Witam!
Ze względu, że z systematyk? gadów i płazów dopiero się zapoznaje to mam pyt. bo słyszałem, że Eublepharinae, które jest (według moich co prawda starych danych) podrodzin? Gekkonidae zostało zmienione na osobn? rodzinę Eublepharidae czyli wychodziło by na to, że gatunki należ?ce do tej rodziny np. gekon lamparci(Eublepharis macularius) nie byłby gekonem tylko eublefarem(takie tłumaczenie mi na my przychodzi) i co spodowało, że jest to now? rodzin??
PS. Czy warto kupić ksi?żke "Herpetology" G. Zug, Vitt i C. Caldwell ? Słyszałem, że dosyć dobra jest.
Ja się orientuję w europejskich, ale wystarczy wejć w internet np.: http://bornova.ege.edu.tr/~bgocmen/home14.html . Ponoć pan Grismer to wymylił w 1988 r na podstawie specyficznych cech morfologicznych tej grupy (głownie koci i tarczek głowy oraz obojczyka). Nikt na swiecie nie zmienił chyba nazwy więc my tez nie musimy. Tej herpetologii nie znam, tyle już ich było... Jeli starsza niż z 2002 to pewnie nie warto wszystko sie tak szybko zmienia w herpetologii. W końcu jest internet .
Aha, w internecie zbytnio nie szukałem poza t? stronk?:
http://www.reptiliaweb.org/
Jak dla pocz?tkuj?cych z systematyk? (która zmienia się co piard ) to nawet fajna stronka tylko, że brak na niej systematyki płazów
Cieszę się, że podoba Ci się mój nick. Świadczy on o mojej fascynacji wężami. Moim priorytetem jest oczywiście ochrona i ZAZNACZAM, że nie jestem żadnym pseudoekologiem czy pseudomiłośnikiem węży i gadów w ogóle.
_________________ Proszę nie podawać na forum dokładnej lokalizacji stanowisk Gniewosza Plamistego i Węża Eskulapa, ze względu na ich ochronę !!!
Jaka systematyka płazów jest na dzień dzisiejszy bardziej poprawna?
Podziwiam Cię że Ci sie chciało w to zagłebiać bo podstawowa jednostka systematyki jest gatunek (ważne są też podgatunki bo z nich naukowcy czasem postanawiają wydzielić odrębny gatunek) i to do niego odnoszą się prace naukowe itd. Bardziej aktualna jest na pewno ta ze strony Fauna Europaea, tam jest bardzo nowoczesna nomenklatura, ale czy poprawna bardziej? Któż to wie ?
Ta twoja trochę bardziej pokrywa się z moim podręcznikiem do biologii (który i tak większość jednostek sub- i super- pomija). Ale dalej zastanawia mnie to Neobatrachia/Ranoidei...
ps. Jak się domyślam nie ma żadnej instytucji która by ustalała "oficjalną" systematykę?
Ta twoja trochę bardziej pokrywa się z moim podręcznikiem do biologii (który i tak większość jednostek sub- i super- pomija).
Jeśli jesteś w szkole to nie myśl za dużo o tym na razie, tylko ucz się na studia z podręczników, bo to cię obowiązuje. Podobnie każdy wykładowca na studiach nie doceni że poczytaleś o innych teoriach ale bedzie chciał uslyszeć to co przekazał na wykładach.
Nie, nic takiego nie ma jak jedna oficjalna systematyka i chyba nawet dobrze...
Nawet nie wyobrażam sobie jak można by zamknąć usta komus kto ma nowy pogląd na razie odosobniony i zaczyna go lansować... Co roku sa nowe prace genetyczne i inne.
Nie istnieje także źródło herpetologiczne pozbawione po prostu - błędów.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum