W zwi?zku z tym ja mam pytanie, czy nie stwierdzono w Polsce występowania Zaskrońca rybołowa (Natrix tesselata)? W mojej ksi?żce z 1991 roku opisuj?cej zwierzęta Europy jest on umieszczony z adnotacj? jednak, że w Polsce nie występuje. Zastanawiałem się czy co się nie zmieniło? ale wychodzi z cytatu Reya że nie.
Jako obszar jego występowania wskazano:
Cytat:
Rozprzestrzeniony jest w Europe ?rodkowej i Południowej - wschodniej Afryce i Azji aż do Indii. W Europie ?rodkowej jest stosunkowo rzadki. żyje przede wszystkim w dorzeczach większych rzek, np. nad Wełtaw? i Dunajem.
_________________ FACTA NON PRAESUMUNTUR, SED PROBANTUR
Faktów się nie domniemywa, lecz je udowadnia
W zwi?zku z tym ja mam pytanie, czy nie stwierdzono w Polsce występowania Zaskrońca rybołowa (Natrix tesselata)? W mojej ksi?żce z 1991 roku opisuj?cej zwierzęta Europy jest on umieszczony z adnotacj? jednak, że w Polsce nie występuje. Zastanawiałem się czy co się nie zmieniło? ale wychodzi z cytatu Reya że nie.
Ja nie posiadam żadnych informacji o występowaniu u nas Zaskrońca rybołowa. Co oczywicie wcale nie musi oznaczać że się nie mylę.
U mnie występowanie tego zaskrońca jest tak opisane:
"W rodkowej Europie tylko wysypowo na niewielu reliktowych, odpowiednich klimatycznie stanowiskach, np. w rodkowej częci dorzecza Renu, nad Dunajem koło Passawy i Łab? na terenie Mini; zawsze nad wod?; w rodkowej Europie bardzo rzadki i zagrożony wyginięciem, w południowej natomiast liczny"
_________________ ceterum censeo Carthaginem esse delendam
O zaskroncu-rybolowie slyszalem, ze wystepuje niedaleko od naszej granicy. Niestety, oddzielony wysokimi gorami.
Te góry niestety do bariera nie tylko dla zwierz?t.
U nas Zarzyczka górska jest gatunkiem b.rzadkim (mimo, że górskim) ale po stronie słowackiej jest już jej na pęczki...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum