FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Systematyka gadów
Autor Wiadomość
Schnappi 
Przemek

Wysłany: 2007-01-16, 19:00   Systematyka gadów

Tak się zastanawiam....w internecie i źródłach pisanych jest wiele różnych wersji systematyki gadów.....
Jeśli ktoś zna aktualną dokładna i prawidałową systematykę gadów świata (i tylko gadów), to bardzo, ale to bardzo i uniżenie prosiłbym o zamieszczenie jej tutaj. :-D
Przy czym bardzo chciałbym z uwzględnieniem też form wymarłych....ale jeśli to problem, to może juz być bez wymarłych. ;-)

Hubert 
moderator
Szef

Wysłany: 2007-01-16, 22:30   

No ale chcesz aktualną wg kogo? ;-)

Generalnie nie ma czegoś takiego jak aktualna systematyka, to zależy tylko i wyłącznie od autora opracowania.

Kruk odrzecze: Nigdy więcej!!

Strona przyrodnicza "Dziewięćsił"
browsehappy.pl

Schnappi 
Przemek

Wysłany: 2007-01-17, 00:38   

Eee...no to powiedzmy, że najwiarygodniejszą...i najczęściej stosowaną. ;-)

jaboja 

Wysłany: 2007-01-20, 01:53   

http://www.faunaeur.org/full_results.php?id=15455

Robert Maślak 

Wysłany: 2007-02-19, 15:19   

Nowoczesna systematyka płazów i gadów uwzględniająca zmiany z oststnich lat jest w "Encyklopedii.." dr Piotra Sury:
http://www.wydawnictwo-ko...&products_id=59

Joanna 
moderator

Wysłany: 2007-02-19, 16:37   

Witaj Robercie na naszym Forum :)
Wiemy o tej książce od co najmniej roku. Wiem że ją konsulowałes ale trudno ja uznać za dzieło doskonałe. Czemuż to nie znalazła się w niej nawet rodzina Bombinatoridae skoro to taka nowoczesna pozycja? W starych postach ksiażka ta jest jest szerzej omawiana. Uważam podobnie jak porzedmówcy że nie ma jednej prawdziwie słusznej systematyki gadów płazów ;-)

Robert Maślak 

Wysłany: 2007-02-19, 17:08   

Konsultacja to za dużo powiedziane ;-) . Uważam, że systematyka jest tam nowoczesna, co nie znaczy, że nie ma innych. Systematyk jest oczywiście wiele i często trudno ocenić czy wprowadzona zmiana się utrzyma czy nie, zwłaszcza, że zmiany są wprowadzone przez cały czas, ale nie wszystkie spotkają się z uznaniem.

Joanna 
moderator

Wysłany: 2007-02-19, 18:11   

Robert Maślak napisał/a:
Systematyk jest oczywiście wiele i często trudno ocenić czy wprowadzona zmiana się utrzyma czy nie, zwłaszcza, że zmiany są wprowadzone przez cały czas, ale nie wszystkie spotkają się z uznaniem.
Właśnie, z tym że akurat w kwestii kumakowatych stan na dzień dzisiejszy zdecydowanie jest taki a nie inny. Mamy w Polsce akurat wybitnego specjalistę w dziedzinie tej grupy zawsze można się spytać ale z tego co wiem również uznaje rozdział Bombina i Barbourula do osobnej rodziny :)

jaboja 

Wysłany: 2007-02-20, 14:05   

Czyli jak należałoby (oczywiście twoim zdaniem) klasyfikować Bombina?

Joanna 
moderator

Wysłany: 2007-02-20, 14:22   

jaboja napisał/a:
Czyli jak należałoby (oczywiście twoim zdaniem) klasyfikować Bombina?

Cóż moje zdanie nie różni się od zdania większości herpetologów na świecie
chociażby:
http://amphibiaweb.org/lists/Bombinatoridae.shtml

http://research.amnh.org/...ces.php?f_id=27

Robert Maślak 

Wysłany: 2007-02-20, 23:56   

W systematyce jaką kilka miesięcy temu otrzymałem od Piotra Sury kumaki są w rodzinie Bombinatoridae, wiec może zmienił zdanie. Nawiasem mówiąc, jeśli przyjmuje się, że istnieją różne systematyki to trudno mieć pretensje, że ktoś przyjmuje taki, a nie inny pogląd na kwestię przynależności kumaków, zwłaszcza, że to zaledwie ułamek całej systematyki płazów i gadów jaką tam można zobaczyć.
Przypomne też, że autor wątku specjalnie podkreślił, iż chodzi mu o systematykę gadów. Do tej w encyklopedii trudno mieć uzasadnione krytyczne uwagi.
Dobrym źródłem jest też www.reptiliaweb.org
Często są tam podane alternatywne systematyki z fragmentami publikacji dotyczących zmian.

Joanna 
moderator

Wysłany: 2007-02-21, 09:25   

Cytat:
Nawiasem mówiąc, jeśli przyjmuje się, że istnieją różne systematyki to trudno mieć pretensje, że ktoś przyjmuje taki, a nie inny pogląd na kwestię przynależności kumaków, zwłaszcza, że to zaledwie ułamek całej systematyki płazów i gadów jaką tam zamieszczonojeszcze
Akurat jak jeszcze raz powtarzam to nie jest kwestia dyskusyjna. Są takie dyskusyjne jeśli chodzi o kumaki np. czy Bombina pachypus to gatunek czy podgatunek ;-) . Mam trochę najnowszych publikacji ksiązkowych, są też publkacje naukowe i wszędzie to samo to po prostu błąd czy niedopatrzenie.
Robert Maślak napisał/a:
Przypomne też, że autor wątku specjalnie podkreślił, iż chodzi mu o systematykę gadów.
Ależ ja o tym doskonale pamiętam o tym tylko po prostu w kwestii systematyki gadów nie jestem tak na bieżąco, a co do płazów i owszem ;-) i po prostu jeśli ksiązka nazywa się "nowoczesna" a nie ma tam nawet podanej poprawej systematyki nielicznych polskich gatunków to coś jest nie tak. Ty twierdzisz że z gadami jest lepiej. Zapewne lepiej się w tym orienujesz (tzn. na pewno :) ). Ja może będę miała okazje ten temat niedługo postudiować i przekonam się. We mnie to budzi nieufność co do całości ;-)
Co do płazów w ksiązce hm, moje uwagi można by spisać na rolce papieru pewnie. Generalnie autor ma np. tendencję do pisania ciekawostek zaczerpniętych z bardzo specjalistycznych artykułów jak ułożone są melanocyty czy inne "cosie" u jakiegoś stwora a nie ma czesto podstawoych cech rodziny. No ale cóż kto nie popełnia małych usterek? ;-)

master387 

Wysłany: 2008-10-21, 12:59   zmije a weze?

jestem tu nowy ale mam pytanie:)ostatnio klucilismy sie z kolega na temat ze zmije to tez weze!ale on mowil ze zaskroniec to zmija tak samo jak eskulapa i te wszystkie weze na swiecie:)moje pytanie jest takie: czym sie roznia zmije od wezy?albo do jakiej rodziny zaliczamy zmije a weze?

krotom 
administrator
ludź od prądu

Wysłany: 2008-10-21, 13:29   

musiałem przeczytać tego posta kilka razy a i tak chyba do końca go nie rozumiem, zwłaszcza to zdanie mnie zastanawia
master387 napisał/a:
[...]ale on mowil ze zaskroniec to zmija tak samo jak eskulapa i te wszystkie weze na swiecie[...]
ale chyba pytasz o to, że krajowe: żmija zygzakowata, wąż Eskulapa, gniewosz plamisty i zaskroniec zwyczajny należą do tej samego rzędu gadów jakim są węże.

master387 napisał/a:
[...]do jakiej rodziny zaliczamy zmije a weze?
łopatologicznie wygląda to tak, że żmije (i pozostałe w/w gatunki) należą do węży, a węże - do gadów.

master387 napisał/a:
[...]moje pytanie jest takie: czym sie roznia zmije od wezy?[...]
Masterze387, zadaj inaczej pytanie bo teraz wychodzi tak jak gdybyś się pytał czym się różni opel od samochodu :>

stare przysłowie pszczół mówi:
Nie pozwalaj wycinać lasu! Kto wie, może kiedyś będziesz musiał zostać partyzantem!
:cry: Winer'owi... Q pamięci :(

master387 

Wysłany: 2008-10-21, 13:34   

chodzilo mi o roznice pomiedzy zmijami a wezami:) czy czyms sie roznia czy tylko nazwami?

Odpowiedz do tematu