Zapraszam wszystkich chetnych do zglaszania kandydatur, pragniemy utworzyc nowa sekcje herpetologiczna przy TP"Bocian" - naszym glownym celem bedzie ochrona wezy w kraju ze wzgledu ze nikt tak naprawde tego tematu sie nie podjal, zamierzamy dzialac w plenerze - inwent, wspoldzialac z konserwatorami przyrody, akcje edukacyjne wsrod mlodziezy szkolnej i turystow, akcje plakatowe, folderowe i inne. Sekcja rowniez bedzie miala charakter naukowy. Wszelkie info pod adresem kolegi ktory zbiera dane stanislaw.bury@gmail.com
linki do tematu:
http://forum.bocian.org.pl/viewtopic.php?t=2843 http://forum.bocian.org.pl/viewtopic.php?t=2925
Miałem dzisiaj utworzyć temat ale mnie uprzedziłeś
No właśnie, chcemy utworzyć Sekcję Herpetologiczną, która zajmowałaby się ochroną herpetofauny. Oczywiście wiadomo, że ktoś kogo interesują żaby nie będzie za bardzo chciał uganiać się za wężami i na odwrót, dlatego nie ma przymusu żeby wszyscy się wszystkim zajmowali, każdy ma jakąś swoją dziedzinę. Jeżeli będzie dużo specjalistów w danej dziedzinie to myślę, że będzie można wydzielić podsekcję albo osobną sekcję.
Chętnie odpowiem na wszelkie pytania.
PS echis, nie do końca masz rację, są osoby zajmujące się ochroną węży w Polsce, jednak mimo to warto podjąć jakieś działania, bo ta ochrona jest niewystarczająca
_________________ Proszę nie podawać na forum dokładnej lokalizacji stanowisk Gniewosza Plamistego i Węża Eskulapa, ze względu na ich ochronę !!!
Cała Polska praktycznie. Zależy od tego kto gdzie mieszka. każdy może w swoim regionie realizować projekt. Trudno wymagać, żeby ktoś z Pomorza jechał co chwile w Bieszczady szukać żmii. Myślę, że będą zjazdy, spotkania itd takie żeby wszyscy się zebrali w jednym miejscu, celem ustalenia planu działania, przedyskutowania pewnych rzeczy, konsultacji, przedstawienia wyników swoich prac. Mnie interesuje głównie południe i południowy-wchód, ponieważ już tam prowadzę własne działania.
_________________ Proszę nie podawać na forum dokładnej lokalizacji stanowisk Gniewosza Plamistego i Węża Eskulapa, ze względu na ich ochronę !!!
oczywiscie ze caly kraj, jednakze memu sercu bliskie jest poludnie;-))) w chwili obecnej mysle nad tym TP Bocian gdyz nie wiadomo czy faktycznie mozna im zaufac, dzis rozpoczne rozmoy z innymi towarzystwami i zobaczymy co wyjdzie pozdrawim all
Niestety opinie o TP Bocian nie sa tylko sprawa jednej osoby, juz kilka sie wypowiedzialo negatywnie co tym samym potwierdza moje obawy, dzis naspisalem do salamandry i kp tak jak radzil mopek - zreszta kp juz prowadzi akcje z gniewoszem zobaczymy czy odpisza, czas pokaże poki co ja TP Bocian dziekuje ale nie zamierzam wkladac serca i pracy a potem ech
Nie no spokojnie. Nie można zbyt pochopnie wyciągać wniosków. Może niech się członkowie Bociana też wypowiedzą. Osobiście uważam, że Bocian jest dobry, chociaż nie święty. Zobacz na Sekcję Entomologiczną, jakoś się rozwija i ma się dobrze.
Ja się osobiście z róznymi opiniami na temat różnych organizacji spotkałem.
KP zajmuje się wszystkimi wężami, ale tylko w Lubuskim. Zresztą oni działają chyba tylko tam na zachodzie, kiedyś nazywali się przecież Lubuski Klub Przyrodników. Salamandra ma program ochrony gniewosza w Polsce srodkowej.
Niech się wypowie ktoś zorientowany w Polskich organizacjach przyrodniczych.
poki co zobaczymy co napisze dosyc konkretny czlowiek sisiek na ten temat, co dorazdi..poki co salamandra odpisala ze jest chetna na wspolparce nawet jesli nie bedziemy jej czlonkami hmm zobaczymy oby tak bylo;-) taka informacje dostalem od P.Kepel Andrzeja. Co sie tyczy finansow owszem i tu jest bol, wiadomo co za tym idzie ale ja mowie stop, milo bedzie miec profesjonal sprzet ale nie za darmo;-), nie chce by ta sekcja byla kolejna z typu zgarniamy projekt kase i na odwal to robimy a kase uplynniamy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum