W zasadzie nie za bardzo znam sie na systematyce gadów ale wygląda to w ten sposób, że rodzajwąż czyli Elaphe (i chyba nie tylko elaphe) oraz rodzajżmija czyli Vipera (i chyba nie tylko vipera, jest to kwestia różnic w nazewnictwie polskim i łacińskim) należą do podrzęduwęży czyli serpentes.
Czyli żmija jest wężem w kontekście podrzędu i zarazem nie jest wężem w kontekście rodzajowym Nie wiem czy dobrze tłumaczę. Myślę, że Wężosław czy Joanna zrobią to lepiej niż ja.
nie umiem zrozumiale tłumaczyć jest sobie gromada gadów, współcześnie w obrębie tej gromady wyróżniamy 4 rzędy: gady łuskonośne, krokodyle, żółwie oraz hatterie. Rząd łuskonośnych dalej dzieli się na 3 podrzędy: węże, jaszczurki i obrączkowce. No i teraz węże. W tej grupie wyróżnia się kilka podgrup, które z kolei są dzielone na inne (odpowiednio nadrodziny, rodziny, podrodziny, rodzaje, gatunki). Żmijowate to rodzina Viperidae, do niej należą grzechotnikowate (Crotalinae), właściwe żmijowate (Viperinae) oraz Azemiopinae i Causinae. No i teraz zależy co się ma na myśli mówiąc żmije, bo tu może chodzić komuś o rodzinę Viperidae, albo o podrodzinę Viperinae albo o rodzaj vipera, chociaż nazwy żmija używa się też w odniesieniu do innych rodzajów, np bitis, macrovipera, daboia itd.
Tak samo z zaskrońcami, jest sobie rodzina węży Colubridae, do której należy podrodzina Natricinae czyli zaskrońcowate, do której należy rodzaj Natrix z zaskrońcem zwyczajnym Natrix natrix.
Napewno miałeś na matematyce lekcje o zbiorach, tam było tak, że rysowało się jedno duże kółko, w nim kilka mniejszych, w tych mniejszych jeszcze mniejsze itd, na tej zasadzie to mniej więcej funkcjonuje. To duże kółko to gady, jedno z tych mniejszych to łuskonośne, w nim są węże, a w wężach masz kolejne, co nieudolnie spróbowałem opisać powyżej.
_________________ Proszę nie podawać na forum dokładnej lokalizacji stanowisk Gniewosza Plamistego i Węża Eskulapa, ze względu na ich ochronę !!!
Ostatnio zmieniony przez Wężosław 2008-10-21, 16:14, w całości zmieniany 2 razy
Dla mnie jest to zrozumiałe. Żmija jest a jednocześnie nie jest wężem Ma wiele cech, dzięki którym klasyfikuje się ją w podrzędzie węży ale zarazem ma zbyt mało cech aby być zaliczaną do rodzaju czy też rodziny węży.
Joanna: motacz z Ciebie
nie, żmija zawsze jest wężem, z tym, że pewne jej cechy pozwalają na wyodrębnienie dla niej specjalnej rodziny, równie dobrze o każdym wężu mógłbyś powiedzieć, że jest i nie jest wężem, to nie do końca tak, wszystkie węże mają pewne wspólne cechy dzięki którym są zaliczane do tej jednej grupy, ale ze względu na to, że pewne gatunki mają jakieś cechy które odróżniają je od innych wyróżnia się dla nich podgrupy
_________________ Proszę nie podawać na forum dokładnej lokalizacji stanowisk Gniewosza Plamistego i Węża Eskulapa, ze względu na ich ochronę !!!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum