FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Zimowanie płazów
Autor Wiadomość
Mirek 

Wysłany: 2004-12-23, 22:12   Zimowanie płazów

Mam pytanko skierowane głównie do chiropterologów, którzy kontroluj? ziemianki i inne miejsca w celu poszukiwania hibernuj?cych nietoperków. Czy spotykacie zimuj?ce płazy? Jeli tak, to jakie i jak często?

Tetrao 
moderator
zacietrzewiony

Wysłany: 2004-12-23, 22:18   

Ostatnio na terenie żwirowni KuĽnica Warężyńska spotkalimy z Anemem i Pawelele przy 7 stopniowym mrozie ropuszke szar? leż?c? plackiem na s?cz?cej się strużce niezamarzniętej wody. Woda była cieplejsza od otoczenia, niezamarzała co widać wystarczyło do tego by mogła przeżyć. :mrgreen:

kessy 
moderator
Sokola Pani :>

Wysłany: 2004-12-25, 18:52   

U nas na fortach, a przynajmniej na XV, chyba zimuj? płazy. Zapytam koleżankę jak wróci do Torunia po więtach...

[i] Winer [i]
Poznaj moje smoki.

echen 

Wysłany: 2005-01-04, 13:27   

Mirek napisał/a:
Mam pytanko skierowane głównie do chiropterologów, którzy kontroluj? ziemianki i inne miejsca w celu poszukiwania hibernuj?cych nietoperków. Czy spotykacie zimuj?ce płazy? Jeli tak, to jakie i jak często?

Jako się nasi chiropterolodzy nie kwapi? z wypowiedziami, to może ja...
Na pocz?tku grudnia już tamtego roku kontroluj?c ziemiankę w miejscowoci Podgórze (na pd od Łomży) zauważyłem (po raz pierwszy w ogóle w tego typu budowli) ropuchę szar?. Była mocno oblepiona ziemi? więc j? wzi?łem do ręki, żeby oznaczyć. Poczęstowała mnie swoimi wydzielinami z gruczołów, choć obchodziłem się z ni? bardzo delikatnie. Wczeniejszymi razy kontroluj?c piwnice nigdy płazów w nich nie spotykałem. Gdy szuka się nietoperzy płazy mog? po prostu uchodzić naszej uwadze, jednak gdyby było ich w piwnicach przydomowych więcej, na pewno by częciej nasz wzrok na nich l?dował.

Marfu 

Wysłany: 2005-01-04, 18:06   

Popieram Echena. Spotykalem ropuchy szare np. w Fortach Modlinskich, w Nietoperku... Chyba tez zaby brunatne.

A w jednej studni (wyschnietej) mialem juz piec gatunkow - obie traszki, ropuche szara, kumaka nizinnego i zabe. One chyba tam szukaly miejsca na przezimowanie...

Pawelele 

Wysłany: 2005-01-05, 21:11   

Może trochę lizgam sie obok tematu :roll: ale wracaj?c dzi z praktyk znalazłem na drodze rozjechanego bezogonowego płaza - przedwczesne przebudzenie

edit: Tetrao
Na probę autora zmieniłem dane odnonie gatunku znalezionego płaza. Z powodu braku pewnego oznaczenia zmieniłem jego okrelenie na "bezogonowy płaz".

Mirek 

Wysłany: 2005-01-05, 21:14   

A jaka na ?l?sku dzi była temperatura?

Pawelele 

Wysłany: 2005-01-07, 20:20   

Oj w ci?gu dnia to gdzie około +8

amphibia 
Młody Herpetolog

Wysłany: 2005-02-09, 13:56   Traszki w piwnicy

Ja prawie każdej zimy w domowej piwnicy znajduję traszki zwyczajne, przeważnie s? one wychudłe i powolne z powodu zimy ale w piwnicy jest cieplej niż na podwórku chyba dlatego tam zimuj?. :]

woodman 

Wysłany: 2005-12-05, 13:32   Zaba trawna zimujaca w ogrzewanej piwnicy

Zaba siedzi w piwnicy: obok piec CO-jest jej cieplo i lazi.
Czym ja mozna dokarmiac? Co bedzie jadla? :?:
A moze ja zakopac w lisciach w ogrodku?

Joanna 
moderator

Wysłany: 2005-12-06, 10:25   

Ja bym po prosu wypuściła ją na dwór. Tak to umrze z głodu, a temperatury nie są dla niej przerażające - chyba nawet są na plusie - znajdzie sobie coś. Kupka liści nie wystarczy. Jakaś ziemna nora bardziej.

woodman 

Wysłany: 2005-12-06, 12:11   

Joanna napisał/a:
Ja bym po prosu wypuściła ją na dwór. Tak to umrze z głodu, a temperatury nie są dla niej przerażające - chyba nawet są na plusie - znajdzie sobie coś. Kupka liści nie wystarczy. Jakaś ziemna nora bardziej.

Żaba już w ogródku, w norze pod azalią. Chyba się zahibernuje do wiosny? :shock:

Odpowiedz do tematu