FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
zaskroniec
Autor Wiadomość
Wężosław 
moderator
Staszek B.

Wysłany: 2007-08-20, 15:06   

Ale bajoro

Atterdag 
Śmiałek Darniowy

Wysłany: 2007-08-20, 16:02   

To jest jezioro na co najmniej 4 hektary - kiedyś było ramienicowe z dużym pokładem wapiennej gytii (norma w okolicy). Jednakże w wyniku standardowego starzenia wypłyciło się na tyle by osoka znalazła tu idealne warunki do rozwoju. Otoczone jest olesem, bagniskiem i wąskim pasem mszaru o charakterze torfowiska przejściowego. Idealne środowisko dla gadów - płazów wiele tam nie zostało :)

Zaraz jak się od niego oddaliłem na drodze (100m od jeziora) napotkałem jeszcze 2 zaskrońce. Widać miejsce im pasuje :)
...Tam, gdzie przedtem w niedostępnych bagnach, kisiały zaraźliwe zgnilizny i jady straszliwe, gdzie w gęstych łozach lęgły się drapieżne wilki (...) tam dziś widać naypyszniejsze łąki i bogate osady przytykaiące do samych brzegów Noteci…

LSz FP

hamandoss 

Wysłany: 2008-04-28, 12:33   

czy ktos ma moze jakis sprawdzony sposob na zlaanie zaskronca ???

claviceps 
moderator
Siedzący Łoś

Wysłany: 2008-04-28, 12:37   

hamandoss napisał/a:
czy ktos ma moze jakis sprawdzony sposob na zlaanie zaskronca ???

A można wiedzieć w jakim celu chcesz łapać węże owe :?: :>

"Na zielonej trawce
Pasły się pratchawce
Jeden mówi do drugiego:
Pożycz cewki Malpighiego"

Nikt nie spodziewa się Hiszpańskiej Inkwizycji!

hamandoss 

Wysłany: 2008-04-29, 09:05   

chcialbym mu sie przyjrzec z bliska, zrobic kilka fotek i wypuscic oczywiscie

Joanna 
moderator

Wysłany: 2008-04-29, 13:12   

hamandoss napisał/a:
chcialbym mu sie przyjrzec z bliska, zrobic kilka fotek i wypuscic oczywiscie
Jak będziesz go widział to może uda ci sie zrobić mu kilka fotek. Czasami zwłasza w okresie godowym zaskrońce wręcz pełzną w strone człowieka :) Akurat branie zaskrońca do ręki nie jest potrzebne do oznaczania ani wskazane ze względu na paskudny zapach który ci zostanie na rękach ;)

Corbie 

Wysłany: 2008-04-29, 14:10   

To fakt - strasznie śmierdzi ;) inna rzecz, że nieumiejętnie chwytając można wężowi zrobić krzywdę.

aneczka1-13 
Herpetolog

Wysłany: 2008-07-27, 21:42   

Mi tam te ich smrody nie przeszkadzają ;) .Ale wtedy można dobrze zobaczyć np. układ ich łusek :) . Dzięki temu jak raz znalazłam wylinkę to wiedziałam jakiego to węża.Bez tego nie okresliła bym właściciela.

Wężosław 
moderator
Staszek B.

Wysłany: 2008-07-28, 09:00   

aneczka1-13 napisał/a:
Dzięki temu jak raz znalazłam wylinkę to wiedziałam jakiego to węża.Bez tego nie okresliła bym właściciela
określiłaś gatunek czy konkretnego osobnika? bo żeby rozpoznać że wylinka jest zaskrońca wystarczy tylko popatrzeć czy łuski są z kilem czy bez, jak bez to zaskroniec odpada, jak z kilem to albo zaskroniec albo żmija, potem trzeba popatrzeć na część głowową, jeśli tarczki są duże, regularne to zaskroniec, jak drobne to żmija albo na tarczkę odbytową (zaskroniec ma dwie, żmija jedną, ale dość często zdarzają odstępstwa od tej reguły)

sebbol 

Wysłany: 2008-07-29, 18:19   

mam pytanie co jedza mlode zaskronice okolo 10-15cm

Joanna 
moderator

Wysłany: 2008-07-29, 18:51   

sebbol napisał/a:
mam pytanie co jedza mlode zaskronice okolo 10-15cm
Chyba nie nałapałes takich ? :)

sebbol 

Wysłany: 2008-07-29, 22:16   

znalazlem takiego dokladnie ma 20 cm i byl ledwo zywy i chce mu pomuc ale niewiem nawet czym go karmic daje mu biale robaki ale ich nawet nietknie;/

Joanna 
moderator

Wysłany: 2008-07-30, 06:14   

sebbol napisał/a:
znalazlem takiego dokladnie ma 20 cm i byl ledwo zywy i chce mu pomuc ale niewiem nawet czym go karmic daje mu biale robaki ale ich nawet nietknie;/
Wąż nie musi jeść tak często jak ssak więc się nie martw że nie chce tych białych robaków, natomiast chyba trudno będzie mu pomóc jeśli jest chory lub uszkodzony. Z tych rzeczy które są chyba "legalne" to możesz mu dawać małe dżdżownice i żywy narybek no i musisz go trzymać wilgoci, z jakimś dostępem do wody. Czy w tym parku jest jakiś zbiornik wodny typu staw z szuwarem? Jeśli nie, nie ma sensu akurat tam go z powrotem wypuszczać.
Ostatnio zmieniony przez Joanna 2008-07-30, 08:54, w całości zmieniany 1 raz  

sebbol 

Wysłany: 2008-07-30, 08:46   

dziekuje bardzo za pomoc;]

aneczka1-13 
Herpetolog

Wysłany: 2008-07-30, 17:54   

Wężosław wylinka niestety nie była w całości.Podejrzewam że to jakaś połowa.I w dodatku tylna część.Miałam ja że sobą ale mi się pokruszyła.

Odpowiedz do tematu