FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
ustawowa ochrona żab zielonych
Autor Wiadomość
Joanna 
moderator

Wysłany: 2006-03-23, 16:36   ustawowa ochrona żab zielonych

Poszukuję aktualnej listy gatunków będących w naszym kraju pod ochroną. Interesuje mnie aktualny stan prawny dotyczący ochrony "żab zielonych" w Polsce. Czy w dalszym ciągu są pod okresową od 1 marca do końca maja, czy może teraz już pod całkowitą. Szukam, szukam i nie mogę tego znaleźć... A ktos z Was pewnie wie.

Joanna 
moderator

Wysłany: 2006-03-23, 17:25   

Już znalazłam wszystkie Ranidae pod scisłą.
http://www.mos.gov.pl/1ak....130.1456.shtml

Rey 

Wysłany: 2006-03-23, 17:52   

Joanna napisał/a:
Już znalazłam wszystkie Ranidae pod scisłą.

Tak samo jak wszystkie występujące u nas płazy i gady :]

Joanna 
moderator

Wysłany: 2006-03-23, 17:55   

Tak, ale zielone najdlużej były poza całkowitą. Coś mi sie obiło o uszy że są, ale teraz musiałam być pewna.

sisiek 

Wysłany: 2006-03-26, 19:16   

Joanna napisał/a:
Tak, ale zielone najdlużej były poza całkowitą. Coś mi sie obiło o uszy że są, ale teraz musiałam być pewna.

I uzyskałaś tę pewność czytając nieaktualne (nieobowiązujące) rozporządzenie z 2001 roku?
:]

Teraz raczej powinnaś korzystać z zarządzeń zawartych w rozporządzeniu z dnia 28 września 2004 r.
Na szczęście w sprawie żab zielonych nic się nie zmieniło, oprócz tego że wszystkie nasze płazy zostały zaliczone do gatunków wymagających ochrony czynnej.

INWENTARYZACJA PRZYRODNICZA
..... http://bernese.webpark.pl/ ......

Rey 

Wysłany: 2006-03-28, 08:52   

Troche odbiegając od tematu, ale też o żabach zielonych :]

Wielki kompleks żaby.

Joanna 
moderator

Wysłany: 2006-03-28, 11:04   

Cóż, bardzo ciekawe w sumie. Ale albo tytuł dodał ktoś inny z redakcji albo autor jednak nie do konca coś zrozumiał. Chodzi o komleks czego - coś złożonego a nie np. "kompleks Edypa" w sensie problemów psychicznych. :smile: A tak mozna to zrozumieć.
Poza tym stwierdzono jednie, iż istnieje korelacja między ociepleniem klimatu a zwiększeniem rozmiarów części taksonów zab zielonych: żaby śmieszki i jeziorkowej, ale jeżeli równocześnie spadła wielkość zaby wodnej, to jest bardzo naciągane. Niby dlaczego mechanizm miałby był odwrotny? Równie dobrze z tych badań mogliby wyciągnąć wniosek, że na skutek ociepleń klimatu spadła masa i wielkość żaby wodnej, zaś samice pozostałych gatunków zaczęły wybierać większe samce do noszenia na grzbiecie, dlatego że np. sa one w stanie utrzymać terytorium podczas godów i wygrać z mniejszymi samcami no i może głośniej rechoczą ;-) i ze jest to naturalny proces niezwiązany zupełnie z klimatem.
Dość trudno udowodnić że coś w mikroskali gdzie działają rózne czynniki stało akurat na skutek ocieplenia klimatu, można tylko snuć takie przypuszczania. Jeśli źle myślę, niech mnie ktoś poprawi :cool: Swoja droga juz, wiem czemu ornitolog i specjalista od moich ulubionych dzierzb pisał, że swietnie zna moją stronę ;-)

Joanna 
moderator

Wysłany: 2006-03-28, 14:22   

Mam już pdf tej pracki. Będę czytać o co tam naprawdę chodziło :]

Odpowiedz do tematu