłem na drodze rozjechanego bezogonowego płaza - przedwczesne przebudzenie
edit: Tetrao
Na probę autora zmieniłem dane odnonie gatunku znalezionego płaza. Z powodu braku pewnego oznaczenia zmieniłem jego okrelenie na "bezogonowy płaz".
Ja prawie każdej zimy w domowej piwnicy znajduję traszki zwyczajne, przeważnie s? one wychudłe i powolne z powodu zimy ale w piwnicy jest cieplej niż na podwórku chyba dlatego tam zimuj?.
Ja bym po prosu wypuściła ją na dwór. Tak to umrze z głodu, a temperatury nie są dla niej przerażające - chyba nawet są na plusie - znajdzie sobie coś. Kupka liści nie wystarczy. Jakaś ziemna nora bardziej.
Ja bym po prosu wypuściła ją na dwór. Tak to umrze z głodu, a temperatury nie są dla niej przerażające - chyba nawet są na plusie - znajdzie sobie coś. Kupka liści nie wystarczy. Jakaś ziemna nora bardziej.
Żaba już w ogródku, w norze pod azalią. Chyba się zahibernuje do wiosny?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum