FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Salamandry z UK
Autor Wiadomość
amphibia 
Młody Herpetolog

Wysłany: 2007-12-14, 13:52   Salamandry z UK

Potrzebuje informacji czy w Polsce można hodować podgatunki salamandry plamistej: Salamandra salamandra fastuosa oraz Salamandra salamandra bejarae? Jeśli mają to być osobniki sprowadzone z Wielkiej Brytani i będą na nie zaświadczenia o urodzeniu w niewoli.

Joanna 
moderator

Wysłany: 2007-12-14, 15:28   

amphibia napisał/a:
Potrzebuje informacji czy w Polsce można hodować podgatunki salamandry plamistej: Salamandra salamandra fastuosa oraz Salamandra salamandra bejarae
Ustawy w Polsce dotyczą całych gatunków nie zaś podgatunków więc szczerzę wątpię .....

Wężosław 
moderator
Staszek B.

Wysłany: 2007-12-14, 15:54   

Ale rozporządzenie w sprawie gatunków dziko występujących zwierząt mówi:
Cytat:
W stosunku do dziko występujących zwierząt należących do gatunków"

czyli teoretycznie można hodować urodzone w niewoli salamandry, nie są one przecież dziko występującymi zwierzętami, ustawa określa zakazy w odniesieniu do dziko występujących zwierząt (osobników) należących do określonych gatunków, a nie gatunków. W każdym razie jak to przeczytałem to tak zinterpretowałem

Joanna 
moderator

Wysłany: 2007-12-14, 17:58   

Wężosław napisał/a:
występujących zwierząt (osobników) należących do określonych gatunków, a nie gatunków.
Jeśli to miałoby dotyczyć po prostu osobników z hodowli tych gatunków które w Polsce wystepują to mogłabym sobie trzymać np. rysia o ile dostałabym go z woliery Kampinoskiego Parku Narodowego z certyfikatem ..... O ile mi wiadomo potrzebne są na to zezwolenia z ministerstwa ;-) .
Nie widzę też realnej możliwości rozpoznawania przez celników i inne tego typu służby podgatunków zwierzat....

Wężosław 
moderator
Staszek B.

Wysłany: 2007-12-14, 18:09   

Faktycznie od MŚ trzeba mieć zezwolenie, a z tym bywają problemy.
Ale ktoś mi mówił, że odnośnie okazów urodzonych w niewoli z odpowiednim zaświadczeniem to można takie okazy trzymać.

Odpowiedz do tematu