Coi sadzicie o takiej odpowiedzi z jednego z ZOO Koledzu Szanowni.
Wężyk na zdjęciu to MALPOLON - wąż warunkowo jadowity, trudny do wykarmienia ze względu na specyficzną dietę.
Jest to ewidentnie noworodek, który mógł wpełnąć do torby z zakupami, np. odstawionej na chwilę na ziemię przy jakimś krzaczku.
Takie maluchy nie są groźne dla człowieka - chociaż potrafią dotkliwie ugryźć.
Z jakiego ZOO przyszła ta informacja?
Przez mój brak autorytetu w dziedzinie herpetologii moja wypowiedź ma niewielkie znaczenie, ale jestem pewien swojego oznaczenia.
Joanno co o tym sądzisz?
_________________ Proszę nie podawać na forum dokładnej lokalizacji stanowisk Gniewosza Plamistego i Węża Eskulapa, ze względu na ich ochronę !!!
Ze masz rację oczywiście a anonimowe zoo jest w błędzie. Np ten pasek między oczami jest charakterystyczny dla młodych
C. viridiflavus a młode malpolony nie mają takiego rysunku na głowie
Nie uważam się za takiego znawcę węży jak Wężosław, ale każdy może sobie porównać .
Dzięki za potwierdzenie, ale specjalistą naprawdę nie jestem
pkunysz skoro ten ogród się pomylił, to może lepiej oddać węża do innego ogrodu, w którym się znają na rzeczy? Gdybym miał u siebie wystarczającą ilość miejsca na terrarium to sam bym mógł się nim zaopiekować Co do jednego się nie pomylili ten wąż to osobnik tegoroczny. Okazy dorosłe wyglądają tak
_________________ Proszę nie podawać na forum dokładnej lokalizacji stanowisk Gniewosza Plamistego i Węża Eskulapa, ze względu na ich ochronę !!!
Oczywiście nie ma wątpliwości, że to H.viridiflavus. Węże nie zawsze są łatwe do rozróżnienia, ale tu rysunek głowy jest bardzo charakterystyczny. Do zoo w którym nawet tak łatwego gatunku nie rozpoznają ja bym nie wysłał. Możemy go wziąć do Wrocławia, do Inst. Zool. Uwr. gdzie w szklarni miałby spokojny żywot.
Na Korsyce też widziałem ten gatunek (na poboczach szosy) - piękny i szybko ucieka , nawet ogona nie udało mi się sfotografować .
_________________ dr R.Maślak
Uniwersytet Wrocławski
Może gdzieś bliżej Przemyśla, np Kraków? jest tam chyba też Instytut Zoologiczny, muzeum, uniwersytet, może go gdzieś wezmą, bo Wrocław to kawał drogi ewentualnie do hodowcy prywatnego, ale takiego znanego, zaufanego, a nie do byle kogoś
Skoro ZOO wrocławskie nie potrafiło rozpoznać węża to oddanie go tam było kiepskim pomysłem. Nie umieją oznaczyć nawet gatunku, także mogą nie wiedzieć jak się nim opiekować, szkoda, żeby się zwierze męczyło
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum