FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
zaskroniec
Autor Wiadomość
Wężosław 
moderator
Staszek B.

Wysłany: 2006-05-12, 17:32   

Ups, rzeczywiście :oops: . Sorry.
No to ja napisze, że zaskroniec, poza żabami, może zjadać również myszy. A to jest pożyteczne :smile:

Joanna 
moderator

Wysłany: 2006-05-12, 17:39   

Wężosław napisał/a:
No to ja napisze, że zaskroniec, poza żabami, może zjadać również myszy. A to jest pożyteczne
Raczej sporadycznie, z tego co pamiętam z "twardej" literatury... Nie mam czasy teraz szukać konkretnie...Co prawda pewnie takich procentowych badań prowadzi się teraz mniej, bo głównie polegały kiedyś na sekcjach... Pewnie jeszcze w tym roku wrócę do węży....

Wężosław 
moderator
Staszek B.

Wysłany: 2006-05-12, 17:48   

A Ty Joanno prowadzisz jakieś badania?

Mauer 
Akt(or)

Wysłany: 2006-07-28, 08:15   

co do edukacji w szkołach na lekcjach biologi - jestem młody i weim ja to jest, ona poprostu upadała, wpajają ucznią ze salamandra plamista sklada jaja w wodzie [6 klasa podstawówki]
oraz wiele innych durnot

poszukam, gdzies miałem zapisane o polowaniu na zmije w niemczech, za zmije zygzakowata płacono iles tam pieniedzy, a zonotowano ze ponad połowa to były gniewosze i padalce :/

najgorsza sprawa jest w bieszczadachgdzie jest i zmija i jeden z reliktów cieplejszych dni - Ealphe longissima tak zwany wąż eskulapa który czesto jest mylony zmija szczegulnie tam gdzie ich wystepowania sie zazębiją

[ Komentarz dodany przez: krotom: 2007-08-01, 09:46 ]
wątek węża eskulapa został wydzielony do nowego tematu

Damianno 

Wysłany: 2007-08-16, 19:04   Zaskroniec w porze obiadowej

W tym temacie przedstawię zaskrońca, który je obiad. Trochę masakryczne, ale to w końcu przyroda.
http://s234.photobucket.c...nt=165_6600.jpg
http://s234.photobucket.c...nt=166_6602.jpg

http://s234.photobucket.c...nt=166_6606.jpg
http://s234.photobucket.c...nt=166_6615.jpg
http://s234.photobucket.c...nt=166_6617.jpg

Cobretti 

Wysłany: 2007-08-16, 20:21   

też mam w tym stylu:
http://algorytmy.pl/foto/index.php?id=2301

szymon8514 

Wysłany: 2007-08-16, 20:25   

Biedne żaby...
Zdaje się że zaskroniec jest nieszkodliwy w porównaniu z innymi węzami które duszą i zabijają jadem. A zaskroniec połyka żywcem, według mnie to jeszcze gorzej )-: , no ale jak mówi damiano to tylko przyroda.

Joanna 
moderator

Wysłany: 2007-08-17, 07:54   

szymon8514 napisał/a:
Biedne żaby...
Ano, mi ktoś przesłał zdjęcie jak perkoz żabę zieloną wcina...., jak wrona sama widziałam w tym roku.

Atterdag 
Śmiałek Darniowy

Wysłany: 2007-08-19, 20:04   

Fotka z dzisiaj. Z dedykacją dla Wężosława Kompleks Torfowy Zgniłka. Najprawdopodobniej jezioro Zdrójno (*nie podpisane na mapach od początku XX w.) w całości porośnięte osoką poza małymi otwartymi oczkami wodnymi. Teren jak widać dla gadów stworzony o czym świadczy ich mnogość. Tego prawie przegapiłem chodząc po marnej jakości faszynie prowadzącej do dzikiego pomostu. Przez większość czasu nic sobie ze mnie nie robił. Szkoda, że aparat z zoomem marnym tylko...

Dinner.jpg
Plik ściągnięto 34 raz(y) 127.98 KB

Wężosław 
moderator
Staszek B.

Wysłany: 2007-08-19, 20:41   

Atterdag napisał/a:
Z dedykacją dla Wężosława

Dzięki :mrgreen:

Atterdag 
Śmiałek Darniowy

Wysłany: 2007-08-19, 20:56   

Po raz pierwszy widziałem w naturze jak takie pochłanianie obiektu większego od paszczy wygląda :D

Tegoż dna napotkałem 7 zaskrońców, z czego 3 nad tym jeziorkiem. Mój rekord ;)
...Tam, gdzie przedtem w niedostępnych bagnach, kisiały zaraźliwe zgnilizny i jady straszliwe, gdzie w gęstych łozach lęgły się drapieżne wilki (...) tam dziś widać naypyszniejsze łąki i bogate osady przytykaiące do samych brzegów Noteci…

LSz FP

Wężosław 
moderator
Staszek B.

Wysłany: 2007-08-20, 07:54   

Jak długo mu zajęło połknięcie tej ryby?

Atterdag 
Śmiałek Darniowy

Wysłany: 2007-08-20, 12:18   

Najpierw dwa razy do tego podchodził, ale jak już chwycił w sposób na zdjęciu to wyszło to jakieś 2-3 minuty...

Czy ta ryba to aby nie karaś jaki? Trzeba się Corvusa spytać - cud, że jakieś ryby w tym zbiorniku jeszcze żyły. Mogę zdjęcie środowiska jeszcze dać :)
...Tam, gdzie przedtem w niedostępnych bagnach, kisiały zaraźliwe zgnilizny i jady straszliwe, gdzie w gęstych łozach lęgły się drapieżne wilki (...) tam dziś widać naypyszniejsze łąki i bogate osady przytykaiące do samych brzegów Noteci…

LSz FP

Wężosław 
moderator
Staszek B.

Wysłany: 2007-08-20, 12:20   

Atterdag napisał/a:
2-3 minuty

To piernikiem mu to poszło :smile:

Cytat:
cud, że jakieś ryby w tym zbiorniku jeszcze żyły

why?

Atterdag napisał/a:
Mogę zdjęcie środowiska jeszcze dać

A przyda się, przyda :smile:

Atterdag 
Śmiałek Darniowy

Wysłany: 2007-08-20, 12:55   

Why? Dziwiłem się, że przyducha ich nie załatwiła. Ale z brzegu, a raczej dzikiego pomostku na oponach od traktora (pło mszarne) widać było drobne rybki pływające w widocznym na drugim zdjęciu "ze środowiska". Całość zbiornika wypłycona do jakiegoś 1metra na co wskazuje niemalże 95% pokrycie osoką aloesowatą.

zbój.jpg
A tak zabierał się do posiłku...
Plik ściągnięto 23 raz(y) 134.58 KB

ze środowiska - woda.jpg
Jeden z ostatnich fragmentów otwartego lustra wody.
Plik ściągnięto 25 raz(y) 144.09 KB

ze środowiska.jpg
Najprawdopodobniej to właśnie jest jezioro Zdrójno. Szuwar, pło i osoka.
Plik ściągnięto 24 raz(y) 137.66 KB

Odpowiedz do tematu