FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Trujące żaby, ropuchy. Czy są takie??
Autor Wiadomość
})i({ 

Wysłany: 2006-07-10, 22:56   Trujące żaby, ropuchy. Czy są takie??

Hey chciałam się zapytać czy żaby lub ropuchy <bo nie rozróżniam > które maja brzuszki żółto brązowe lub żółto granatowe są trujące?. Mam ich dużo w ogródku a wiem że mój kotek sadysta lubi podgryzać żaba nóżki by nie skakały. Nie chce żeby się potruł. Jeśli wiecie cos na ten temat proszę o pisanie

jaboja 

Wysłany: 2006-07-10, 23:17   

Ropuchy oczywiście że są trujące, ale jeśli to ropuch to nie broń mu, nie zdechnie napewno bo jad jest na kota za słaby (powoduje podrażnienie błon śluzowych co przyjemne raczej nie jest, ale nie zabije go napewno), a jak się raz nadzieje to przynajmniej potem już nie powinien próbować ich jeść. A jeśli to są żaby to nie musisz się martwić bo trujące nie są.

Ale jest też druga strona medalu, żaby są pod ochroną i lepiej nie pozwalać kotu ich zabijać (ropuchy jak pisałem są w lepszej sytuacji, choć tak na dobrą sprawę to zabić kot może je tak czy inaczej). Co prawda giną również w naturze, ale kot jako zwierze udomowione jest czynnikiem antropogenicznym.

Joanna 
moderator

Wysłany: 2006-07-11, 11:25   

})i({ napisał/a:
Hey chciałam się zapytać czy żaby lub ropuchy <bo nie rozróżniam > które maja brzuszki żółto brązowe lub żółto granatowe są trujące?.
Cześć z tego co piszesz masz w ogródku kumaki. Mają one najsilniejszą trucznę spośród polskch płazów. Wydzielana jest z gruczołów skórnych w poczuciu zagrożenia w postaci "piany". Kotek pewnie nie zdechnie, ale nie bedzie mu sie podobało dotykanie wnętrzem pyszczka tej substancji. Nie masz co się martwić nikt pewnie nie ucierpi. Wracając do Twojego pytanie w tropikach zyje tak jadowity płaz (liściołaz złocisty Phyllobates terribilis najbardziej trujący płaz świata), że ponoć pies zdycha po polizaniu miejsca którym przeszedł. Są też płazy ogoniaste w Ameryce Północnej których człowiek nie może połykać, co niestety sprawdzono eksperymentalnie (jeden człowik po alkoholu sie założył, zakład wygrał ale zmarł).

krotom 
administrator
ludź od prądu

Wysłany: 2006-07-11, 11:36   

są też płazy których polizanie działa na człowieka halucynogennie... ale nie wiem jak się nazywają (jeśli ktoś wie to może niech też zostawi to dla siebie... z wiadomych powodów ;) )

stare przysłowie pszczół mówi:
Nie pozwalaj wycinać lasu! Kto wie, może kiedyś będziesz musiał zostać partyzantem!
:cry: Winer'owi... Q pamięci :(

kessy 
moderator
Sokola Pani :>

Wysłany: 2006-07-11, 11:37   

Joanna napisał/a:
że ponoć pies zdycha po polizaniu miejsca którym przeszedł

A człowiek? :)

[i] Winer [i]
Poznaj moje smoki.

Joanna 
moderator

Wysłany: 2006-07-11, 11:54   

kessy napisał/a:
A człowiek?
Chyba żaden się nie założył ;-)

Joanna 
moderator

Wysłany: 2006-07-11, 11:56   

krotom napisał/a:
są też płazy których polizanie działa na człowieka halucynogennie... ale nie wiem jak się nazywają (jeśli ktoś wie to może niech też zostawi to dla siebie... z wiadomych powodów )
Ja wiem ale dostęp do nich kiepski - Ameryka Południowa. Wiele plazów (i ten też właśnie) ma też w skórze silne antybiotyki.

jaboja 

Wysłany: 2006-07-11, 14:14   

I w dodatku z tego co mi wiadomo to te najjadowitsze chodowane w niewoli tracą truciznę, ze względu na to że nie mają możliwości przyjęcia jej z pokarmem.

})i({ 

Wysłany: 2006-07-11, 15:28   

Dziękuje za informacje. Będę mu zabierać jak tylko zobaczę ze maltretuje jakąś. To naprawdę ładne zwierzątka :smile:

kessy 
moderator
Sokola Pani :>

Wysłany: 2006-07-12, 08:28   

jaboja napisał/a:
nie mają możliwości przyjęcia jej z pokarmem.

Co w takim razie jedzą, że jest to potem przetwarzane na antybiotyki?
Ja zawsze myślałam, że to jakieś alkaloidy są ;)

[i] Winer [i]
Poznaj moje smoki.

jaboja 

Wysłany: 2006-07-12, 16:56   

Z tym antybiotykami to niewiem. Ale są w każdym razie jakieś bardzo toksyczne gatunki żab, które są toksyczne dlatego że jedzą bardzo toksyczne gatunki owadów. A w niewoli karmi się je jakimiś zwykłymi muchami i są niejadowite.

(eee... niech Joanna opowie, ona pewnie lepiej wie :P )

kania ruda 
specjalistka;)

Wysłany: 2006-07-13, 07:20   

jaboja napisał/a:
eee... niech Joanna opowie, ona pewnie lepiej wie )

joanna nam na wakacje wyjechala, musimy wiec poczekac...

Joanna 
moderator

Wysłany: 2006-07-18, 19:12   

kania ruda napisał/a:
joanna nam na wakacje wyjechala, musimy wiec poczekac...
Tu akurat mam już internet na wakacjach ;-)
jaboja napisał/a:
Ale są w każdym razie jakieś bardzo toksyczne gatunki żab, które są toksyczne dlatego że jedzą bardzo toksyczne gatunki owadów. A w niewoli karmi się je jakimiś zwykłymi muchami i są niejadowite.
Ja też tak czytałam. To dotyczy drzewołazowatych i między innymi też tego najjadowitszego płaza.
Antybiotyki to zupełnie inna sprawa. I zdolność do syntezy takich związków niektóre płazy mają już w genach. Na drodze inżynierii genetycznej mają być np. modyfikowane ziemniaki z takim genem.

Mauer 
Akt(or)

Wysłany: 2006-07-28, 07:45   

a co do tematu, te 'ropuszki' to sa kumaki [bombilia sp]

kardze płazy sa w jakims stopniu 'jadowite'
Hej, ja to dawno napisałam w tym temacie ze chodziło o kumaki, a nazwa rodzajowa to "Bombina", proszę staraj się uważniej czytać tematy i nie robić tyle literówek, zwłasza w nazwach. Joanna

Joanna 
moderator

Wysłany: 2006-07-28, 08:56   

Mauer napisał/a:
kardze płazy sa w jakims stopniu 'jadowite'

Nie jest to całkiem prawdą. Każdy płaz ma tzw. gruczoły jadowe oraz mieszane (jadowo-śluzowe) ale co do składu substancji przez nie produkowanej to u niektórych jest ona tylko niesmaczna, u innych mocno klejąca, a u wielu niezbadana. Generalnie skład jest bardzo różny.

Odpowiedz do tematu