No to ja napisze, że zaskroniec, poza żabami, może zjadać również myszy. A to jest pożyteczne
Raczej sporadycznie, z tego co pamiętam z "twardej" literatury... Nie mam czasy teraz szukać konkretnie...Co prawda pewnie takich procentowych badań prowadzi się teraz mniej, bo głównie polegały kiedyś na sekcjach... Pewnie jeszcze w tym roku wrócę do węży....
co do edukacji w szkołach na lekcjach biologi - jestem młody i weim ja to jest, ona poprostu upadała, wpajają ucznią ze salamandra plamista sklada jaja w wodzie [6 klasa podstawówki]
oraz wiele innych durnot
poszukam, gdzies miałem zapisane o polowaniu na zmije w niemczech, za zmije zygzakowata płacono iles tam pieniedzy, a zonotowano ze ponad połowa to były gniewosze i padalce
najgorsza sprawa jest w bieszczadachgdzie jest i zmija i jeden z reliktów cieplejszych dni - Ealphe longissima tak zwany wąż eskulapa który czesto jest mylony zmija szczegulnie tam gdzie ich wystepowania sie zazębiją
[ Komentarz dodany przez: krotom: 2007-08-01, 09:46 ] wątek węża eskulapa został wydzielony do nowego tematu
Biedne żaby...
Zdaje się że zaskroniec jest nieszkodliwy w porównaniu z innymi węzami które duszą i zabijają jadem. A zaskroniec połyka żywcem, według mnie to jeszcze gorzej )-: , no ale jak mówi damiano to tylko przyroda.
Fotka z dzisiaj. Z dedykacją dla Wężosława Kompleks Torfowy Zgniłka. Najprawdopodobniej jezioro Zdrójno (*nie podpisane na mapach od początku XX w.) w całości porośnięte osoką poza małymi otwartymi oczkami wodnymi. Teren jak widać dla gadów stworzony o czym świadczy ich mnogość. Tego prawie przegapiłem chodząc po marnej jakości faszynie prowadzącej do dzikiego pomostu. Przez większość czasu nic sobie ze mnie nie robił. Szkoda, że aparat z zoomem marnym tylko...
Po raz pierwszy widziałem w naturze jak takie pochłanianie obiektu większego od paszczy wygląda
Tegoż dna napotkałem 7 zaskrońców, z czego 3 nad tym jeziorkiem. Mój rekord
_________________ ...Tam, gdzie przedtem w niedostępnych bagnach, kisiały zaraźliwe zgnilizny i jady straszliwe, gdzie w gęstych łozach lęgły się drapieżne wilki (...) tam dziś widać naypyszniejsze łąki i bogate osady przytykaiące do samych brzegów Noteci…
Najpierw dwa razy do tego podchodził, ale jak już chwycił w sposób na zdjęciu to wyszło to jakieś 2-3 minuty...
Czy ta ryba to aby nie karaś jaki? Trzeba się Corvusa spytać - cud, że jakieś ryby w tym zbiorniku jeszcze żyły. Mogę zdjęcie środowiska jeszcze dać
_________________ ...Tam, gdzie przedtem w niedostępnych bagnach, kisiały zaraźliwe zgnilizny i jady straszliwe, gdzie w gęstych łozach lęgły się drapieżne wilki (...) tam dziś widać naypyszniejsze łąki i bogate osady przytykaiące do samych brzegów Noteci…
Why? Dziwiłem się, że przyducha ich nie załatwiła. Ale z brzegu, a raczej dzikiego pomostku na oponach od traktora (pło mszarne) widać było drobne rybki pływające w widocznym na drugim zdjęciu "ze środowiska". Całość zbiornika wypłycona do jakiegoś 1metra na co wskazuje niemalże 95% pokrycie osoką aloesowatą.
zbój.jpg A tak zabierał się do posiłku...
Plik ściągnięto 23 raz(y) 134.58 KB
ze środowiska - woda.jpg Jeden z ostatnich fragmentów otwartego lustra wody.
Plik ściągnięto 25 raz(y) 144.09 KB
ze środowiska.jpg Najprawdopodobniej to właśnie jest jezioro Zdrójno. Szuwar, pło i osoka.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum