Wysłany: 2008-07-06, 14:09 Występowanie Vipera berus w Tatrach
Witam, byłem w Dolinie Chocholowskiej i zauważyłem oto takie tablice, zastanawiam się czy faktycznie tam występują żmije??było zbyt deszczowo bym mógł to osobiście sprawdzić w literaturze piszą że w tych rejonach nie występują.
Pozwolę sobie wypowiedzieć w tym temacie.
Jako, że od kilkunastu lat jeżdżę w tamte rejony(w tym roku tyż), w rejonie Doliny Chochołowskiej też bywam często i sam z obserwacji, wiem, że można tam napotkać żmiję.
Osobiście, w tamtym rejonie widział tylko 1 osobnika, młodego, lecz kilka osób, z którymi w Tatrach miałem okazję pogadać, mówiło, że w rejonie Chochołowskiej widziało tam żmije, a i na forach turystycznych o Tatrach, można napotkać sporo wpisów od osób, które mówiły, że widziały żmiję w tamtejszych rejonach. Sporo osób zdjęć z takowych spotkań, też pokazywało.
A tablica ?
No cóż, nie spełnia ona swego zamierzonego efektu, bo wystarczy, że trochę poświeci to na owym miejscu można dostrzec, nie żmije, lecz sporo opalających się turystów i robiacych sobie skróty, przez właśnie ten "pas zieleni".
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum