FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Reakcje obronne płazów na ataki drapieżników
Autor Wiadomość
beskidzianin 

Wysłany: 2005-07-05, 19:39   Reakcje obronne płazów na ataki drapieżników

Ogl?daj?c pewien film przyrodniczy o płazach podano, że kijanki zaatakowane przez larwy np. ważek wydzielaj? do wody pewne substancje chemiczne, które pobudzaj? częć innych kijanek do szybszego wzrostu. Staj? się one większe, wydłużaj? się im ogony, dzięki czemu mog? szybciej uciekać przed przeladowc?. Ciekawe, czy u traszek jest podobnie.
Czy macie jakie informacje na ten temat?

Joanna 
moderator

Wysłany: 2005-07-06, 07:25   

Wiesz, nie ogl?dałam akurat tego filmu. Nie wiem czy da się stwierdzić czy akurat ogony im sie wydłużały ze względu na larwy ważek czy z jakiego innego powodu. To raczej musiałby być kontrolowany eksperyment w laboratorium. Mogę Ci natomiast powiedzieć że jest cały dział w herpetologii, który zajmuje się oddziaływaniami między larwami płazów. Głównie badaj? bezogonowe ale s? też prace na ogoniastych. Ja nie do końca jestem z tym na bież?co ale: Chodzi to o różne mechanizmy hamowania wzrostu larw przez inne larwy. Np. larwy w póĽniejszych stadiach rozwoju działaj? nikorzystnie na te we wczeniejszych. Jedne gatunki hamuj? za porednictwem jaki substancji w wodzie rozwój innych. Np. wracaj?c do Twego pytania Traszka grzebieniasta hamowała tempo wzrostu traszek zwyczajnej i helveckiej (t. helveticus) - jeli osobniki były podobnej wielkoći bo zdecydowanie mniejsze po prostu zjadała. Kiedy się tym interesowałam. To bardzo ważne bo interakcjami między larwami można być może wytłumaczyć że pewne gatunki s? rzadkie w Polsce wcale nie ze względu na złe warunki klimatyczne np. paskówka. A ona wypada w badaniach jako gatunek bardzo podatny na inhibicyjny wpływ innych larw. Wyszło też że rodzeństwo kijanek wpływa stymuluj?co na swój wzrost a hamuje wzrost nie-rodzeństwa. I tak dalej...

Odpowiedz do tematu